07.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ayşegül Aydoğan Atakan
Nedeni bilinmeyen veya tanısı konulamayan bazı hastalık veya şikâyetlerin temelinde ''gıda duyarlılığı'' yatıyor. Bu gıdalar, doktorların ve beslenme uzmanlarının dikkat çektiği sağlığa zararlı olanlar değil tamamen sağlıklı diye tükettiğimiz besinlerden de oluşabiliyor. Bunun da nedeni bağışıklık sistemimiz. Bizi hastalıklardan koruyan doğal defansımız olan bağışıklık sistemimiz, yediklerimizden bazılarıyla organizmayı harekete geçiriyor. Vücudun tepkisi, ortalama dört gün sonra bazen de daha geç ortaya çıkabiliyor. Böylece uzun vadede egzamadan, migrene, kronik yorgunluk sendromundan kilo almaya kadar çok sayıda hastalık karşımıza çıkıyor.
Bu nedenle artık günümüzde gıdalara karşı duyarlılık, çeşitli hastalıklarla bağlantılı olarak değerlendiriliyor. İngiliz Allerji Vakfı’na göre Avrupa ve Amerika’da toplumun yüzde 45’i gıda duyarlılığı nedeniyle rahatsızlık çekiyor. Kadınlarda ise bu oran, çok daha yüksek.
İntermed Kliniği Laboratuvar sorumlusu Dr. Ayşegül Çoruhlu, besin duyarlılığı hakkında sorularımızı yanıtladı.
Besin duyarlılığı nedir?
Besin duyarlılığı besin maddesinin sindirilip kana geçtikten sonra o maddeye vücudun gösterdiği reaksiyondur.
Bu sorun nasıl oluşuyor?
Gıda duyarlılığı, aslında bir bağışıklık sistemi sorunu. Bağışıklık sistemi normalde vücuda giren her şeyi kontrol eder. Bu şekilde sık sık hastalanmamızı önler. Nasıl ki klasik alerjiye neden olan bir yiyeceğe reaksiyon anormalse ve bir başka kişide olmadığı halde görülüyorsa burada da yine bağışıklık sisteminin başka bir bölümünün gereğinden fazla hassaslaşmasıyla oluyor. Amaç, aslında bizi korumak ama yanılıp reaksiyon gösteriyor.
En sık hangi besinler gıda intoleransına yol açıyor?
Gluten çok yaygın. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve yulaf ürünlerinde bulunan bir protein. Bağırsak içinde sümüksü bir zar yapıyor ve bağırsağı zedeliyor. İkincisi inek sütünden yapılan her şey. Bunların içinde çok fazla protein var. Zaten reaksiyonlar da proteinlere karşı. Ama mesela balıklar, kırmızı etler çok az çıkar.
Çevresel etmenler etkili mi? Katkı maddelerinin rolü var mı?
Deterjan, şampuan, diş macunu gibi kimyasal maddeler, yiyeceklerdeki katkı maddeleri, mikrodalga fırında pişirmek bile sorun olabiliyor. Hormonlu yiyecekler, yiyecek koruyucular, yiyecek boyaları ve fast food içindekiler de de etkili olabilir. Yine birtakım ilaçlar da sorumlu olabilirler.