GündemMağarada ilk modern insanın izi aranıyor

Mağarada ilk modern insanın izi aranıyor

01.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Milattan Önce 41 ile 15 bin yılları arasında ilk modern insanların  yaşadığı düşünülen Üçağızlı Mağarası’nda sezon kazıları başladı.

Mağarada ilk modern insanın izi aranıyor

Akdeniz kıyısında yer alan ve patika yoldan yürüyerek 40 dakikalık zorlu bir yolculuğun ardından ulaşılan mağarada, o dönemdeki yaşantıyla ilgili buluntular gün yüzüne çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Dişlere DNA testi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erksin Güleç şunları söyledi: “Üçağızlı Mağarası, eski insanların yaşayışları ve Antakya tarihi açısından çok önemli.

Burada Neanderthaller ile modern insan MÖ 41 ile 15 bin yılları arasında birlikte yaşamışlar. Kazılarda üst çene ve 18 adet diş bulduk. Bunların DNA çalışmaları yapılıyor, sonucunu bekliyoruz. DNA, o toplumun diğerlerinden farklı olup olmadığını ortaya koyuyor.”

Güleç, bölgenin Afrika’dan kuzeye doğru göç eden insanların uğrak yeri olduğunu belirterek, mağaranın hem Anadolu’ya hem Avrupa’ya hem Asya’ya açılan bir kapı olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: “Burada çok sayıda boncuk ve taştan yapılmış malzemeler bulduk. Bunların çoğu Hatay’da müzede sergileniyor. Yılda ortalama 8 açmada çalışıyoruz. Her gün en az 5 santimlik bir kalınlığa inebiliyoruz. Mağaradaki kazılar 30 yıl daha sürer.”