08.06.2016 - 14:26 | Son Güncellenme:
KONYA (DHA)
3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda bulunan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde geçen 30 Mayıs günü başlayan ve 10 Haziran günü sona erecek ’Uluslararası Anadolu Kartalı-2016 Eğitimi’ tatbikatının tanımı için bugün ’Basın günü’ düzenlendi. 400 kilometre bolunda, 300 kilometre genişliğe sahip hava sahasında gündüz gerçekleşen tatbikata, başta Türkiye olmak üzere Hollanda, İtalya, Pakistan, Suudi Arabistan ve NATO unsurları katılıyor.
Bugün yapılan tatbikatı Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal ve diğer ülkelerin kuvvet komutanları da brifing salonunda izleyip, bilgi aldı.
Tatbikatta, bir senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesi amaçlandı.
23 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Mustafa Ertürk, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde 2001 yılından itibaren yerli ve yabancı pilotlara eğitim verildiğini belirterek, şunları söyledi:
”Bugüne kadar 23 bin personele, 38 eğitim icra ederek eğitim vermiş bulunmaktayız. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi olarak dünyadaki 3 tane taktik eğitim merkezinden birisi konumundayız. Özellikle sahip olduğumuz geniş coğrafya, altyapı ve tesislerimizin zenginliği, eğitimli personelimizle Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi marka olmuş konumundadır. Ayrıca bölgemizde gerçekleşen güncel harekatlar Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’ne olan talebi birazcık daha ön plana çıkarmış durumdadır.”
DÜŞMAN SAHASINA DÜŞEN PİLOTUN KURTARILMASI
Tatbikatın 67 uçak ve bin 200 personelle gerçekleştiğini ifade eden Kurmay Albay Ertürk, ”Bu yıl düzenlenen eğitime, 7 katılımcıyla beraber 67 uçak, 1200 civarında personelle katılım olmuştur. Burada amacımız; yerli ve yabancı pilotların eğitim seviyesini artırmak, özellikle genç pilotların harekatın ilk başlangıçlarında kayıp olmalarını, düşmelerini engellemek, uçak kayıplarını azaltmak, katılımcıların birbirleriyle beraber ikili ilişkilerini geliştirmektir” dedi.
Bu yıl düzenlenen eğitim tatbikatında düşman sahasında düşen pilotların kurtarılmasına yönelik tatbikata ağırlık verdiklerini ifade eden Kurmay Albay Ertürk, şöyle konuştu:
”Anadolu Kartalı’nın senaryoları her yıl güncellenmektedir ve güncel harekatlara cevap verebilecek en iyi senaryolar oluşturulmaktadır. Bu yıl özellikle koalisyon güçlerinin Libya’ya yaptığı Libya harekatından alınan derslerle ve son harekatlar göz önüne bulundurularak; dinamik hedefleme, zamana duyarlı hedefleme gibi görev çeşitlerini ağırlık verdik. Özellikle atlayan pilotun, düşman sahasına düştüğünde kurtarılması üzerine kurgulanan muharebe, arama ve kurtarma sahası görev çeşitlerini, tüm tatbikat görevlerine dahil ettik.”
Türkiye’nin Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarıyla katıldığı tatbikata; Hollanda 1 KDC-10, İtalya 8 Tornado, Pakistan 6 F-16, Suudi Arabistan 8 Tornado, NATO 2 E-3A, Türkiye ise 6 F-4E 2020, 35 F-16, 1 E-7T havadan erken ihbar uçağı, 1 KC 135 tanker, 1 C-130, 2 CN-235, 2 AS-532, 1 UH-1H, 2 Atak ve 2 S-70 helikopteri, 1 firkateyn ve 2 hücumbot ile katıldı. Avustralya 2 kontrolör, Azerbaycan ise 3 pilot ile aktif katılımcı, Almanya, Bahreyn, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Şili ve Yunanistan gözlemci olarak yeraldı.