Pazar“İnce belli”ye bir modern yorum daha

“İnce belli”ye bir modern yorum daha

01.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tasarımcı Defne Koz geleneksel çay bardaklarını yeniden yorumladı. Lipton için tasarladığı bu bardaklar, birkaç yıldır gördüğümüz “modern ince belli”lerin en yenisi

“İnce belli”ye bir modern yorum daha

Alev Ebuzziya Siesbye, Erdem Akan ve Faruk Malhan’dan sonra Defne Koz’un da tasarımları konuşuluyor. Lipton için özel
çay bardakları tasarlayan
tasarımcı Defne Koz, klasik forma hak ettiği önemi verdiğini söylüyor. Tasarımı hazırlarken bardağı tutma, çayı yudumlama
ve bardağın tabakla uyumu gibi unsurları dikkate aldığını
belirten tasarımcı klasik çay bardağı formuna farklılık getirdiğini belirtiyor. Defne
Koz yeni tasarımıyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

Daha önce mutfak aksesuarları tasarladığınızı biliyoruz ama bu ilk bardak tasarımınız mı?
2000 yılında “Liquids” adında bir bardak koleksiyonu tasarlamıştım.
O koleksiyon Chicago Athenaeum Museum’dan “Good Design”
(iyi tasarım) ödülünü aldı.
Hatta, “Liquids”in başarısı ile bugün bütün dünyada tanınan Gaia&Gino firması doğdu.

İnce belli çay bardağı tasarımını yaparken neleri göz önünde bulundurdunuz? Rahat içime elverişli olması ya da belinin rahat kavranması gibi...
Lipton için tasarlamış olduğum bardakta ikonikleşmiş çay bardağına hak ettiği önemi verdim; ince belli klasik bardağımızı tutmadaki, çayı yudumlamadaki, onu tabağa koymadaki jestlerimizi çalışarak formuna farklılık getirdim. Tabakları ve geçmişten gelen tadı ile birlikte bir aile oluşturdum.

Çay tabağının cam olmayıp beyaz porselen olmasının özel bir nedeni var mı?
Özel bir nedeni yok, kanımca bu iki materyal, cam ve porselen, birbirini tamamlamakta, tıpkı arketipinde olduğu gibi.

Sizin çay ile ilişkinizi öğrenebilir miyiz? Bir çay tiryakisi olduğunuzu söyleyebilir misiniz?
Çayı seremonisi için sevdiğim gibi, iyi yapılmış bir çayın verdiği keyif yadsınamazdır benim için. Ama “iyi yapılmış bir çay” derken de bu konuda bir hayli hassas olduğumu da belirtmek isterim.


Seramik sanatçısından cam bardak
İşleri dünyada pek çok müzede sergilenen seramik sanatçısı Alev Ebuzziya Siesbye, Paşabahçe için özel çay bardakları tasarlamıştı. Fransa’da yaşayan sanatçının tasarladığı bardakların formu aslında bildiğimiz çay bardaklarına yakın. Bu forma özellikle sadık kaldığını söyleyen Siesbye “Hayatımda yaptığım en zor işlerden biriydi. Aslına sadık kalarak yeniyi yaratmak çok zordu” diyor.

“Bardağı beğenen Kuveyt şeyhi bize yeni mağazasının tasarımını yaptırdı”
Erdem Akan (Maybe Design)

-İnce belli geleneksel çay bardağını batı kütürüyle harmanlayarak, içi doğulu, dışı batılı, hem fonksiyonel hem de kullanıcıyı düşündüren ve keyif veren bir ürün haline getirmek istedim. Bardaklar üç yıldır piyasada, Maybe Design’ın en ikonik ürünü. Bu ürün bizim tasarım anlayışımızı çok kısa ve net bir şekilde özetliyor, hatta çay bardağımızı görüp çok beğenen Kuveyt Şeyhi Macit El Sabah bize Kuveyt’teki Villa Moda mağazasının tasarımını yaptırdı.
-İnsanların ilk olarak formu ve esprisi ilgilerini çekti, kullandıkça el yakmaması gibi fonksiyonel özellikleri de hoşlarına gitti. Geleneksel ince belli bardakla içme hissini kaybetmemesine özen gösterdik. Bunun için özel bir camdan el yapımı olarak üretiliyor.

“1000’lerle başladık, şimdi 250 binlik partiler üretiyoruz”
Faruk Malhan (Koleksiyon)

-İstanbul çay bardakları el imalatı olarak 2005’te kullanıcı ile buluştu. O dönemde el üretimi ile 1000’li adetlerde üretilen ve yoğun beğeni ile karşılaşan bardaklar 2008’den beri seri olarak 250 binlik partilerde üretiliyor. Bu bardakların ülkemizde 400 noktada satışı yapılıyor. İstanbul çay bardağına gösterilen ilgi sonrasında tasarım, günün değişen hallerine göre çeşitlendirildi: Kahvaltı için, keyif için, ikram için, otel, kafe ve restoranlar, koleksiyonerler için. Farklı tabaklar ve bardaklarla tekrar tekrar tasarlanıyor.
-Çay bardakları kendine özgü bir biçim ve ritüele sahip. Olumlu tepkiler ve talepler aldık. İstanbul çay bardağının yarattığı bu talepler üzerine Dervish İrismano, İsis ve Simli tasarımlarını ortaya çıkardık.