Gündem34 saat sonra kurtarıldılar

34 saat sonra kurtarıldılar

30.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adriatik’te yanmaya başlayan feribottakilerin tamamı tahliye edildi. 422 yolcu ve 56 mürettebat kurtarıldı. 8 kişinin öldüğü, 43 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. 54 Türk vatandaşından ise ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı.

34 saat sonra kurtarıldılar

Yunanistan’ın Patra limanından İtalya’nın Ancona limanına giderken yanmaya başlayan “Norman Atlantic” adlı feribotundaki 422 yolcu ve 56 mürettebat 34 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından kurtarıldı. Kötü hava koşulları sebebiyle yardımın uzun zaman aldığını belirten yetkililer, geminin garaj bölümünde başlayan yangında toplam 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer dört kişinin cesedinin denizden çıkarıldığını belirtti. Bu durum rüzgardan denize düşenler olduğu iddiasını güçlendirdi.
İtalyan helikopterleri gece boyunca kurtarma çalışmalarına devam etti. Dün sabah kurtarma çalışmalarına üç Yunan helikopteri katıldı. Her helikoptere üçer yolcu alınabildi. Feribotu İtalyan sahillerine çekme çabası ise başarılı olamadı. Çekici geminin halatları kötü hava koşulları sebebiyle dört kez koptu. Hava koşulları sebebiyle yavaş devam eden kurtarma çalışmaları tam 34 saatin ardından tamamlandı.
Kaptan Argilio Giacomazzi, “imdat sinyali” verdikten 36 saat sonra feribotu terk edip kontrolü İtalyan donanması yetkililerine teslim etti. Gemideki Türklerin yılbaşı tatili için tura çıktıkları açıklandı. Türk yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Ayrımcılık yapılamaz’
Feribottaki Türk yolcular, ilk önce Yunan ve İtalyan vatandaşların kurtarıldığını iddia ediyor. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi ise bu yıl temmuz ayında yayınladığı raporunda uluslararası sınırlarda insanlara uyruklarına göre ayrımcılık yapılamayacağını söylüyor. Rapora göre uluslararası sınırlarda, kurtarma operasyonunu gerektiren durumlarda, göçmenlerin ya da yolcuların hangi milliyetten olduğuna bakılmaksızın güvenliklerinin sağlanması gerekli.
Devletlere ve uluslararası yardım kuruluşlarına bir rehber niteliği taşıyan raporda yolcuların kurtarılmasının uluslararası insan hakları ve insan hakları anlaşmalarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Kurtarma ekiplerinin öncelikli olarak insan hayatına tehlike arz eden durumları ortadan kaldırması ve yolcuların güvenliğini sağlaması gerektiği belirtilirken kurturulanların insan haklarına göre insanlık onurunun korunmasının zorunlu olduğu vurgulanıyor. Herhangi bir devletin, herkesin kurtarılmasını sağlayacak şekilde önlem almasının görevleri arasında olduğu da ayrıca dile getiriliyor.