Kültür Sanat Chloe Zhao tarih yazdı

Chloe Zhao tarih yazdı

27.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Küçük ve samimi’ bir törenle önceki gece sahiplerini bulan 93. Akademi Ödülleri’nde Chloe Zhao, “Nomadland”le üç dalda ödül kazanarak tarih yazdı. Zhao, Oscar tarihinde En İyi Yönetmen Oscar’ını alan ikinci kadın ve ilk Asyalı kadın oldu...

Chloe Zhao tarih yazdı

Nil Kural -  Pandeminin yerle bir ettiği bir yılın ardından zorluklar, ertelemeler ve “Tören nasıl olacak?” haberlerinin ardı arkasının kesilmediği bir süreçten sonra 93. Akademi Ödülleri, Union Tren İstasyonu’nda gerçekleşen, alışılmışın dışında “küçük ve samimi” bir törenle sahiplerini buldu. “Nomadland”in zarif, süssüz ve güçlü öykü anlatımının En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu (Frances McDormand) dallarında ödüllendirilmesi makyajından, ışıltısından ve ‘büyük yapım’ koşullarından arınmış törene uygun düştü. Salonların kapalı olduğu, setlerin durduğu, filmlerin gösterime giremediği bir yılda, sinemada değerli olanın hakkını bulması, üstelik temsiliyet açısından bir adım daha atılması sinema takipçileri için “dünya hâlâ dönüyor” hissini güçlendirdi. Tören, maskesiz ancak katılımcıların PCR testinden geçtiği bir düzenle yapıldı.

Haberin Devamı

Üç dalda ödül kazandı

Geçen yıl “Parazit”in Oscar zaferi, yani İngilizce olmayan bir filmin ilk kez En İyi Film Oscar’ına uzanması, temsiliyet açısından atılan tohumların tutmaya başladığına işaret ediyordu. Hollywood’un bakış açısını genişlettiğine, bu yılki ödüller de kanıt. Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan “Nomadland”, ödül sezonun gözdesi olacağı öngörülerini boşa çıkarmadı ve En İyi Film dahil üç ödülüyle tarih yazdı.

Yönetmeni Chloe Zhao, Oscar tarihinde 2010 yılında “The Hurt Locker”la ödülü kazanan Kathryn Bigelow’un ardından En İyi Yönetmen Oscar’ını alan ikinci kadın yönetmen ve ilk Asyalı kadın oldu. Temsil açısından şu da önemli: Bigelow, ona ödül getiren militarist aksiyon filmiyle erkeklerin oyununu onlardan daha iyi oynayarak; aynı erkek egemen bakışını yansıtarak tarih yazmıştı. Zhao ise “Nomadland”le işini ve eşini kaybetmiş Fern’in tek başına karavanıyla yeni bir hayat kurduğu; güçlü, iç dünyası zengin bir kadını derinlikle çizdiği bir karakter dramıyla Oscar’larda zafere uzandı.

Haberin Devamı

Koreli oyuncuların ilk Oscar’ı

Geçen yıl Güney Kore yapımı “Parazit”, birçok ilke imza atsa da Güney Kore’nin oyuncu dalında bir ilk bu yıl gerçekleşti. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında beklendiği gibi “Minari”deki performansıyla ödüle uzanan tecrübeli oyuncu Youn Yuh-jung (73), Oscar tarihinde ödüle uzanan ilk Koreli oyuncu oldu.

Salonlara dönme çağrısı

“Fargo” (1997), “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”nin (2017) ardından “Nomadland”le oyuncu olarak üçüncü, yapımcı olarak ilk Oscar’ını kazanan Frances McDormand, konuşmasında sinema salonlarına dönme vurgusu yaptı ve birçok sinemaseverin hissine tercüman oldu. McDormand, seyircilere Oscar’a aday olan filmleri pandemi şartları izin verdiğinde perdede izleme çağrısı yaptı.

Hopkins’in zaferi

Usta aktör Anthony Hopkins, “The Father”daki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandı. 83 yaşındaki Hopkins, bu dalda ödüle uzanan en yaşlı isim oldu. Törene katılmayan Hopkins, sonradan yaptığı açıklamada ödülü beklemediğini söyledi. Törenin son ödülü olarak En İyi Erkek Oyuncu’nun açıklanmasının ardından Hopkins’in törene bağlanmaması, bu yılki Akademi Ödülleri’nin heyecansız bir finalle sonlandığı şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Chloe Zhao tarih yazdı

“Fight For You” ile En İyi Şarkı dalında Oscar kazanan Tiara Thomas, H.E.R. ve Dernst Emile II (soldan sağa).

KAZANANLARIN LİSTESİ

En İyi Film: “Nomadland”

En İyi Erkek Oyuncu: Anthony Hopkins (“The Father”)

En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (“Nomadland”)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Youn Yuh-jung (“Minari”)

En İyi Yönetmen: Chloé Zhao (“Nomadland”)

En İyi Uyarlama Senaryo: “The Father”

En İyi Özgün Senaryo: “Promising Young Woman”

En İyi Animasyon: “Soul”

En İyi Belgesel: “My Octopus Teacher”

Yabancı Dilde En İyi Film: “Another Round”

En İyi Görüntü Yönetmeni: “Mank”

En İyi Kostüm Tasarımı: “Ma Rainey’s Black Bottom”

En İyi Film Kurgusu: “Sound of Metal”

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: “Ma Rainey’s Black Bottom”

Haberin Devamı

En İyi Özgün Müzik: “Soul”

En İyi Özgün Şarkı: “Fight for You” - Judas and the Black Messiah

En İyi Ses Kurgusu: “Sound of Metal”

En İyi Görsel Efekt: “Tenet”

En İyi Kısa Animasyon: “If Anything Happens I Love You”

En İyi Kısa Belgesel: “Colette”

En İyi Kısa Film: “Two Distant Strangers”