Siyaset‘Millet İttifakı’ ‘parlamenter sistem’ üzerinde çalışıyor

‘Millet İttifakı’ ‘parlamenter sistem’ üzerinde çalışıyor

13.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı’nı oluşturan dört siyasi partinin, “iyileştirilmiş parlamenter sistem” vaadine yönelik yol haritasını belirlemek için kurduğu ortak komisyonun çalışmalarında sona gelindi.

‘Millet İttifakı’ ‘parlamenter sistem’ üzerinde çalışıyor

Alınan bilgilere göre, genel başkanların yönetiminde, hukukçuların katılımıyla yürütülen hazırlıkların ardından yazılacak ortak deklarasyonun ne zaman ve nasıl açıklanacağı konusunda iki yöntem planlandı. Buna göre en erken Ramazan Bayramı sonrasında kamuoyuna duyurulacağı öğrenilen deklarasyonun, genel başkanlar ya da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalacak muhalefet adayı tarafından açıklanması seçenekleri öne çıktı.

Haberin Devamı

Liderler yönetiyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parlamenter sisteme geçişle ilgili yol haritasının belirlenmesi amacıyla Millet İttifakı’nda yer alan siyasi partilere çağrı yapmış, 4 Haziran’da da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmişti. İki lider görüşmenin yaptıkları açıklamada, partiler arasında ortak bir komisyon kurulması konusunda mutabık kaldıklarını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından partilerden hukukçuların katılımıyla bir komisyon oluşturuldu. Aradan geçen sekiz günlük sürede hazırlıklarını sürdüren komisyon, doğrudan genel başkanların yönlendirmesiyle çalışmalarına devam ediyor. Genel başkanlar, zaman zaman telefonda görüşerak sürece ilişki görüş alışverişinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Komisyonun çalışmalarının ardından Millet İttifakı adına bir deklarasyon metninin hazırlanacağı bildirildi. Deklarasyonda, ittifakın ortak vaatleri ile “iyileştirilmiş parlamenter sistem” olarak tanımlanan yönetim sistemine geçiş sürecine ilişkin bir planlamanın yer alacağı kaydedildi. Deklarasyonda, yeni sisteme en kısa sürede geçişin vadedileceği ancak net bir tarihin belirtilmeyeceği öğrenildi. Deklarasyonda öncelikli olarak, Meclis’in güçlendirilmesini amaçlayan iç tüzük değişiklikleri, darbe dönemlerinde çıkarılan kanunlarda yapılacak değişiklikler ve hukuk sistemine yönelik reform hazırlıklarına ilişkin vaatler yer alacak, OHAL’in kaldırılacağının vurgulanacak.

İki senaryo

İttifakın ortak ekonomik vaatlerinin de takvimlendirilmesi beklenen deklarasyonun ne zaman ve nasıl açıklanacağı konusunda ise iki senaryo konuşuluyor. En erken Razaman Bayramı sonrasında kamuoyuna duyurulması planlanan deklarasyonun, genel başkanlar ya da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalacak muhalefet adayı tarafından açıklanması seçenekleri tartışılıyor.

Yeni yönetim sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerektiğinden, seçimlerin ardından oluşacak Meclis aritmetiğine göre planlamalar yapılacak. Millet İttifakı’nın anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması durumunda “toplumsal uzlaşmaya” dayalı “sivil” bir anayasa yazılması için çalışmalara başlanacak. Anayasayı değiştirmek için yeterli sayıya ulaşılmaması durunda ise TBMM’deki diğer siyasi partilerle “uzlaşma” aranacak. Anayasa çalışmaları ortak komisyon çalışmalarından bağımsız olarak seçimlerin ardından yürütülmeye başlanacak.