Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz bir oyun var. Fakat bu oyuna, oyun demek yanlış bir kelime. Çocuklar için oyun oynamanın sayısız yararı var iken, öncelikle internet ortamında oynanılan oyunları kastetmemek gerekiyor. Maalesef tüm internet oyunları da oyun olarak adlandırılıyor. Mavi Balina da bu internet oyunlarının geldiği son facia durağı...
Özellikle ön ergenlik ve ergenlik dönemine hitap eden ve çocuk-ergen kesiminin dünyasına kolayca sızan bir icat. Bu gelişim evresinde olan kişilerde merak duygusu, cesaret, karşıt gelme, isyan etme, ben merkezcilik ve içe kapanma, dünyaya hükmetmek isteme yoğun olarak yaşanır. İçsel savaşın, dışsal birçok belirtisini görürüz. Mavi Balina da bu duyguları yaşayan, karmaşık dönemde olan çocukların ve gençlerin özellikle hedef noktası. Yalnızlığa itilmiş, bilgisayar bağımlısı ve sosyal çevresi az olan, ailevi sorunları olan ergenlik döneminde ki kişiler için oldukça güçlü bir tehdit.
Yetişkin insanların yorumlarına bakıldığında, neden bu oyunun tercih edildiği ve görevlerin saçma olmasına rağmen yapıldığı üzerinde durmadıkları bir nokta var. Hatta bu gizemli nokta da istemeden, üzerinde tanıtım yapılarak pekiştiriliyor. Mavi Balina oyunu açıklandığı üzere, görevler üzerinden işlenen bir oyun ve bu görevlerde kişiyi yalnızlığa, çaresizliğe, asosyalliğe, kendine zarar vermeye, ölüme doğru getirmekte. Oyunda verilen görevler yer alan bilgilere göre, kendine fiziksel zarar verme, korku dolu anlar yaşatmaya ve tamamen dış dünya ile bağı kopartmaya dayanıyor. Özellikle gelişim döneminin özelliklerini hedef alan ve bu duyguları abartarak fazlaca yoldan çıkarıcı hali oyunu cazipleştirerek tetikletiyor.
Çocuklar aileleri ile ya da sosyal çevreleri ile iletişim kurmak, kendini dışarıya atmak, dünyaya dokunmak yerine; önemsenmeyerek bilgisayarlara mahkum durumda bırakılıyor. Fakat atlanılan en büyük noktadan diğeri ise Mavi Balina oyununa, çocuk ve ergenlerin erişebileceği yayınlarda sık sık söz edilmesi. Buna yetkililerin acilen el atması gerekiyor çünkü oluşan tanıtım ve sır perdeli oyun özellikle ergenlik döneminde kişilerde merak uyandırarak, ilgi çekici hale geliyor sonuç olarak bu oyuna rağbet ve erişim isteğini ciddi olarak artırabilir.
Bu oyun ile mücadele etmek, baş kaldırmak için bile gençler oyunu oynamaya başlayabilir ve bağımlı hale gelebilir. Ailelerini cezalandırmak isteyenler, gizemi sevenler, intihar düşünceleri olanlar içinde risk faktörü çok fazla.
Oyunun amacının yapı ve işleyişi bozmak, kişiyi yok etmek olması çok tehlikeli. Verilen görevler ile oyuncularda yarattığı mecburiyet hissi tamamen ruhsal bozukları tetiklediği ve psikolojiyi olumsuz etkilediği aşikardır.
Burada ailelere ve yetkililere çok önemli görevler düşmektedir. Aileler zaman bulamamaktan çocuklarını internete, eşik altı mesaj dolu ve yararlı sandığı birçok oyuna terk etmiş durumda. Mavi Balina da şuan gündemde olan ve en tehlikeli olan oyunlardan bilinenlerden sadece biri.
Çocuğunuzun ne oynadığı, ne ile ilgilendiği, zamanını neye harcadığını baskıcı olmadan tüm ailelerin bilmesi gerekir. Bu tarz oyunların kaldırılması, adının dahi söz edilmemesi önleyici bir çalışma olabilir. Tıpkı travma, afet görüntüleri gibi kişilere özellikle çocuklara bunların izletilmemesi, yayınlarda sansür ve kaldırılması gerektiğinden hep söz edilirken; bu tarz tehlikeli oyunlara teşvik etmemek, merak, gizem uyandırmamak için aynı uygulamaların ve yasaklandırılmaların yapılması gerekebilir.
Psikolog & Aile Danışmanı
Merve Savaşkan
www.mervesavaskan.com