22.08.2014 - 11:14 | Son Güncellenme:
Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bir ekip, yeni tip güneş enerjisi toplayıcı panel üretmeyi başardı. Bu panel tamamen şeffaf olduğu için arkasını rahatlıkla gösteriyor ama bir yandan da elektrik üretimi yapabiliyor. Bu teknoloji sadece evlerde değil, otomobil pencerelerinde, cep telefonlarında ve şeffaf bir yüzeyin olduğu her yerde uygulanabilecek.
Bundan önce de arkasını gösteren güneş panelleri üretimi denenmişti ama önceki modellerde güneş enerjisini toplayan fotovoltaik yüzeyler camın içine gömülü olduğu için, uygulandığı cam parçaları renkli yapılabiliyordu, yani tamamen şeffaf değildi. Ayrıca bu konseptin bir olumsuz yanı daha var, şeffaf güneş panelleri elektrik üretiminde henüz yeterli verimi gösteremiyor.
Projenin başındaki Richard Lunt ve Yimu Zhao ilk sorun çözdüklerini açıklıyor. Lunt ve Zhao’nun gösterdikelri şeffaf panellerde, güneş enerijisi toplayanlar çok minik organik moleküller. Bu moleküller kızılötesi dalgaları emiyor ve parlamaya başlıyor. Gözle görülemeyen bu kızılötesi parlama da, camın kenarlarındaki ince fotovoltaik bantlara yönlendiriliyor ve bantlar gelen ışığı elektriğe çevirebiliyor.
Her ne kadar şeffaf güneş panel teknolojisindeki ilk sorunu çözmüş olsalar bile, ikinci sorun yani verim hala ciddiyetini koruyor. Araştırmacıların ürettiği bu tamamen şeffaf paneller şu anda sadece %1 verimle enerji üretebiliyor. Daha önceki yarı şeffaf tasarımların verimi ise en fazla %7 civarında. Fakat bu rakamlar geniş uygulamlar için yeterli değil. Şu andaki klasik güneş paneli teknolojisi ile, maksimum %44.7 verim almak mümkün. Fraunhofer Enstitüsü’nün geliştirdiği yüksek verimli güneş panellerinin yanına henüz yaklaşan çözüm olmadı. Dolayısı ile şeffaf güneş enerjisi panellerini camlarımızda görmek için epey bekleyeceğiz.