Kadın SağlığıTampon nasıl kullanılır?

Tampon nasıl kullanılır?

13.08.2018 - 15:52 | Son Güncellenme:

Tampon kadınların regl dönemlerinde kullanılan kaplara verilen isimdir. Kadınların kullandığı regli kalıbı diğer ismiyle tamponların çeşitleri de bulunmaktadır. Regl dönemlerinde ped kullanmak yerine tampon kullanmayı tercih ediyorsanız ve nasıl kullanıldığını bilmiyorsanız Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ebru Ünal’ın tampon nasıl kullanılır sorusuna vermiş olduğu açıklamaları inceleyebilirsiniz.

Tampon nasıl kullanılır

Serpil Dokurel - PembeNar Özel

Tampon nasıl kullanılır?

Adet döneminde, pede alternatif kullanabileceğiniz bir diğer ürün ise regli kabı olarak bilinen ve silikondan yapılan huni şeklindeki tamponlardır. Adet kanı,vajinaya yerleştirilen regli kabında yani tamponda birikir. Kabın içine biriken kanı 4-6 saatte bir boşaltmanız gerekmektedir.Uygulaması aynı vajinal tampon gibidir ve çıkarırken kabın ucundaki tutacağı çekilerek yavaşça çekilir. Kan boşaltıldıktan sonra silikon kap yıkanıp tekrar vajinaya yerleştirilir. Bir silikon kap yaklaşık 12 adet döneminde yani bir yıl kullanılabilir. Bu kaplarında tamponlar gibi değişik boyutları vardır. Doğum yapmış kadınların daha büyük boyutunu kullanması gereklidir. Silikon kap kullanımında vajinal tampondaki gibi toksik şok sendromu riski yoktur. Ama yine de her kullanımdan önce mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Silikon alerjisi olan kişiler bu tür ürünleri kullanmamalıdır.

Regl döneminde tampon veya regli kabı kullanmak iyi bir seçenek olabilir.

Tampon nasıl kullanılır

Adet kanamasının olduğu dönemin gündelik hayatı etkilemeyecek şekilde atlatılması birçok kadına cazip geliyor. Yapılan tüm ped reklamlarında özellikle bu konu ele alınıyor. Regli pedleri her ne kadar ince ve çok su tutuyor olsa da tüm kadın için en iyi çözüm olmayabilir. Farklı ihtiyaçları olan kadılar için diğer bir alternatif ise vajinal tampon ve regli kaplarıdır. Özellikle pede alerjisi olan kadınlar için tampon ve regli kabı kullanımı daha sağlıklı olacaktır.

İlk defa vajinal tampon kullanmak kadında stres yaratabilir. İçeriye bir şey yerleştirme düşüncesi biraz itici olabilir. Ama önyargılı olmayın, bir kere kullandıktan sonra kolay ve konforlu olduğunu görüp alışkanlığınız değişebilir.

Vajinal tampon nedir ve nasıl kullanılır?

Vajinal tamponlar pamuktan yapılır. Sıkıştırılmış pamuk, adet kanını emerek kanın vajinadan dışarı akmasını engeller. Tampon, vajinanınüst bölümüne yerleştirilir, vajina etrafındaki kaslar sayesinde burada durur ve eğer tamamen kanı emip dolmadıysa aşağıya doğru inmez.

Vajinal tampon nasıl yerleştirilir?

Tampon nasıl kullanılır

1. Ellerinizi yıkayın ve tamponu sol elinize alın, tamponun arkasındaki ipin tampona sağlam tutturulduğunu test etmek için hafif çekerek kontrol edin.
2. Klozete oturarak veya yatarak veya ayakta tampon yerleşimini yapabilirsiniz. Önemli olan pelvik taban kaslarını sıkmamanız. Yerleştirme sırasında rahat olmanız gerekir.
3.Sağ eliniz ile vajina girişini ve iç dudakları yanlara doğru açın.
4. Kullandığınız tampondaki ip aşağı bakacak şekilde tamponu tutun ve yavaşça içeriye doğru ilerletin
5.Tamponun tamamı vajinaya yerleştikten sonra, tamponun ipliucuna parmağınızı değdirin ve yukarı doğru itebildiğiniz kadar tamponu itin.

Kullandığınız markaya göre tampon yerleştirme tekniği değişebilir. Eğer plastik aparatlı bir tampon kullanıyorsanız yukardakilerin aynısını yapacaksınız ve sonrasında plastik kısmı tampondan ayırmak için düğmesine basmanız gerekecektir.
Tamponlar farklı boyutlarda satılır. Hiç doğum yapmamış biri en küçük boyu deneyebilir, ama doğum yapmış kadın daha büyük tampon kullanmalıdır.

Vajinal tampon ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Vajinal tampon3 saatte bir değiştirilmesi idealdir. İpinden tutarak yavaşça çekerek çıkarılır. Sonra yenisi yerleştirilir. Aynı tamponun vajinada 6 saatten fazla kalmaması gereklidir.

Unutulan vajinal tampon zararlı mıdır?

Eğer değiştirmeyi unutursanız ve 24 saatten uzun kalırsa tamponlar toksik şok sendromu denilen bir hastalığa neden olur. Toksik şok sendromunda bakteriler tampon üzerinde çoğalır ve sonrasında vücuda yayılır. Bu ciddi ve tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. Ateş, bulantı, kusma, kasık ağrısı, bilinç kaybı, deride haşlanmış gibi soyulmalar bunun belirtilerindendir. Bunu engellemek için her taktığınız tamponu çıkardığınızdan emin olun ve kesinlikle 6 saatten fazla aynı tamponu kullanmayın. Mikrop kapmayı önlemek için her tamponu yerleştirmeden önce elinizi mutlaka yıkamayı ihmal etmeyin.

Kimler tampon kullanmamalı?

Bakire birinin tampon kullanımı kızlık zarını bozacaktır. Bunu önemsiyorsanız tampon kullanmayın. Eğer bildiğiniz bir vajinal enfeksiyonunuz varsa tampon kullanmamalısınız.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar