17.08.2011 - 10:02 | Son Güncellenme:
Bu haberde, kadın-doğum uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, son geliştirilen testlerle, kadınların ne zaman menopoza gireceklerini yaklaşık bir yıllık yanılmayla önceden öğrenebileceklerini belirtiyordu. Böylelikle, menopoz yaşını öğrenen kadınların, iş ve kariyer planlaması ile, çocuk sahibi olma zamanı konusunda daha öngörülebilir ve bilinçli karar verme şanslarının ortaya çıktığı söylenmekteydi. Bunun için de iki test yapıldığı, bunlardan birisinin ultrasonografi ile yapılan küçük yumurta sayımı, diğerinin ise bir kan testi olan AMH olduğu belirtiliyordu. Ayrıca, AMH’nin tüm diğer testlerden daha güvenilir olduğu söyleniyordu.
AMH Nedir? Neden Daha Güvenilirdir?
AMH, Anti-Mullerian Hormon’un kısaltılmışıdır. AMH, kadında over (yumurtalık)’in granulosa hücreleri tarafından salgılanmaktadır. AMH, yumurtalıktaki üreme folliküllerinin miktarını ve bunların büyüme ile tüketilme hızını düzenleyen bir hormondur. AMH düzeyi, doğurganlık döneminde 2-5 ng/ml düzeyinde seyretmekte ve menopozdan sonra ise, azalarak ölçülemeyecek değerlere inmektedir.
İşte bu hormonun düzeyi ölçülerek, kadının doğurganlık durumu ve menopoza yakın olup olmaması yönünden karar verilmektedir.
AMH’nin, bu amaçla bugüne kadar kullanılan diğer hormonlar olan FSH ve LH’a üstünlüğü, direkt olarak kadın yumurtalık hücreleri tarafından salgılanmasıdır. Dolayısıyla, yumurtalık hücrelerinin aktivitesini ve miktarını direkt olarak gösterebilme üstünlüğüne sahiptir. FSH ve LH ise, yumurtalıktan değil, hipofiz isimli başka bir organdan salgılanmaktadırlar ve yumurtalık üzerindeki etkileri dolaylıdır. Dolayısıyla, çoğu başka durumdan etkilenebilmektedirler ve yanıltıcı sonuç verebilmektedirler.
AMH, 4 Yıldanberi Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda Çalışılmaktadır
AMH, ilk olarak 1997 yılında Gelişim Tıp Laboratuvarları tarafından Türkiye’ye getirilmiş ve çalışılmaya başlanmıştır. Halen birçok kadın-doğum hekimimiz bu testi istemekte ve Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda bu test her hafta çalışılmaktadır.
AMH, Başka Ne İşe Yarar?
AMH, kadınlarda yumurtalık rezervini ve aktivitesini tayin etmek yanında, yumurtalığın granulosa hücre kanserlerini araştırmak amacıyla da kullanılabilir.
AMH, erkeklerde de testis (yumurtalık) tarafından salgılanır. Erkeklerde, yumurtalık fonksiyonunu araştırmada ve kısırlık araştırmasında kullanılır.
AMH, çocuk yaş araştırmasında da önemlidir. Gerçekte AMH, çocukların ergenlik çağına geçişini, aynı zamanda da kadın veya erkek yönünde hormonal gelişme sağlamasını ortaya koyan en önemli hormondur. Bu nedenle, hem erken veya geç ergenlik yaşı araştırması, hem de cinsiyet bozuklukları ve çift cinsiyet durumunun birbirinden ayrılmasında kullanılır.
AMH, kadınlarda yumurtalıktaki yumurta üretiminin düzenlenmesinde rol aldığı gibi, erkeklerde de sperm üretimi ve bunun düzenlenmesinde rol almaktadır.