05.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:
Seasons her yıl sınırlı sayıda gerçekleştirdiği bu özel yemek programına bu ay başı bir yenisini daha ekledi. Bir haftalığına da olsa, lezzeti ve atmosferiyle restoranı Güney Fransanın ünlü bölgesi Provencea dönüştürmeyi amaçlayan organizasyonun adı "Provencedan Bir Esinti"... Seasons bu yıl Avrupanın en iyi oteli seçilen Four Seasonsın ünlü gurme restoranı. Müdavimleri onu Akdeniz yemekleri ağırlıklı geniş mönüsü, gelenekselleşen hafta sonu kahvaltıları ve İrlandalı şefi Ciaranla tanıyor. Ve bir de hepsi lezzetli bir anıya dönüşen özel yemek haftalarıyla... Doğal ve hafif bir mutfak Ama Seasonstaki bu yemek haftasının bir başka özelliği de var. Bu da İstanbulun baharını, yine baharıyla ünlü bir başka bölge olan Provenceı hatırlayarak karşılamak. Ciaran "İstedim ki, konuklarım Fransa atmosferinde bir seyahate çıksın. Masadan şaraba, yemeklerden müziklere her şey oraya götürsün bizi. Çünkü seyahatlerden geriye kalan en güzel anılarımız yediğimiz güzel yemeklerdir" diyor.Seasonsın Provence yemekleri 11 Mayısa kadar devam edecek. Mönüde, başlangıçlarda enginar göbeği ya da kurutulmuş domates ve peynirle hazırlanan bol baharatlı salatalar, ana yemeklerde Provence Baharatları ile Fırınlanmış Kuzu Kafesi, Biberiye ile Fırınlanmış Çipura, Mercan Balığı Fileto, Kırmızı Şarap Soslu Portakallı Sebzeler, tatlılarda da Fındıklı Böğürtlen, Bal ve Lavantalı Dondurma ile Karamelize Elma, Limon ve Kekikli Sorbe gibi Güney Fransaya özgü birçok lezzet var. Tabii hepsi Provencea özgü Cuvee Les Domainier, Grand Terroir Eraus gibi şaraplarla beraber...Uzun sözün kısası, bu yıl Şef Ciaran ve ekibinin ocak ayından beri süren hazırlığıyla Seasons baharı ikiyle çarpıyor. Bu da uzun bir kıştan sonra herkese iyi gelir umarım. Provencela başlarsak... Doğal güzellikleri, taze sebzeleri, otları, peynirleri ve özellikle balıklarıyla Fransanın en Akdenizli bölgesi olan Provence, Fransız mutfağının önemli unsurlarından biri. Şef Chirana göre "Abartıdan ve süsten çok lezzetin öne çıktığı yemekleri son derece sağlıklı." Ayrıca başta zeytinyağı ve ot kullanımı olmak üzere birçok özelliği de Akdenizli Türk mutfağıyla büyük benzerlik içeriyor. Türk damak tadına uygun Şef Ciaran taze sebze ve meyveleri, zeytinyağı ve ot kullanımıyla Provence mutfağının Türk damak tadına uygun olduğunu söylüyor.