05.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Merkez Bankası tüketici fiyatlarının yüzde 2.61 arttığı ve yıllık enflasyonun 3.24 puan yükselerek yüzde 15.39 olduğu Haziran ayı tüketici fiyatları enflasyonuna ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunda, fiyat artışlarının genele yayıldığına işaret ederek döviz ve sebze fiyatlarındaki hareketliliğe vurgu yaptı. Raporda şunlara dikkat çekildi:
- (Haziran’da) enflasyondaki artış alt gruplar geneline yayılmıştır.
- Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı sebze ürünleri öncülüğünde işlenmemiş gıda grubundan gelmiştir.
- Enerji enflasyonundaki yukarı yönlü seyir sürdü.
- Döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak başta beyaz eşya ve otomobil olmak üzere dayanıklı tüketim mallarında yüksek oranlı fiyat artışları kaydedildi .
- TL’deki değer kaybı, ithal içeriği yüksek diğer temel malların yanı sıra bazı hızmet gruplarını da olumsuz etkilemiştir.
- Bu dönemde hizmet enflasyonunda genele yayılan artışlar izlendi.
- Bu gelişmede maliyet unsurlarının yanında, talep yönlü etkiler de hissedildi.
- Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri kayda değer yükseldi.
- Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları önemli ölçüde artarak güçlü seyrini korudu.
- Önümüzdeki dönemde bazı sebze ve meyve ürünlerinde fiyatların yeni ürün arzı ile birlikte düzeltme yapması beklenmekte.
- Üretici fiyatlarında gözlenen yüksek artışta TL’deki değer kaybı belirleyici oldu.
Dolar hareketli
Enflasyonun yüksek çıkması sonrası dolarda yukarı yönlü hareket yaşanıyor. Dolar kuru bankalararası piyasada dün 4.71’in üzerini test etti. Enflasyon verisi öncesi 4.62 TL civarında olan dolar kuru sert yükselerek 4.69’un üzerine kadar çıkmıştı.
ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle kurda sakin seyir bekleniyordu. Tüketici fiyatları haziranda yıllık olarak yüzde 15.39 ile son 14 yılın zirvesine ulaşırken, Merkez Bankası’nın temmuz toplantısında faiz artırımı yapması yönünde beklentiler artıyor.