GündemOkulda türbana peçe ayarı

Okulda türbana peçe ayarı

28.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ndeki ‘Okul içinde baş açık’ ibaresi ‘okullarda yüzü açık’ şeklinde değiştirildi. “Yüzü açık” ifadesiyle türban ortaokul ve liselerde serbest kalırken, peçe ve çarşaf gibi giysilerin giyilmesi engellendi.

Okulda türbana peçe ayarı



Milli Eğitim Bakanlığı Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ndeki beklenen değişiklik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye dönmesi ile yürürlüğe girdi. Yönetmelikteki “Okul içinde baş açık” ibaresi “okullarda yüzü açık” şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle okulda türban takılmasına izin verilmiş oldu. Ancak “yüzü açık” düzenlemesi ile “peçe” ve “çarşaf” gibi giysilerin giyilmesinin de önüne geçilmiş oldu. Ayrıca, tıpkı üniversitelerde türban takılmasına ilişkin tartışmalarda olduğu gibi, türbanın tüm okul yerleşkesinde takılıp takılamayacağı tartışmasının önüne, “okul içinde” ibaresinin “okullarda” olarak değiştirilmesi ile geçilmiş oldu.
Piercing ve dövmeye yasak
Söz konusu değiştirilen yönetmelik, okul öncesi eğitim kurumları ile birlikte, ilkokul, ortaokul ve liseleri de kapsadığından, türbana vize veren “okullarda başı açık” düzenlemesine bir istisna maddesi getirildi. Yönetmeliğe “Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde başı açık bulunur” maddesi eklenerek, türban yasağının anaokullarında ve ilkokullarda devam etmesine karar verildi.
Yönetmelikteki “Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez” maddesinden “giysileri giyemez” ibaresi çıkarıldı. Böylece siyasi sembol içeren fular ve bere gibi materyallerin kullanılmasına ilişkin yasağın devamı sağlanırken, giysilerin giyilmesine vize verildi. Erdoğan, bir açıklamasında, türban ile ilgili “Velev ki siyasi sembol olsun. Sembolleri, simgeleri yasaklayabilir misiniz” demişti. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsayan yönetmeliğe “vücuda dövme yapamaz” ve “piercing takamaz” hükümleri eklendi.
Düzenleme yargıya gidiyor
Eğitim-İş, okullardaki kılık-kıyafet yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a başvuracak. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı yazılı açıklamada, düzenlemeyi Anayasa’ya, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Demir, Danıştay’a dava açacaklarını, buradan sonuç alamamaları durumunda ise konuyu AİHM’ye götüreceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Barolardan ‘Mecelle’ tepkisi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ortaokul ve liselerde türban serbestliğini öngören düzenlemeye sert tepki verdi. TBB’nin açıklamasında özetle şöyle denildi:
“Düzenleme Anayasamızın 2. maddesine aykırı olduğu gibi, doğrudan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 14. maddesinin düzenlediği ‘çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkı’na, Kadın Haklarına Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına açıkça aykırılık oluşturmaktadır.
‘Özgürlük değil, kısıtlama’
Son dönemde adım adım sürdürülen, ulusal eğitimi imam hatip temel eğitimine oturtma ve isteyen istemeyen herkesi bu eğitimden geçirme anlayışı öğrencilere özgürlük tanıma değil, var olanı kısıtlamaktır. Yapılan, Mecelle’ye çok hızlı bir dönüştür; Mecelle’nin kızlarda buluğ yaşını ‘tam dokuz’ olarak kabul eden 986. maddesini fiilen yürürlüğe sokmaktır.” (ANKARA Milliyet)