05.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Önder Yılmaz - Analiz
Cumhur İttifakı’nın Ak Parti kanadında kabinede kimlerin yer alacağına ilişkin heyecanlı bekleyiş doruğa çıkarken, MHP’de de gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adımlarda. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açık tutumu doğrultusunda kabinede MHP’li bir bakanın yer alması beklenmiyor.
Bürokrasiyi sormalı
MHP’de beklenti bürokrasi kanadına yönelik. Gerek bakan yardımcılığı gerekse bazı genel müdürlükler seviyesinde üst düzey bürokraside ülkücü kadrolara yer verileceği inancı hakim. Parti yöneticileri Erdoğan’ın kabineyi istediği gibi kurabileceğini ve partilerinin de asla bir beklenti içinde olmadığını dile getiriyor.
Erdoğan’ın kendi takdiri doğrultusunda her kesimden insana yürütmede görev verebileceği ve MHP’nin de hem Cumhur İttifakı’nın gereği hem de kuvvetler ayrılığı prensibi uyarınca bu duruma saygı duyacağı belirtiliyor. MHP’de Erdoğan’ın üst düzey bürokrasiye atama yaparken Bahçeli’ye konuyu sorması beklentisi var. MHP’nin görüş ve hassasiyetlerine Erdoğan’ın önem vereceği düşünülüyor.
Kararname teması
Ak Parti ile MHP arasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurum ve kurallarıyla yerleşmesi amacıyla çıkarılacak uyum düzenlemeleri konusunda gayri resmi temas sürüyor. Dün Bakanlar Kurulu yetkililerinin Cumhurbaşkanlığı’na devrini öngören kapsamlı kararname hakkında bilgi sahibi olan MHP, çıkarılacak diğer iki kararname konusunda da çalışma yapıyor.
Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin idari yapısı, Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi ve bu yetkinin hangi hususları kapsayacağı, sınırlarının ne olacağı, kaldırılan Başbakanlık Müsteşarlığı’nın yeni hükümet sisteminde karşılığının nasıl olacağı gibi başlıklarda MHP düşüncelerini ittifak ortağıyla paylaşmayı bekliyor. Resmi olarak henüz bir araya gelmeyen Ak Parti ve MHP’nin önümüzdeki bir kaç gün içinde yeni kararnameler konusunu ele almak için bir araya gelmeleri bekleniyor.
Denetim komisyonu
MHP, Meclis’te de “denge ve denetim” görevine önem veriyor. TBMM’nin çalışma usul ve esasları konusuna da yoğunlaşan MHP yönetimi, Meclis’te iktidarın çalışmalarını denetleyebilmek amacıyla “denetim komisyonu” kurulması üzerinde duruyor. Plan Bütçe ve KİT komisyonlarının yeni dönemdeki fonksiyonlarının da gözden geçirileceğinden hareket eden MHP, yasamanın yürütme üzerindeki denetim gücünün önemli olduğuna inanıyor.