Genel Sağlık 20 kez doktora gidip yalvardı! Geçmeyen öksürük öldürecekti: 'Kritik süre 3 hafta'

20 kez doktora gidip yalvardı! Geçmeyen öksürük öldürecekti: 'Kritik süre 3 hafta'

05.04.2024 - 07:04 | Son Güncellenme:

Sabah uyandığında boğazında tuhaf bir his vardı. Ardından gıcık şeklinde başlayan öksürüğü yerini nöbetlere bırakıp günler, aylar hatta 1 yıl sürdü. Kimileri astım kimileri alerji dedi ancak içgüdülerine göre yaşadığı şey bambaşkaydı. Günden güne daha da kötüleşen genç kadın, doktorları ikna etme sürecinde bakın neler yaşadı.

20 kez doktora gidip yalvardı Geçmeyen öksürük öldürecekti: Kritik süre 3 hafta

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Ashley Vassallo ABD'nin Kaliforniya eyaletinde ailesiyle birlikte yaşıyordu. 34 yaşındaki kadın çok uzun bir süredir öksürük nöbetleri geçiriyordu. Bir türlü geçmek bilmeyen öksürük krizleri beraberinde daha büyük sorunlar getirdi. Defalarca doktora giden Vassallo, kendi teşhisini kendi koydu ve sonrasında doktorları ikna etti. Peki Vassallo'ya ne oldu?

Haberin Devamı

34 yaşındaki genç anne Ashley Vassallo'nun öksürük nöbetleri 1 yıl önce başladı. Başlarda hafif hafif gıcık şeklinde olan öksürük nöbetleri zamanla krizlere dönüştü. Boğazında garip bir his hisseden Vassallo, göğsünde sanki çatırtı duyuyor, yutkunmakta zorluk çekiyordu. Nöbetlerden sebep ne gülebiliyordu ne de yemek yiyebiliyordu. Yakaladığında bırakmayan nöbetler günün sonunda onu çok yormuş, kilo vermesine sebep olmuştu.

20 kez doktora gidip yalvardı Geçmeyen öksürük öldürecekti: Kritik süre 3 hafta

20 KEZ DOKTORA GİTTİ, KİMSE İNANMADI

Yaklaşık 20 kez doktora giden Vassallo'ya doktorlar hiçbir teşhis koymadı. Ancak o vücudunda bir şeylerin yolunda gitmediğinden çok emindi. Sigara içmeyen ve nereden bakılırsa bakılsın oldukça sağlıklı bir hayat tarzı olan Vassallo, kendisine yakıştıramasa da akciğerlerinde bir sorun olduğunu düşündü. Araştırmaları sonucunda şikayetlerini göz önünde bulundurdu ve akciğer kanseri olabileceği konusunda önce kendisini ikna etti. Şimdi sıra doktorları ikna etmekteydi. İkna diyoruz çünkü Vassallo o güne kadar kaç tane doktora gittiyse doktorlar ona bir şeyi olmadığını söyleyerek evine gönderiyordu. Ashley yaşadıklarını şu cümlelerle anlattı:

Haberin Devamı

"Bir doktorun beni gerçekten ciddiye almasını sağlamak, olması gerekenden çok daha zordu. Ne zaman yardım istesem gülerek beni ofislerinden dışarı çıkarıyorlardı. Teşhis konulmadan tam 1 yıl önce bir doktora akciğerimde veya boğazımda bir tümör olabileceğinden şüphelendiğimi söyledim. Ancak bunu görmezden geldiler, çok kafama taktığımı söylediler. Anksiyete, astım, alerji, zatürre gibi pek çok yanlış teşhis koydular. Bir şeylerin son derece yanlış olduğunu hissediyordum ancak tıp camiası bana aksini söyledi. Neyse ki içgüdülerime güvenip ısrar ettim."

Aylarca süren yalvarışlardan sonra doktorlar nihayet tomografiyle tarama yapılmasını istedi ve Ashley'nin dördüncü evre akciğer kanseri olduğu ortaya çıktıı. Artık teşhis konmuş olmasına rağmen kendini savunma yolculuğu henüz bitmemişti. 2023 yılının nisan ayında sağ akciğeri alındı, ardından belirli periyodlarla immünoterapi görmeye başladı. Şimdilerde eskisinden daha sağlıklı ve tedavisi devam ediyor.

