10.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsveç’in başkenti Stockholm’deki Nobel Komitesi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’nın ilk başladığı ülke olan Tunus’un demokrasiye geçişi için büyük katkı sağlayan ‘Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün Nobel Barış Ödülü’nü kazandığını duyurdu.
2013 yılında kurulan örgüt, dört sivil toplum kurumunun birleşmesi ile ekonomik grup ve siyasi istikrarsızlığın pençesine düşen Tunus’un demokrasiye geçişinde birbirine taban tabana zıt siyasi örgütler arasında arabuluculuk görevini üstlenmişti.
Nobel Komitesi, grubun 2011’deki ‘Yasemin devriminin’ ardından demokrasiye geçiş sürecinde kararlı katkıları bulunduğu için ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
Libya, Mısır, Yemen ve Suriye gibi Arap Baharı’nın yaşandığı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Tunus, bu süreçten en başarılı çıkan ülke olarak adlandırılıyor. Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nü, ‘Tunus Genel İşçi Sendikası’, ‘Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu’, İnsan Hakları Birliği’ ve ‘Barolar Birliği’ oluşturuyor.
Nobel Barış Komitesi Başkanı Kaci Kullman Five, “Sivil toplum örgütünün Tunus’un demokratikleşme sürecinde oynadığı rol, Alfred Nobel’in bahsettiği barış konferanslarıyla karşılaştırılabilir” dedi.
Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne bağlı Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Houcine Abassi, “Bu, demokratik Tunus’un şehitlerine bir hediyedir” dedi.
Ülkeyi krizden çıkardılar
2011’de Tunus’un kaderini değiştiren ‘Yasemin Devrimi’ ile başlayan ‘Arap Baharı’, ülkeyi kısa süre sonra iç savaşın eşiğine getirmişti. 2013 yılında iki önemli siyasetçinin suikaste uğramasıyla siyasi ve ekonomik krizin pençesine düşen Tunus’ta sivil toplum örgütleri demokrasiye geçiş sürecinde önemli rol oynadı. Tunus’ta 24 sene boyunca iktidarda kalan Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından ‘ilk özgür seçimler’ 2013 yılında düzenlenmiş, Nida Tunus Partisi birinci parti olarak seçilmişti. ‘Arap Baharı’ yaşayan diğer ülkelerle kıyaslandığında görece istikrara kavuşan Tunus’ta bu sene Bardo Müzesi’nde ve Sousse Oteli’nde IŞİD tarafından iki büyük terör saldırısı düzenlenmişti.
Merkel favoriydi
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa’nın yaşadığı mülteci krizindeki tutumu nedeniyle Nobel Komitesi’nin duyurusunda önce ödülün favorisi olarak gösteriliyordu. Küba ile ABD’nin uzun yıllardır yaşadığı diplomatik krizin çözümüne katkı sağlayan Papa Francesco, P5+1 ülkeleri ve İran arasında imzalanan nükleer anlaşmada önemli rol oynayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif de ödülü kazanma ihtimali olan diğer kişiler arasında gösteriliyordu.