Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Nasıl iştir böyle?
Dünyanın en güvenilir, sayılı finans ve kredi veren kurumlarını, işaret ettiği ülke, kurum ve kuruluşlara yönlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uzun vadeli kredi notunu BB (-)’den BB (+)’ya, ulusal notunu ise AA (-)’den AA’ya yükselttiğini açıkladı.
Ben de çoğunuz gibi AA’lar, BB’ler, artılar, eksiler nedir, ne anlama gelir, pek anlamayanlardanım.
Meğer, çok önemliymiş.
Kentte yapılacak bir yatırım için kaynak arayışına girildiğinde, bu “notları” önüne koyduğunuzu görenin yapacağı tek şey; “kesenin ağzını açmak” olurmuş.
* * *
Pek anlamadığımı söyledim ya; Fitch’in raporundaki, bu iki kademelik artış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel kamu finansmanını hızlandıran güçlü ekonomik performansını ve devam eden mali istikrara duyulan güveni anlatıyormuş.
Başka bir deyişle, Başkan Aziz Kocaoğlu’na olan güven ve istikrarın, kenti yönetim biçiminde yaptığı harcama ve aldığı mali kararların doğruluğu ile borcuna sadık oluşunun tesciliymiş.
* * *
Görüyorsunuz değil mi, biz neyi tartışıyoruz, elalem neleri...
Bizler İzmir’de her gün “Aziz Bey şöyle”, “Kocaoğlu böyle” diye, vur abalıya misali ha bire Başkan’a yüklenirken, Moody’s’ten sonra, Fitch Ratings de açıkladığı bu yeni kredi notları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısını onaylayıp ilan ediyor.
* * *
Bu uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun bir de tespiti var.
Şöyle diyor:
“Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birisi ve bölgenin merkezi olan İzmir, ekonomik yapısıyla, milli gelirin yüzde 8’ine, vergi gelirlerinin yüzde 10’una ve ihracatın yüzde 6’sına katkıda bulunan bir metropoldür.
Kent merkezi ile şehrin kuzey ve güney bölgeleri arasında bağlantı oluşturan 80 kilometrelik İzmir banliyö hattı, 2010 yılında tamamlanmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu harcamalarda en büyük pay, şehrin toplu taşıma sistemleri ile ilgili sermaye harcamalarına ayrılmıştır. Sermaye harcamalarının toplam giderlerin (borç geri ödemesi hariç) yüzde 50’sini oluşturmaya devam edecektir.”
* * *
İzmir için son günlerin en güzel haberlerinden biri bu.
Nedeni de şu:
Büyükşehir 2014’e kadar kente yapacağı yatırımlar için, artık çok kolaylıkla “dış finansman desteği” bulabilecektir.
Örneğin, Üçkuyular-Alsancak-Halkapınar-Karşıyaka-Bostanlı- Doğal Yaşam Parkı’na kadar uzanacak tramvay projemizÖ
Büyük Körfez Projemiz ve pek çok büyük yatırımın önü, bu verilen notlarla açılmıştır.
Bunca sıkıntı arasında Aziz Bey için bu gelişme büyük bir moral olacak, motivasyonunu artıracaktır.
İzmir’in ve İzmirlinin de isteği zaten budur.