Yaşam Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçe'nin oğlu! 'Monopoly kapıdan içeri giremez'

Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçe'nin oğlu! 'Monopoly kapıdan içeri giremez'

17.04.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Yaz akşamlarının, arkadaş ve akraba buluşmalarının vazgeçilmez eğlencelerinden olan Monopoly, oynayanların kazanma ve en çok da mülk satın alma aşkıyla yanıp tutuştuğu tutkulu bir oyun. Dünya üzerinde herkesin oynamakta özgür olduğu bu oyunu, bırakın oynamayı evine sokması bile yasak olan bir aile var!

Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçenin oğlu Monopoly kapıdan içeri giremez

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İngiliz kraliyet ailesi birbirinden ilginç gelenekleri ve katı kurallarıyla ünlüdür. Giyim tarzlarından sosyal yaşantılarına kadar her şeyin denetlendiği ve belli kurallar çerçevesinde hareket edildiği bu ailede sıradan insanlar için normal olan şeyler kimi zaman kabul edilemez olabiliyor. Tıpkı arkadaş ortamlarının vazgeçilmez oyunlarından biri olan Monopoly gibi. İngiliz kraliyet ailesi kurallarına göre aileden birinin Monopoly oynaması ve evine oyunu sokması tamamen yasak. Peki ama neden?

Haberin Devamı

Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçenin oğlu Monopoly kapıdan içeri giremez

KURALI II. ELIZABETH KOYDU

8 Eylül 2022 tarihinde hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi, Kraliçe II. Elizabeth 70 yıllık görevi boyunca aile üyelerine sayısız kural ve yasak getirdi. Örneğin aileden herhangi birinin selfie çekmesi, aynı uçakta seyahat etmesi, külotlu çorapsız elbise giyilmesi gibi kurallar vardı. Çoğu belirli bir mantık çerçevesinde ikna edilebilir olan bu yasakların içinde öyle bir tanesi vardı ki kimse hibçir zaman anlam veremedi: Monopoly oynamak!

Her şey adını çeşitli sansasyonel olaylarla gündemden düşürmeyen Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in üçüncü çocukları, ikinci oğulları Prens Andrew'ın itirafıyla başladı. Birkaç yıl önce İngiltere Leeds İnşaat Topluluğu'na bir ziyarette bulunan Prens Andrew'a ziyareti sırasında bir Monopoly seti hediye edildi. Ancak Andrew, bu hediyeyi kabul edemeyeceğini söyledi. Meraklı bakışların esiri olan Prens Andrew, "Evimizde Monopoly oynamamıza izin verilmiyor" diyerek ailelerine ait olan o sırrı açığa çıkardı.

Haberin Devamı

Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçenin oğlu Monopoly kapıdan içeri giremez

SEBEBİ OYUNUN REKABETÇİ DOĞASIYMIŞ

Prens Andrew'ın bu açıklamasının ardından Kraliçe'nin neden böyle bir yasak getirdiği merak edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda mülk ve toprak alıp satmayı hedef alan bu oyunun kraliyet ailesi üyeleri tarafından oynanmasının hoş olmayacağı, oyunun rekabetçi doğasına hiçbir aile üyesinin kapılmaması gerektiğinin düşünüldüğü öğrenildi.

Çeşitli önemli günlerde bir araya gelen aile üyelerinin birlikte yapmaktan en çok zevk aldığı şey oyun oynamaktı. Ancak Kraliçe II. Elizabet'e göre bu oyunların tamamı belirli bir zarafet ve nezaket çerçevesinde olmalıydı. Dünyaca ünlü bir kutu oyunu olan Monopoly oyuncuların kendini kaptırması halinde zarafeti ortadan kaldırıp, çeşitli hırslara sebebiyet verebilirdi.

Hal böyle olunca Kraliçe II. Elizabeth henüz hayattayken, bir kural çıkartarak aile üyelerinin evlerinde ve bir araya geldikleri günlerde toplu bir şekilde Monopoly oynamasını yasakladı. Aile üyelerinin rekabet içeren bu oyunu oynaması hiçbir şekilde kabul edilemez şeklinde akıllara kazındı.

Gizli yasak deşifre oldu, ele veren de Kraliçenin oğlu Monopoly kapıdan içeri giremez

Oyunun rekabetçi doğası, mülk edinme ve finansal başarının getirdiği yüksek risklerle birleştiğinde çoğu zaman oyunculardaki rekabet eğilimini ortaya çıkarıp hararetli tartışmaları beraberinde getiriyordu. İşte tüm bunlar Kraliçe II. Elizabeth için kırmızı çizgi olarak kabul edildi.

ADINA ÖZEL MONOPOLY ÜRETİLDİ

Kraliçe II. Elizabet rekabetçi doğası nedeniyle Monopoly'yi evinde ve ailesinde yasakladı yasaklamasına ancak bunu duyan yetkililer oyunun kişiselleştirilmiş bir versiyonunu tasarlayarak Kraliçe II. Elizbaeth'e hediye etti. Ona ithaf edilen bu özel baskıda Sandringham Evi, Balmoral Kalesi ve Buckingham Sarayı gibi ikonik mekanlar yer aldı.

Haberin Devamı

Monopoly'nin bu benzersiz versiyonu muhtemelen onun için bir değer taşıyor, geniş gayrimenkul varlıklarını ve kraliyet konutlarını eğlenceli bir şekilde hatırlatıyordu. Bu özelleştirilmiş Monopoly baskısı, güzel bir hatıra olarak kaldı.

Yazarlar