Yazarlar
Prediyabet, tip 2 diyabet hastalığı öncesi evredir. Prediyabet hastası, tip 2 diyabet adayıdır. Uluslararası Diyabet Yönetimi Uygulamaları Çalışması’nın son verilerine göre Türkiye’de 7 milyonun üzerinde diyabetli var. Üstelik bunun yarısına diyabet teşhisi konulmamış. Yine bu çalışmanın sonuçlarında ülkemizde her 100 kişiden 30’u obez.
Hareketsizlik, stres, ailesel yatkınlık ve dengesiz, yetersiz beslenme alışkanlığı sonunda orta yaş ve üzerinde özellikle karın, bel bölgesinde kilo artışı oluşmaktadır. Bu bölgelerdeki kilolar, erimeye karşı dirençli yağ hücrelerinden oluştuğu için yok edilmesi de son derece zordur. Zamanla artma eğilimi gösterir. Günümüz toplumunda kilolu kişi sayısı yüzde 50’lere ulaşmıştır.
Prediyabetin en önemli belirtisi de bel ve karında oluşan fazla kilolar ve bunun doğal sonucu olarak ortaya çıkan bastırılması zor açlık duygusudur. Sağlıklı kilo değerleri için yağ oranının kadında vücut ağırlığının yüzde 30’unu, erkekte ise yüzde 20’sini geçmemesi gerekir. Prediyabet, tip 2 diyabetten önceki evredir. Çoklukla 30 yaş üzerinde kendini gösterir.
Prediyabet ile Metabolik Sendrom Birbirini Besler
Prediyabet olan kişilerde şeker hastalığına dair herhangi bir işaret görülmez. Fakat metabolik sendromun biyokimyasal problemleri görülebilir. Prediyabet ile metabolik sendrom arasında sıkı bir bağlantı vardır. Birbirini sürekli besler. Çünkü fazla kilolar vücut kimyasını, hormonal dengeyi bozarken, metabolik sendrom sırasında kilo artışı da sürekli artar.
Fazla Kilolar, Nasıl Açlık Duygusu Yaratır?
Bölgesel yağlanma ile gelen prediyabet ve metabolik sendrom arasında birbirini şiddetlendiren bir ilişki vardır. Fazla kilolar hastalığa neden olurken, hastalık sırasında da daha fazla kilo alımı gerçekleşmektedir. Kilo alımının nedeni, insülin salgısının mevcut yağ dokusu karşısında yetersiz kalması sonunda hücre içine glikozun (şeker) girememesidir. Dolayısıyla hücreler sürekli aç kalır. Bu da açlık duygusuna yol açar. Bunu bastırmak için tüketilen fazla gıdalardaki kalori yeni yağ dokusu yaratarak kilo artışına neden olur. Bu durum da tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, kötü kolesterol, obezite ve erken yaşlanma gibi kronik hastalıklara zemin hazırlayan metabolik sendrom tablosunun hızlanmasına yol açar.
Prediyabet döneminin tersine çevrilmesi için egzersiz ve sağlıklı diyetin yapılması kaçınılmazdır. Bunlarda istikrar çok önemlidir. Bel simidi ve göbek bölgesindeki yağlar, spor ve diyet bırakıldığında tekrar ortaya çıkmaktadır.
Tip 2 Diyabet Öncesi Bölgesel Yağlarla Mücadelede Lazer Lipoliz İşlemi
Tip 2 diyabetin ve diğer metabolik sendrom hastalıklarının önüne geçilmesi için prediyabetle mücadelede, dolayısıyla bölgesel kiloların yok edilmesinde lazer lipoliz yöntemi kalıcı sonuçlar vermektedir. Lazer lipoliz yöntemiyle bel çevresi ve karında oluşan fazla yağ dokusu parçalanarak sıvılaştırılır. Hücre zarları, parçalanan yağ dokusu vücut tarafından emilir. Emilemeyen fazla yağlar ise vücut dışına çekilir. Yağ hücresinin zarları parçalandığı için, aynı bölgeden kilo alınması son derece zordur. Tabi hastanın, operasyondan sonra aşırı beslenmemesi ve hareketli bir yaşam tarzı alışkanlığı edinmesi tavsiye edilir.
Prediyabetin Başladığı 30’lu Yaşlarda Lazer Lipoliz Yaptırılabilir
30’lu yaşlardan itibaren aldığı kiloları vermekte sorun yaşayan kadınlar ve erkeklerde bu sorun daha da büyümeden lazer lipoliz ile bölgesel yağlarından kurtulabilirler. Çünkü yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar, hareketsizliğin de etkisiyle kilo artışı hızlanır.
Lazer lipoliz operasyonunda lazer ışınları kullanılıyor. Dikiş gerektirmeyen minik kesilerden girilerek hedeflenen yağ dokuları güçlü ışınlarla parçalanarak sıvılaştırılıyor. Sıvılaşan yağ dokusu vücut tarafından emilerek yok ediliyor. Fazla sıvılar vücut dışına alınıyor. Yarım saat ile 1 saat arasında tek seansta operasyon tamamlanıyor. Hastanın durumuna göre vücut 3-4 litreye kadar yağ dokusundan arındırılıyor.
Riski Var mı?
Operasyon sırasında kanama riski, doku içindeki kılcal damar ve sinirlerin zarar görme riski neredeyse sıfırlanmış oluyor. Dikiş atılmadığı için kesilerde dikiş izi olmuyor. Hasta, güvenli bir şekilde fazla kilolarından kurtularak, estetik oranlara sahip vücut hatlarına da kavuşmuş oluyor.
Hasta, genellikle aynı gün taburcu oluyor. İyileşme dönemi açısından konforlu bir süreci olan lazer lipoliz işleminin sonuçları ortalama 1.5 ayda tam olarak kendini gösteriyor. Operasyon sonrasında hasta 2. gün işlerine dönebilmekte, 1 hafta kadar korse kullanmaktadır.
Kiloların Gevşettiği Cilt Dokusu Sıkılaşıyor
Fazla kiloyla esneyen deri tabakası, zayıflandığında sarkma eğilimi gösterir. Lazer lipoliz işlemi sonrasında derinin sıkılaşması için doğal kallojen üretimi tetiklenerek, derinin sıkı ve gergin bir yapıya bürünmesi de sağlanmaktadır.
Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle,
Sağlık ve sevgiyle kalın…
Instagram://drtayfunturkaslan
Facebook://DrTturkaslan