SiyasetKomşu susuz bırakılmayacak

Komşu susuz bırakılmayacak

10.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yapımı tamamlanan Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlamasıyla Irak’ın gündeme getirdiği “Türkiye, Dicle Nehri’ne su akışını kesti” iddiası, Türkiye ve Irak’tan üst düzey bürokratların katılacağı toplantıda ele alınacak.

Komşu susuz bırakılmayacak

Irak Su Kaynakları Bakanı Hasan el Cenabi, Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşecek. Cenabi, Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya gelebileceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kesinti yok

Ilısu Barajı’nın yapılmasıyla Dicle Nehri’nden Irak’a bırakılan su miktarında azalma olduğu, Türkiye’den Irak’a giden suyun kesildiği iddiası gündeme getirildi. HES (hidroelektrik santral) olan Ilısu Barajı’nın, elektrik üretilebilmesi için su tutma işlemi sürüyor. Baraj, 1 yılda dolacak, elektrik üretir hale gelecek. Ilısu Barajı’nda su tutma süreciyle ilgili Irak’a bilgi verildi. Ilısu Barajı’nın dolumu nedeniyle baraj kapaklarının 1 Temmuz’a kadar açık kalacağı belirtildi. Yetkililer, “Ilısu Barajı’nda su tutulması, Irak’a giden suyun kesilmesi anlamına gelmiyor. Su kesilmedi, akıyor. Irak’a saniyede 90 metreküp su verilmesi gerekirken, Türkiye, saniyede 340 metreküp su pompalıyor. Irak’a su gönderilmesi ile ilgili yapılması gerekenlerde aksama yok. Su kesintisi yok” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Eroğlu ve Cenabi görüşmesinde, Irak’a, “sulamayla ilgili” önerilerde bulunulabileceği öğrenilirken; yetkililer, “Cenabi’nin ziyareti, ‘teknik’ konuları içeriyor. Komşu susuz bırakılmayacak” dedi.