18.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ozan Güzelce / İSTANBUL
Mangalı mangal yapan kuşkusuz altındaki köz. Yani odun kömürü... Ancak, ete ayrı bir lezzet katan mangal kömürünün uzun ve zahmetli bir yolculuğu var. Şile’nin Hacılı köyü sakin de geçimlerini bu işten kazanarak sağlıyor. Ancak, ata mesleği olan odun kömürü işine ilgi epey azalmış, köylüler mesleklerinin yok olmasından korkuyor. İstanbul’a 40 kilometre uzaklıktaki Şile ile Ağva arasındaki Hacılı köylüleri, odun kömürü sayesinde geçimlerini sağlıyor. Köylüler, devletin izin verdiği alanlardan kestikleri odunları ocak kuracakları yere taşıyor. 2-3 günlük uğraş ile odunları bir kubbe şeklinde diziyorlar.
5 gün sürüyor
Üzerini kum saman ve toprakla örterek adeta bir kömür madeni oluşturuyorlar. En az 5 gün süren bu işlemden sonra kuyudoaki odunlar özel bir yöntemle tutuşturularak yanma işlemi başlatılıyor.
Kuyunun içindeki ortalama beş ton odunun yanma işlemi de bir o kadar dikkat istiyor. Odunların yavaş yavaş ve alev almadan yanması gerekiyor. Odunların mangal kömürü haline gelmesi de en az bir haftalık bir süreç alıyor. Daha sonra ise, oluşturulan kuyuların içindeki odunların yanması ile oluşan mangal kömürlerini kuyudan çıkarma işlemi başlıyor. 5 ton odun, ancak 1 ton mangal kömürüne dönüşüyor.
‘38 yıldır üretiyoruz’
Hacılı Köyü’nde kömürcülük yapan Yılmaz Ertan, mesleğinin baba mesleği olduğunu ve 38 yıldır ailesiyle birlikte odundan mangal kömürü ürettiğini anlattı. 11 yaşında mesleğe başladığını söyleyen Ertan, “Devlet eskisi kadar kesim yeri göstermiyor, mesleğe ilgi azaldı. Yok olmasından korkuyorum” diye konuştu.