25.01.2010 - 16:57 | Son Güncellenme:
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kamu Özel Sektör İşbirliği Yasa Tasarısı’nda son aşamaya gelindiğini belirterek, önümüzdeki bir kaç ay içinde Tasarı’nın Bakanlar kuruluna arz edileceğini kaydetti. Tasarıda mevcut tesislerin yenilenmesi, geliştirilmesi, ve kiralanmasının mümkün olabileceğini söyleyen Bakan Yılmaz, maden aramalarının da bu modele dahil edilebileceğini vurguladı. Bakan Yılmaz, özellikle kültür varlıklarının bakım ve onarımların da yapılabileceğini belirtti. Özellikle Yap-İşlet-Devret modeline ağırlık vereceklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, merkezi bir uygulamadan yararlanabilineceğini belirterek, bunun için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) kurumsal kapasitesinden mutlaka yararlanılması gerektiğini kaydetti.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılı Yatırım Programı hakkında bilgi verdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Kamu Özel Sektör İşbirliği Yasa Tasarısı’nda son aşamaya gelindiğini belirten Yılmaz, önümüzdeki bir kaç ay içinde Yasa Tasarısı’nın Bakanlar kuruluna arz edileceğini kaydetti. Yılmaz tasarının yeni yöntemleri konusunda, şunları söyledi:
“Normalde en çok bilinen kamu özel sektör iş birliği modeli Yap-İşlet-Devret modeli. Bu yöntem devam ediyor tabi ki. Yap-Kirala, işletme hakkı devri ve Yap-İşlet. Bunlar 4 temel yöntem. Fakat kanunun şöyle bir esnekliği var. Bu dört temel yöntemin çeşitli alt versiyonları da kuruluş inisiyatifinde kullanmaya izin veriyor. Bu 4 yöntem daha çok mevcut bir tesis yerine, yeni tesislerin kurulması ve bunların yapılması, işletilmesi devredilmesine dayanıyor. Kanunda mevcut tesislerin yenilenmesi, geliştirilmesi modelini de kapsıyor. Yani mevcut bir limanın yenilenmesi. Daha sonra kiralanması mümkün olabilecek böle bir modelde. Maden aramalarında, aramalar da bu modele dahil edilebilecek. Tesislerin restorasyonu, özellikle kültür varlıklarının. Bakım onarımlar da yapılabilecek.”
Bu tür yöntemlerin uygulanınca suistimal edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine bakan Yılmaz, “Yasanı içerisinde idareyle özel sektörün ilgili paylaşımı ifade eden bir takım düzenlemeler de var. Bu bir ortaklık, karşılıklı güvene dayalı. Dengeli bir risk paylaşımına dayalı bir ortaklık. Bunun usullerini de kanun çerçevesinde belirledik” dedi.
Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bunun dışında ÖİB bu konuyla yakın ilişkili bir kurumdur. ÖİB’de henüz tasarı haline gelmedi. Sesli düşüncemi söylüyorum sadece ÖİB’nin kurumsal kapasitesinden mutlaka yararlanmamız lazım. Hangi proje girsin girmesin anlamında değil de, uygulama anlamında, şartnamelerin hazırlanması, bütün kurumlarımızda bu teknik bilgi yok. Merkezi bir uygulama gibi de yapabiliriz. Böylece hem teknik kapasitesi olmayan kurumlarımızın ihtiyaçlarını da gidermiş oluruz. Bir de böylece istenmeyen işlerin önüne geçmiş oluruz. DPT ve ÖİB birbirinin önüne geçen rollere sahip değiller, farklı rollere sahipler. Her ikisine de ihtiyaç var bu süreçte.”
Bir soru üzerine Enerji yatırımlarının maliyetlerinin geçmişten kalan maliyetler olduğunu söyleyen Yılmaz, bir an önce bu stokun eritileceğini kaydetti. Gazetecilerin sorduğu bir soru üzerine, cazibe merkezleri konusunda iki tane il belirlediklerini kaydeden Yılmaz, iki tanesinin de DAP kapsamındaki illerden belirleneceğini, bir tanesinin Van olabileceğini söyledi. Yılmaz, “Van, Diyarbakır, Urfa. Bir tane daha tespit edeceğiz yada üçüyle gideceğiz” dedi.
“BÜYÜMEDE REVİZYON SÖZ KONUSU DEĞİL”2010 yılı büyüme hedefine ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, “Şu aşamada bir revizyon söz konusu değil. Programımız Meclise gönderildi. Orta Vadeli Programla tutarlı bir şekilde 2010 yılı büyümesi yine yüzde 3.5 olarak şu anda tespit edilmiş durumda. 2009 yılı son çeyrek verilerine baktığımızda genelde olumlu bir seyir görüyoruz. Orta Vadeli Program’a göre rakamlar daha iyi. Açık öngörülenin altında geldi. İhracat düşündüğümüzden daha yüksek oldu. Faizler, faiz harcamaları düşündüğümüzden daha düşük oldu. Bizim gerçekten 3-5 ay önce yaptığımız tahminlere göre 2009 yılı performansı bizim tahminlerimizden daha iyi. İnşallah son çeyrekte de pozitif bir büyüme göreceğiz. Sanayide ciddi bir yükseliş olacağını düşünüyoruz, son çeyrekte pozitif bir rakam göreceğiz” dedi. Yılmaz, 2010 yılı için uluslararası kuruluşların tahminlerine bakıldığında orta vadeli programda muhafazakar bir büyüme öngördüklerini söyledi. (ANKA)
Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım, ilk kez anne baba olmanın mutluluğunu yaşamıştı. Ünlü çiftin bebeklerine verdikleri isim belli oldu.