20 kez doktora gidip yalvardı Geçmeyen öksürük öldürecekti: Kritik süre 3 hafta

Hikayesini herkesle paylaşan Ashley Vassallo son olarak şu tavsiyede bulundu: "Unutmayın, vücudunuzu herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Sesinizi duyurmaya ve kapsamlı, şefkatli bir bakım görmeye hakkınız var."

'ÖKSÜRÜĞE EŞLİK EDEN BELİRTİLERE BAKIN'

Boğazda gıcıklanma, öksürük nöbetlerinin birçok nedeni var. Ancak öksürük nöbetleri göz ardı edilemeyecek kadar ciddi olabilir. Peki hangi durumlarda öksürük şikayeti ciddiye alınmalı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Enfeksiyonlar, astım, KOAH, bronşit gibi hastalıklara bağlı olarak öksürük gelişebilir. Buna ek olarak bazı ilaçlar, geniz akıntıları veya tansiyonun yükselmesi, kalp yetmezliği gibi organ yetmezlikleri de öksürükle ortaya çıkabilir" dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl çok sık geçmeyen öksürük vakasıyla karşılaştığını ileten Akkoyunlu, önce Kovid'e sonra influenzaya sonrasında da bronşite bağlı bunun yaşandığını ve gribal enfeksiyonalara bakteriyel enfeksiyonların da eklendiğinin altını çizdi. Peki ne zaman korkmamız gerekir? Hangi öksürük bize ne anlatıyor? Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu'ya göre, öksürüğe eşlik eden şeylere bakılması gerekiyor. Örneğin öksürüğü yeşil balgam takip ediyorsa, balgamdan sonra kan geliyorsa, ateş ve halsizlik varsa bir sorun var demektir. Ancak her şeyden önemlisi Akkoyunlu, bir öksürüğün 3 haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka doktora gitmek gerektiğini vurguladı. Kronik öksürüğün araştırılıp tedavi edilmesi gerektiğini, edilmediği takdirde tüberküloz ve kansere sebep olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

20 kez doktora gidip yalvardı Geçmeyen öksürük öldürecekti: Kritik süre 3 hafta

"Öksürük aslında solunum yollarını koruyan bir mekanizmadır. Bu mekanizma aşırı ve yoğun çalışırsa göğüs ve kafa içi basıncını artırır. Tekrarlayan şiddetli öksürük göğüs ve kas ağrısına, kaburga kemiklerinin kırılmasına neden olur. Dahası geçmeyen öksürük fıtık oluşumunu tetikler. Göz içi kanamalara hatta beyin kanamalarına sebep olur. Aort damarında problem olanlar, kalp yetmezliği olanlar, beyinde baloncuğu olanlar çok daha dikkatli olmalı. Çünkü öksürük sorunlu dokulardaki problemin büyümesine neden olabilir." - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu

'YÜZDE 60'INI KAYBETMEDEN SİNYAL VERMEZ'

Akciğer kanserinde kişinin tespit edebileceği basit, gözle görülür belirtiler var mı? Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Akciğer fonksiyonunun yüzde 60'ını kaybetmeden bulgu vermez" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Böbrek ve kalpte de durum tıpkı bu şekildedir. Akciğer kanseri çok büyümediği takdirde bulgu vermez." Hastanın herhangi bir bulguyla gelmiş olmasının tedavi için geç kalınmış olabileceği anlamına geldiğini söyleyen Akkoyunlu, en sık görülen belirtiler arasında şunları saydı: "Göğüs, kalçada ağrı, bilinç değişiklikleri, denge bozuklukları (beyin metastazında görülür), balgamda kan, aşırı kemik ağrısı, baş ağrısı ciddi belirtiler arasında sayılabilir."

Akkoyunlu son olarak kanser teşhisi almış bir hastanın tedavi sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının, düzenli bir uyku çekmenin, pozitif bakış açısının, dengeli ve sağlıklı beslenmenin, aşırı kilo kaybına neden olabilecek diyetlerden uzak durmanın, bol bol açık havada yürüyüş ve egzersiz yapmanın şart olduğunu hatırattı.

Yazarlar