27.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul
Şile Belediyesi’nin tarihi Şile Kalesi’nde yaptığı restorasyon çalışmaları sonucu oluşan görüntü, sosyal medyada “Sünger Bob” karakterine benzetilirken, bu eleştirilere bazı sanat tarihçileri de katıldı.
‘Ya kale çökseydi…’
Milliyet’e konuşan Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu ise restorasyon sürecinin 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getirerek “Kalenin 2004 tarihinde yıkılma tehlikesi vardı. Bizi eleştirenler sormak isterim: Bu restorasyon yapılmayıp kale tamamen çökse bize ne diyeceklerdi?” diye konuştu. Restorasyonun Bilim Kurulu üyesi İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ise yapılan eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Koruma Kurulu’nun talebi üzerine ‘savunma yapıları ve restorasyon’ konularında uzmanlaşmış üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulmuş, onaylı projenin dışına çıkılmamıştır. Yapının farklı noktalarından taş, tuğla ve harç örnekleri alınarak laboratuvar incelemeleri yapıldı. Seçilen taş kale duvarlarında kullanılan taşa görsel ve fiziksel olarak en uygun taştır. Ocaktan yeni çıkarılmış bir taşın mevcut taşlara uyum sağlaması uzun zaman gerektirecektir.”
‘Yeniden yapmışlar’
Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Arkeolojik kalıntıların restorasyonunda eseri ilk haline döndürmek yerine, mevcut kalıntıyı sağlamlaştırmak, sahip olduğu tarihi izlerin geleceğe aktarılmasına yardımcı olmak önemlidir. Burada sağlamlaştırma yerine yeniden yapım egemen olmuş. Tarihi izler silinmiş; yeni bir kule ortaya çıkmış” dedi.
Mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur ise “Çok tuhaf bir restorasyon olmuş. Kalenin yeni hali orijinal fotoğrafından daha yüksek görünüyor. Pencere hizası ile toprak hizası aynı açılardan çekilmiş. Kale yükseltilmiş gibi duruyor. Pencereleri de küçültülmüşe benziyor. Fotoğraflara baktığımda sıva yapıldığı anlaşılıyor. Şayet böyle bir durum varsa kaleler sıvalı olmaz. Yapı kale imgesi vermiyor” diye konuştu.