SiyasetErmenistan maçı için Bursa’da ‘sıkıyönetim’

Ermenistan maçı için Bursa’da ‘sıkıyönetim’

03.10.2009 - 01:25 | Son Güncellenme:

Ermenistan Milli Takımı Türkiye’ye ayak basar basmaz birinci sınıf korumaya alınacak, otel ve güzergâhları gizli tutulacak. 14 Ekim’de maçın yapılacağı Bursa’da üst üste önlemler alınıyor

Ermenistan maçı için Bursa’da ‘sıkıyönetim’

Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında 14 Ekim’de Bursa Atatürk Stadı’nda oynanacak milli maç öncesi topyekûn seferberlik başlatıldı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın milli maça gelme olasılığını dikkate alan Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Futbol Federasyonu ortak bir çalışma içine girdi.
Sarkisyan, milli maça gelmesini “sınır kapısının açılması” şartına bağlasa da, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan protokolün 10 Ekim’de Zürih’te imzalanmasından sonra bu olasılığın artacağı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, federasyondan, “Sarkisyan maça gelecekmiş gibi hazırlık yapılmasını” istedi. Dışişleri Bakanlığı da gelişmeleri yakından izliyor.
İçişleri Bakanlığı ve Bursa Emniyet Müdürlüğü, geçen hafta oynanan Bursaspor - Diyarbakırspor maçında yaşanan olaylardan sonra Ermenistan milli maçıyla ilgili olarak harekete geçti. “Sarkisyan maça gelmese bile bazı fanatik grupların Ermenistan’ı protestoya hazırlandığı” istihbaratını alan emniyet yetkilileri, önlemler konusunda Futbol Federasyonu ile işbirliği içine girdi.

Otel ve güzergâh gizli
Bu arada, “çıkan olaylar nedeniyle Bursaspor’a saha kapatma cezası verileceği ancak milli maç nedeniyle bu uygulamanın yapılmadığı” iddiası, federasyon yetkilileri tarafından sert bir dille yalanlandı.
Ermenistan milli takımını taşıyan uçağın Türkiye’ye gelişinden itibaren kafilenin birinci sınıf korumaya alınması, konaklanacak otel ve yol güzergâhı gibi konuların son derece gizli tutulması kararlaştırıldı. Maçtan bir gün önce gelmesi beklenen konuk takımın doğrudan Bursa’ya mı ineceği, yoksa İstanbul’da mı kalacağı, iki ülke federasyonları arasında yapılacak görüşmeler sonunda belirlenecek.
Sarkisyan’ın rövanşa gelmesi durumunda, maçı protokol tribününden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Türk ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile kalabalık bir diplomasi grubunun da izleyeceği kaydedildi. Protokol ve basın tribünlerinde yapılan genişletme çalışmaları, Gül ile Sarkisyan’ın maçı birlikte izleyecekleri yorumuna yol açtı. Maçın önemli konuklarından biri, UEFA Başkanı Platini olacak.

Pankarta izin yok
Futbol Federasyonu, idari önlemler konusunda titiz bir çalışma yürütüyor. Stada gelecek seyircilerin sıkı bir üst aramasından geçirileceği, Ermenistan aleyhine hazırlanan pankartların içeri alınmayacağı, stat çevresi ve kentin belli bölgelerinde toplu protesto gösterisine hazırlananlara izin verilmeyeceği kaydedildi.