05.03.2011 - 00:14 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Libya’da yaşanan olaylar üzerine mağdur olan yatırımcı işadamlarına kanunlar çerçevesinde her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Şimşek, hükümetin Libya’da iş yapan yatırımcılara sağlayacağı desteklere ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, meydana gelen olayları Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesinde sayılan hallerden, yani mucbir sebepten kabul ettiklerini belirterek, “Bu da mükelleflerimize, mükellefiyetleriyle ilgili özellikle, yani beyanname verme, vergi ödeme gibi hususlarda kolaylıklar sağlıyor. Özetle mükellefiyetleriyle ilgili süreler durmakta. Bu süre zarfında bu mükellefler beyanname vermeyecek, mükellefiyetleriyle ilgili bildirimlerde bulunmayacak, bu nedenle herhangi bir cezai işlem yapılmayacak. Verilen sürenin sonuna kadar mükellefiyetle ilgili tahakkuk eden vergiler de ödenmeyecek, sürenin bitiminden sonra biz bu mükellefiyetlerini yerine getirmek için bir 15 gün daha vereceğiz” şeklinde konuştu.
Bu çerçevede 45 numaralı Vergi Usul Kanunu’nun sirkülerini yayınladıklarını belirten Şimşek, “Bu sirkülerde mükelleflerimize ’eğer Libya’da iş yapıyorsanız ve işiniz bu son gelişmelerden dolayı etkilendiyse vergi dairelerine başvurun’ diyoruz. Biz de bu başvuru çerçevesinde mükellefin durumunu inceleyeceğiz, ona göre de bu mucbir sebep çerçevesinde kendilerine bir takım imkânlar sağlayacağız” dedi.
Kredi için konuşuldu
Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise firmaların banka kredilerini yeniden yapılandırması ihtiyacıyla ilgili kolaylık sağlanabilmesini teminen Karşılıklar Kararnamesi’nde düzenleme yapılması konusunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) iletildiğini belirtti. Çağlayan, “Ümit ediyorum ki, önümüzdeki birkaç gün içinde BDDK, 28 Şubat 2011 tarihinde sona eren ve kredi borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getiren bu düzenlemeyi de getirerek, müteahhitlerimizin, Libya’da iş yapan ihracatçılarımızın etkilenmesini azaltacaktır” dedi. Çağlayan, birkaç gün içinde bu düzenlemenin yapılacağını ümit ettiklerini aktardı.
Eximbank vade uzatacak
BDDK verilerine göre Türk bankalarının taşıdığı Libya riski 2.4 milyar lira. Firmalara kullandırılan kredilere ilişkin anapara ve faiz ödemelerinin ertelenmesi, teminat mektuplarının sürelerinin uzatılması ve komisyon ödemelerinin dondurulması hususlarının, bankaların takdirinde olduğunu belirten Çağlayan, bu konuda BDDK ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile temas içinde bulunduklarını söyledi.
Eximbank’ın yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kredi programından yararlanan firmaların vade uzatım taleplerinin görüşüldüğü bilgisini veren Çağlayan, “İhracatçılarımızın kullandığı 3 ila 6 aylık kısa vadeli ihracat kredilerinin vadesi de 24 aya kadar uzatılabilecektir” dedi. Çağlayan, 24 Mart itibariyle Libya’ya gönderildiği halde alıcısına teslim edilemeyen ürünlerin ilgili KDV, ÖTV ve ithalat vergileri ödenmeden tekrar Türkiye gümrük bölgesine girmeleri için talimat verildiğini de ekledi.
’Umarız petrol fiyatındaki şok geçicidir’
Olayların sıcak olduğunu ve devam eden bir durumun bulunduğunu ifade eden Şimşek, bölgedeki gelişmelerin Türkiye ekonomisini dolaylı ve doğrudan da etkilediğini söyledi. Şimşek, “Petrol fiyatları, Türkiye’nin hem cari açığını artırıyor hem enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesine sebep olabilir hem de Türkiye’nin büyüme oranını muhtemelen aşağı çekme potansiyeline sahiptir. Burada önemli olan şokun ne kadar süreceği. Ümit ediyoruz ki bu petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünya ekonomisi yani temel faktörlerden dolayı değil, siyasi risklerden dolayıdır ve dolayısıyla geçici bir şok olur, Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı olur” diye konuştu.
Şimşek, “Uzun vadede tabii ki gerek Kuzey Afrika’da gerek Ortadoğu’da olsun, bu ülkelerin daha demokratik ve istikrarlı olması Türkiye’nin yararınadır. Uzun vadede bütün bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin olumlu olacağı kanısındayız. Ama kısa vadede bu şok, dışsal bir şok... Türkiye bu şoka dayanıklı bir yapıdadır. Biz de mükelleflerimize kanunlar çerçevesinde mümkün olan bütün kolaylıkları sağlayacağız” diye konuştu.
İş yapanlara sağlanacak kolaylıklar:
- Beyanname verme ve vergi ödemede esneklik sağlanacak.
- Kredi borçlarının yapılandırılması için süre 28 Şubat’tan daha geç bir tarihe uzatılacak.
- Eximbank 3-6 aylık ihracat kredilerinin vadesini 24 aya çıkarabilecek.
- Libya’dan geri dönen eşyanın ithalatı ve depolanması için Demiryolları limanlarındaki depolar kullanılacak.
İhracat ocak-mart arası yüzde 8 düştü
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmelerin ihracatı etkilediğini, Tunus’taki etkilenmenin şubat ayında ocak ayından daha fazla olduğunu, mart ayında bunun normalleşeceğini öngördüklerini ifade etti. Libya’ya ihracatın 1 Ocak-1 Mart 2011 tarihleri arasında 271 milyon dolar seviyesine gerilediğini kaydeden Çağlayan, geçen yıl aynı dönemde bunun 294 milyon dolar olduğunu ve yüzde 8’lik düşüş meydana geldiğini söyledi. Çağlayan, “Mart ayı ihracat rakamlarında Libya’daki etkileşim biraz daha fazla biraz daha yansıyacaktır” dedi.