26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
Rusya ile NATO üyesi ülkeleri arasında Karadeniz’deki bayrak gösterme yarışı hızlanıyor. Geçtiğimiz ay NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’un Karadeniz’deki askeri manevraların artırılacağını ve bu kararın Rusya’ya karşı bir provokasyon anlamı taşımadığını söylemesinin ardından iki tatbikat peş peşe yapıldı.
‘İlkbahar Fırtınası’
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile NATO üyesi Türkiye, Polonya, İspanya ve Almanya’dan mayın gemileri 17-22 Mart tarihleri arasında Odessa açıklarında mayın tatbikatı yaptı. Tatbikat sürerken Romanya, ABD ve Fransa da Köstence açıklarında ortak bir askeri tatbikat yaptıklarını açıkladı.
Köstence açıklarında yapılan “İlkbahar Fırtınası 2017” adlı tatbikata, ABD Deniz Kuvvetleri’nin havuzlu çıkarma gemilerinden olan USS Carter Hall ile Fransa’nın gizli fırkateyn özelliğine sahip FS La Fayette katılıyor. Denizden karaya gerçek mermilerle yapılan atışların da yer aldığı tatbikatta radara yakalanmaması için özel üretilen FS La Fayette’nin kullanılması dikkat çekti. Fakat askeri tatbikatı daha ilginç kılan özellik ise USS Carter Hall’un katılması.
‘Kışkırtabilir!’
Stratejist emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, havuzlu çıkarma gemisi olan ve üzerinde karada da askeri harekat yapabilmeyi sağlayan zırhlı araçlar taşıyan USS Carter Hall’un Rusya’yı kışkırtabileceğini söyledi.
Gürdeniz, “NATO, Temmuz 2016’daki Varşova Zirvesi’nden beri Karadeniz’deki varlığını artırmak istiyordu. Bu karar Montrö Antlaşması kurallarına uyarak Karadeniz’de Rusya’yı kışkırtıcı bir süreci hızlandırdı.
Denizden karaya çıkarma yapabilen USS Carter Hall, izin verilen tonajın sınırında olan bir gemi. Türk Dışişleri’ne geçiş izni için boş hali olan 11 bin ton ağırlığı gösterilmiş olabilir. Amfibi deniz piyadelerini taşıyan bu gemi, istila amaçlı kullanılan bir güç nakil aracı. Bu geminin doğal afetlerde yardım gibi amaçlar için kullanılacağı söylense de, zırhlı birlikler dahil silahlı güçleri kısa sürede sahile çıkarabilir.”
Bölgede en fazla 21 gün kalabiliyor
1936 yılında imzalanan Montrö Antlaşması gereğince Karadeniz’e kıyısı olmayan bir ülkeye ait savaş gemisi
en fazla 21 gün bölgede bulunabiliyor.