Evde beslenmede inek sütü tercih edilirken birçok kişi yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerini de evde yapmaya devam etmektedir. Ancak burada dikkat etmemiz gereken önemli nokta açıkta satılan sütleri satın aldığımızda sadece toksikolojik ve mikrobiyolojik risk almakla kalmıyoruz. Süte uzun süre ısıl işlem uygulayarak sütteki yararlı besinlerden yararlanamıyor, sağlığımızla kısa vadede olmasa da uzun vadede oynuyoruz.
Süte uzun süre ısıl işlem uyguladığımızda mikrobiyolojik yükü bir nebze azaltsak da sütün içerisinde antibiyotik ve aflatoksin gibi zararlı maddeler varsa ısıl işlemle bunları yok edemiyoruz. Mikrobiyolojik yükü ise azaltabiliyoruz ancak tamamen yok edemiyoruz.
Peki sütü uzun süre kaynattığımızda sütte nasıl değişimler meydana geliyor derseniz;
-Ev koşullarında geleneksel yöntemlerle sütü kaynatmak B1, B12 ve C vitaminlerinde önemli kayıplara yol açar.
-Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır.
-Pişmiş tat ve aroma oluşur.
-Sütün rengi değişir.
-Bazı vitaminler tamamen tahrip olur.
-Akrilamid ve HMF (Hidroksi Metil Furfural) gibi bazı zararlı maddeler oluşabilir.
Bu yüzden evde kefir, yoğurt gibi süt ürünleri yaparken kullandığımız sütün biyoyararlılığı yüksek, besin değerleri korunmuş, ambalajlı, toksikolojik, mikrobiyolojik, vb. gerekli analizleri yapılmış olmalıdır. Kimin ürettiği belli olmalı ve uzun süre ısıl işlem uygulamamıza gerek kalmamalıdır.
Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş
www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden/
Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
13 Mayıs Haftası burç yorumları - Haftalık burç yorumları
13 Mayıs 2024
R.Hakan Kırkoğlu
Jüpiter İkizler’de hayatımıza neler getiriyor?
11 Mayıs 2024
Oğuz Kara
Çalışanlar ve rekabet yasağı
10 Mayıs 2024
Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
6 Mayıs Haftası burç yorumları - Haftalık burç yorumları
6 Mayıs 2024
R.Hakan Kırkoğlu
Heyecan ve sürpriz içeren bir yeniay geliyor
4 Mayıs 2024