Merhabalar Sevgili Okurlarım,
Kök hücre ile tedavi konusu, toplumun karşılaştığı yeni bir konu olduğu için kafa karışıklığı olması doğaldır. Bu nedenle bu hafta sizler için yanlış bilinen bazı noktalara değinmekte fayda görüyorum.
1- Kök hücre tedavileri aynı mıdır?
Hayır.
Gazetelerde, dergilerde okuduğunuz, televizyonlarda izlediğiniz hatta doktorunuz tarafından önerilen ve size yapılacağı söylenen tüm kök hücre tedavileri aynı değildir.
Daha da ötesi, rastladığınız bu durum kök hücre bile olmayabilir. Nedenine gelince;
Kök hücre terimi geniş bir yelpazeyi kapsar ve onarım tıbbı ile özdeşleşmiştir. Bu sebeple onarım yapacağı düşünülen her yönteme kök hücre denildiğini görüyorum.
Çünkü ismi ve etkileyiciliği büyük. Mesela PRP’ye de kök hücre diyenler, CGF, PRGF tedavisine de kök hücre diyenler var.
PRP, CGF ve PRGF tedavileri büyüme faktörleriyle onarım sağlarlar ancak doktorun bunu size açıklayacak zamanı, vakti olmayabilir. Anlayamayacağınızı düşünmüş olabilir. Sonuçta masumca, kök hücre gibi onarım yapmayı istemiş, detayları ve farkları anlamayacağınızı düşünmüş olabilir.
Maalesef kök hücre aldığını düşünen, bana gelen veya yazan neredeyse tüm hasta popülasyonu da böyle.
Tabi ben de tartışmıyorum. Bu tedavileri alarak iyi yapmışsınız diyorum, çünkü gerçek kök hücre tedavisi öncesi PRP, CGF, PRGF tedavilerinin alınması istediğim ve önerdiğim bir şey.
2- Kök Hücreler tüm hastalıkları mucizevi şekilde düzeltebilir mi?
Hayır.
Hastalar kök hücre tedavilerini mucize tedaviler olarak düşünmemeli ve bu şekilde konuşan birileri varsa onlara inanmamalı.
Şu da bir gerçek, bugün modern tıbbın elindeki en değerli silahlardan biri ve çözümsüz olan kronik hastalıklarda heyecan verici gerçek sonuçlara sahip. Henüz halen emekleme döneminde olduğunu da eklemeliyim ancak önü çok açık görünüyor. O nedenle belki de elimizdeki mucizeye en yakın şey diyebiliriz.
Ayrıca kök hücre tedavisi modern bir tıp yöntemidir ve her modern tıp yönteminde olduğu gibi başarı ve başarısızlık oranlarına sahiptir.
Örneğin; Menisküs yırtıklarında başarı oranı %80’leri bulabilirken, omurilik felcinde olay geliştiği ilk bir ay içinde uygulanırlarsa yüksek başarı şansına sahiptir ve birinci aydan sonra çok etkili olmadıkları düşünülmektedir. Kaldı ki, biraz önce bahsettiğim menisküs yırtıklarındaki %80 başarı örneğini açacak olursam; kabaca bu 10 hastanın 8’inde menisküs yırtığının kapanacağını, kalan 2 hastada ise yırtığın kapanmayabileceğini veya kısmi kapanacağını gösterir.
Fayda görün veya görmeyin her durumda yöntemin avantajı tekrarlanabilir bir uygulama olmasıdır. Birinci uygulama iyi gelmezse ikincisi iyi gelebilir. Yan etkisizdir ve cerrahi riskler taşımaz. Menisküs cerrahileri sonrası en büyük sorun eklem içiyle oynanması nedeniyle erken kireçleme ve proteze gitme riskidir.
Bu nedenle kök hücre tedavisi maddi ve manevi paha biçilemez değere sahiptir.
3- Kök hücre tedavileri etik olmayan tedaviler midir?
Hayır, etiktir.
Bahsedilen ve uygulanan yöntemler sıklıkla aynı gün içinde hastadan alınır ve 1-3 saat içinde hastaya kendi kök hücreleri geri verilir.
Etik olmayan ve karıştırılan, fetal dediğimiz anne karnında bebeğin embriyonel kök hücrelerini toplamak, deneysel veya tedavi amacıyla kullanmaktır.
Tüm dünyada ahlaki ve etik olarak yasaktır çünkü gelişmekte olan embriyo bir insandır ve o dönemde alacağınız embriyonel kök hücreler doğacak bir bebeğin ve ailesinin hayatını olumsuz etkileyebilir.
Kök Hücre Tedavisi Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz!
Ağrılı sorunlarınıza çözüm ararken kök hücre tedavisi ile ilgili dikkat etmeniz gereken hususlar var. Bunlar;
1- Öncelikle tedaviyi uygulayan hekim, gerçek kök hücre tedavisi yapan bir hekim olmalı.
2- Şu an kas iskelet sistemi ve eklem ağrıları ile ilgili en başarılı sonuçlar yağ dokudan kök hücre, Stromal vasküler Fraksiyon dediğimiz SVF tedavisi ve kemik iliği kaynaklı kök hücre tedavileridir.
3- Uygulama ve ayrıştırmaları kompleks detaylar içerir. Ayrıştırma işlemleri kimyasal, enzimatik veya mekanik olabilir. En etkilisinin tamamen kimyasal ve enzimatik ayrıştırma olduğu düşünülmektedir.
4- Ayrıştırma sonrası hücrelerin sayımı yapılmalı ve belirtilmelidir. Mutlaka kaç milyon kök hücre verildiğini sorunuz.
5- Diğer önemli husus, hem canlılığı koruma hem de mikrop bulaş riskini azaltmak amacıyla kök hücreler sizden alındığı gün uygulama yapılmalıdır.
Kemik iliği için bu süre 1 saatken yağ doku kaynaklı SVF tedavisi için yaklaşık 3 saattir.
Son olarak tekrar belirtmekte fayda görüyorum; PRP, CGF, PRGF etkili olabilen hücresel tedavi yöntemleridir ancak kök hücre tedavisi değillerdir. Kök hücre tedavisi için mutlaka bu konuda uzman bir hekime danışın.
Kök hücre tedavisinin kronik ağrıda etkili olabildiği rahatsızlıklar;
-Diz, kalça gibi eklem kireçlemeleri,
-Diz ve çenede menisküs yırtıkları,
-Omuz ve kalçada labrum ve kıkırdak sorunları,
-Bel ve boyun disk yıpranmaları,
-Avasküler nekroz denilen kıkırdak çürümeleri,
-Osteonekroz denilen kemik çürümeleri,
-Bağ yırtıkları, bağ zedelenmeleri,
-Kas yırtık ve zedelenmeleri sayılabilir.
Dünyada uygulanan hasta sayısı her geçen gün hızla artmaktadır çünkü ilacınız kendi kök hücreleriniz.
Sağlıklı ve ağrısız günler dilerim.