Geri Dön

Mavi yengeç gözde lezzet

Muğla'nın Ortaca İlçesi'nin bir süre önce beldeden mahalleye dönüştürülen Dalyan'da, İztuzu Sahili, kaya mezarları, çamur banyoları ve Kaunos harabelerinden sonra mavi yengeciyle de turizme hizmet veriyor.

Mavi yengeç gözde lezzet

Dalyan'daki restoranlarda, 15 Mayıs ile 15 Haziran tarihleri arasında toplam 35 bin mavi yengeç tatilciler ve turistler tarafından tüketiliyor.

Protein zenginliği ve tadındaki büyük lezzet nedeniyle son yıllarda tatilci ve turistlerin vazgeçemediği, Dalyan Kanalı ile denizle akarsuyun birleştiği lagünlerde yaşayan ve adını kıskaçlarındaki mavi renkten alan mavi yengeçler, Dalyan'a gelenlerin gözdesi olmayı sürdürüyor. İztuzu Plajı'nın göl tarafı ile Alagöl bölgelerinde avlanan mavi yengecin asıl vatanı Kuzey Amerika. Ülkemizde de Kuzey Ege'deki acı sulu lagünlere yerleştirilen Mavi Yengeç, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılarak popülasyonunu genişletti. Et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde lüks bir ürün olarak oldukça yüksek fiyatlarla satılan mavi yengeç Çin, Tayland, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde önemli miktarda tüketiliyor. Göğüs ve kıskaç etleri yenilen mavi yengeçler genelde plankton, balık, bitki, yumuşakça ve kabuklularla besleniyor.

AYDA 30 BİNİN ÜZERİNDE YENGEÇ TÜKETİLİYOR

Dalyan kanallarında avlanan mavi yengeçler, hem avlandıkları yerlerde tanesi büyüklüğüne göre 5-10 lira karşılığında hem de çevredeki restoranlarda pişirilerek tatilcilere ve turistlere servis yapılıyor. Balıkçılığın yanında önemli bir geçim kaynağı haline gelen mavi yengeçler için av turları bile düzenleniyor. Dalyan kanallarının güzelliğini görmek isteyen yabancı turistler kiraladıkları teknelerle hem doğal güzellikleri yakından görüyor hem de oltalarla mavi yengeç avlıyor.

Dalyan'daki Other Side Restoran sahibi turizmci Özay Akdoğan Dalyan'da mavi yengeç tüketiminin 15 Mayıs ile 15 Haziran ayları arasında 35 bini bulduğunu belirtti. Akdoğan "Bu işi profesyonel olarak yapan 5 yengeç avcısı günde ortalama 200-250 civarında yengeç pişirip satıyor. Bu yetmediği için ortalama olarak ayda 10 bin yengeç de başka şehirlerden getirtiyoruz" dedi.

DİŞİLERİ AVLANMIYOR

Mavi yengeç neslinin tükenmemesi için avcıların kesinlikle dişileri avlamadığını da sözlerine ekleyen Özay Akdoğan, şöyle konuştu:

"Dişiler erkeğe oranla daha lezzetli olmasına rağmen erkeğinden daha küçük boyda, sarımsı ve kıskaçları kırmızı oluyor. Nesil tükenmemesi için avcılar yakaladıkları dişileri geri suya atıyorlar. Dalyan bölgesinde yakalanan yengeçler 800 gram ile 1 kilo arasında olduğundan daha makbul olanı. Buna neden ise yaşadıkları yerin denize yakın olması ve tatlı ile tuzlu suyun karıştığı yerde yaşaması."

MAVİ YENGEÇ NASIL PİŞİRİLİR?

Mavi yengecin avlandıktan sonra ölene kadar en az bir gün süreyle tuzlu suda bekletilmesi gerektiğini belirten Other Side Restoran'ın baş aşçısı Orhan Esen tarifini de şöyle verdi:

"Tuzlu sudan alınan yengeçler sırtından üst kabuğu alınarak temizlenir. Tuzlu suda yıkanıp tencere içine ters bir şekilde yatırılır. Tencere içine ayrıca sarımsak, limon suyu, zeytinyağı konulur. Kısık ateşte ağzı kapalı bir şekilde 10-15 dakika bekletilir. Yengecin azlık ve çokluğuna göre üzerine su ilave edilir. Harlı ateşte tencerenin ağzı kapalı bizimde 5 dakika pişirildikten sonra servis yapılır."

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber