Gündem‘Mavi Balina’ kâbusu

‘Mavi Balina’ kâbusu

11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ordu’da intihar eden öğrencinin ‘Mavi Balina’ adlı bilgisayar oyunundan, Isparta’da canına kıyan gencin ise dedektiflik oyunundan etkilendiği öne sürüldü

‘Mavi Balina’ kâbusu

Bilgisayar oyunlarının gençleri ve çocukları intihara sürüklediği tartışmaları iki intiharla yeniden alevlendi. Ordu Altınordu’da lise öğrencisi İbrahim Can Duman (17) kendini evde doğal gaz borusuna asarak intihar etti. Duman’ın ‘Mavi Balina’ adlı bilgisayar oyunundan etkilendiği iddia edildi. Polis soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Isparta Senirkent’te ise Osman Çelik (15) av tüfeğiyle başına ateş ederek yaşamına son verdi. Çelik’in de son dönemde sürekli sosyal medya hesabı üzerinden bir dedektiflik oyunu oynadığı ve intiharında bu oyunun etkisi olduğu öne sürüldü. Çelik’in ortaokuldan sonra eğitime devam etmediği, çevresiyle ilgili olmadığı, sosyal medya hesabında dedektiflik oyunu oynadığı öğrenildi.

‘Mavi Balina’ kâbusu

Oyun, Facebook’ta en beğenilen oyunlar arasında yer alıyor. Türkçe dizayn edilmesinin ardından herkesin kolayca oynadığı, giderek zorlaşan bir dedektiflik oyunu olduğu belirtiliyor. Oyunda, dedektif rolündeki oyuncu, olay yerindeki ipuçlarını toplayıp, suçlunun bulunmasına katkı sağlıyor.

250 kişi intihar etti

Rusya’da tasarlanan ve oynayanları intihara sürüklediği iddiasıyla tartışma yaratan ‘Mavi Balina’ oyununun kurbanlarına her geçen gün yenisi ekleniyor. Resmi bir internet adresi ve yasal satışı olmayan oyun nedeniyle Rusya’da 130, dünya genelinde ise 250 kişi intihar etti. Oyuna girmek isteyenlere virüs göndererek kişisel bilgilerine ulaşan yönetici, oyuncudan verilen 50 talimatı yerine getirmesini istiyor. Talimatlar arasında, kendini sakatlayabilecek olanlardan korku filmi izlemeye kadar sıra dışı şeyler var. Talimatları yerine getirmeyenlere ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini yapılıyor.

Haberin Devamı

‘Madde bağımlısı gibiler’

İki gencin ölümünün ardından Milliyet Haber Merkezi’ne değerlendirmede bulunan kişisel gelişim ve davranış bilimleri uzmanı Tuncer Kurt, “Çocuklar böyle oyunlara ailelerin ilgisizliğinden yöneliyor. Aileler çocukların yanında internete girmek yerine kitap okumalılar. Araştırmaya göre, 3-4 saat bilgisayarda oyun oynayan gençlerin beyin MR’ı çekildiğinde, madde bağımlısı kişilerle aynı oldukları görülmekte. Ailelerimizde babalar ahlak, anneler sevgi merkezidir. Aileler çocuklarına gerekli ilgiyi göstermeliler” dedi.

45 dakikayı geçmemeli

Uzman Tuncer Kurt, “İlkokul çocuklarının cep telefonuna ihtiyacı yok. Yalnızca 30 dakika aile gözetiminde bilgisayara girebilirler. Ortaokulda sadece 45 dakika aile kontrolünde internet kullanılmalı, telefon kullanılabilir ama interneti olmamalı. Lise çağındakilar ise bilgisayar ve cep telefonu kullanabilecek yaştadır. Ama bilgisayarda
1.5 saatten fazla zaman geçirilmemeli” uyarısıda bulundu.