Gündem ‘Paris Anlaşması onaylansın’

‘Paris Anlaşması onaylansın’

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Paris Anlaşması onaylansın’

İklim değişikliğiyle mücadele için 22 Nisan 2016’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında sera gazları salınımını azaltmaya yönelik ‘Paris Anlaşması’ imzalanmıştı. 4 Kasım 2016’da yürürlüğe giren anlaşma çerçevesinde, küresel sıcaklık artışının engellenmesi için her ülkenin alması gereken önlemler sıralanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekme kararını açıklamasının ardından tartışmalar sürerken, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları imza atılması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Doğa Koruma Merkezi, EUROSOLAR Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği, Greenpeace Akdeniz, Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS), TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Yeşilist, Yeşil Düşünce Derneği, Yeryüzü Derneği’nden oluşan ortak heyet, Türkiye’nin iklim hedeflerini artırmasını istedi. Çevre konusunda çalışan 11 sivil toplum kuruluşu, TBMM’ye ve tüm siyasetçilere 24 Haziran seçimleri öncesi Paris Anlaşması’nı onaylama çağrısı yaptı.

Türkiye etkilenecek

Çağrıda, iklim değişikliğinden en çok zarar görecek bölgelerin başında olan Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’nin halen düzensiz ve aşırı yağışlar, fırtına, sel ve kuraklıklardan etkilendiği vurgulandı. Türkiye’nin son yıllarda iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını en hızlı artıran ülkelerden biri olduğu vurgulanırken, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasını isteyen örgütler, artan kuraklık nedeniyle tatlı su varlıklarımızın tehlikeye girdiğini, atıkların suları kirlettiğine dikkat çekti.