02.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Güneydoğu’dan Çukurova ve çevresindeki karpuz tarlalarına çalışmaya gelen yüzlerce mevsimlik tarım işçisi bakterili su tüketiyor. Adana Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın “İnsani tüketim amaçlı kullanılması uygun değildir” raporu verdiği kaynaktan alınan suyu işçilerin çocukları da tüketiyor. Suda kanatlı hayvanlardan geçen mikropların olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Aytaç, “Bu suyun içilmesi doğru değil. Özellikle çocuklar için çok tehlikeli” diyor.
Yaklaşık 1000 - 1500 mevsimlik işçinin bulunduğu Çavuşlu Çadır Kenti’nin tek su kaynağına kanatlı hayvanlarda bulunan koliform bakteri karıştığı tespit edildi. Suyu inceleyen uzmanlar sadece içme değil yıkama amaçlı da kullanılmasının doğru olmadığını belirtirken, çevrede başka su kaynağı olmadığı için işçilerin ve ailelerinin kaynaktaki suyu içmeye devam ettiği öğrenildi. Bölgede araştırma yapan Hayata Destek Derneği ise özellikle çocukların bu kaynak sudan her gün defalarca su içtiklerini belirtti.
‘Çocuklar çalışmamalı’
Dernek yetkilisi Elif Gündüzyeli ayrıca “Çocukların tarım işçisi olmasını engellememiz gerekiyor. Yasadışı yollarla çalıştırılan çocuklarla ilgili raporlar hazırlıyoruz. Mevsimlik işçilerin hiç kayıt altına alınmadığını, çocukların eğitim ve sağlık gibi temel haklarından yararlanamadığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.