16.06.2015 - 15:09 | Son Güncellenme:
İstanbul Bilim Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı ve Florence Nightingale Hastanesi doktoru Prof. Dr. Levent Erdem’in kabızlık problemi ve çözümleriyle ilgili bilgiler verdiği toplantı, Cüneyt Özdemir ve Doğa Rutkay’ın eğlenceli sohbetiyle renklendi. Kabızlık tedavisinde yeni bir dönem açan DulcoSoft’un tanıtıldığı toplantıya Dolunay Soysert Ankara’dan, Oylum Talu ise İzmir’den canlı bağlantı yaparak katıldı.
Kabızlık çözülmezse ciddi sorunlara yol açabilen, sık görülen bir durum…
Türkiye’nin kabızlık probleminin dünyada en sık görüldüğü ülkeler arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Levent Erdem, “Kabızlık, dikkate alınması gereken ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir durumdur. Hastalıklar, tedavi için kullanılan ilaçlar, duygusal stres gibi pek çok sebebi bulunan kabızlık yaygın görülen problemlerden biridir. Erişkinlerin %40’a kadar çıkan bir oranında kabızlık görülebilmektedir.” şeklinde konuştu.
Kabızlıkta yeni ve pratik çözüm
DulcoSoft’un kabızlık tedavisinde kullanılmakta olan diğer seçeneğe oranla daha yüksek oranda iyileşme sağladığının araştırmalarla kanıtlandığını ifade eden Prof. Dr. Levent Erdem, “Boehringer Ingelheim tarafından geliştirilen DulcoSoft, kabızlık tedavisinde Avrupa’da uzmanlar tarafından en çok tercih edilen Makrogol molekülünü içeriyor.
DulcoSoft, kabızlıkta doğal ve yumuşak rahatlama sağlıyor, aromasız solüsyon sıcak-soğuk içeceklere karıştırılıp içilebiliyor. Yoğun günlük yaşantısı içinde, kabızlığa doğal bir çözüm arayan hastalara öneriyorum. Dulcosoft, şeker hastaları, hamileler, emziren anneler, yaşlılar ve 2 yaş üstü çocuklar tarafından da rahatlıkla kullanılabilmektedir.” şeklinde konuştu.
Kabızlık hakkında kapsamlı bilgilerin paylaşıldığı toplantıda öne çıkan başlıklar:
Kabızlık (konstipasyon) nedir?
Dışkının kuru ve sert olması, barsak boşaltımının güç ve seyrek olması olarak tanımlanabilir. Kabızlık (konstipasyon)
Kabızlık nasıl oluşur?
Kabızlık, barsak hareketlerinin yavaşlaması ve barsaktaki dışkının sıvı içeriğinin emilerek dışkının kurumasıyla başlar, kuruma sonucunda dışkının barsak içindeki hareketi daha da güçleşir. Sonuçta, dışkı kuru ve katı bir hal alır, seyrek ve zorlanmalı dışkılama, karın ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Kabızlığın nedenleri nelerdir?
Kabızlığın farklı sebepleri olmakla birlikte, önemli bir kısmı kişinin tuvalet alışkanlığı ve psikolojik durumuyla ilgilidir. Üzüntü, heyecan gibi hallerde ortaya çıkabilir. Kişinin beslenme alışkanlığı da kabızlık yapabilir. Posasız gıdalarla beslenme ve yeterli sıvı tüketmeme kabızlığa neden olur.
Yine hareketsizlik de önemli bir kabızlık etkenidir. Tiroid bezinin yeterli çalışmaması, şeker hastalığı ve -depresyon gibi bazı psikolojik durumlarda ve bazı ilaçların yan etkisi olarak kabızlık görülebilir. Ayrıca basur gibi yapısal hastalıklar da kabızlığa yol açabilir.
Kimlerde görülür?
Kabızlık her yaşta görülebilmesine rağmen, ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sıktır. Çocuklarda da sıklıkla görülür.Gebelik dönemi de kabızlığın sık görüldüğü bir yaşam dilimidir. Ülkemizde 2 gebeden 1’i kadar yüksek bir oranda görüldüğü bildirilmiştir.
Kabızlık sorununa yönelik yeni çözümler var mı?
Boehringer Ingelheim tarafından geliştirilen DulcoSoft, kabızlıkta Avrupa’da uzmanlar tarafından en çok tercih edilen ve ülkemizde kullanıma sunulan Makrogol 4000 molekülünü içeren pratik bir çözümdür. Sıvı formda bulunan DulcoSoft, aroma içermez ve sıcak, soğuk içeceklerle karıştırılarak içilebilen pratik bir kullanıma sahiptir.
Kabızlıktan korunmak için yapılması gerekenler:
· Posalı yiyecekler yiyin ve düzenli beslenin: Tam tahıllı ekmek, bol meyve ve sebze ile kabuklu yemişleri tercih edin; hazır-rafine besinlerden kaçının.
· Her yemekte en az 1-2 bardak su için, günde toplam 8 bardak sıvı tüketmeye gayret edin. Sabah aç karnına ve yatarken bir bardak ılık su içilmesi kabızlığa iyi gelir.
· Hareketli bir yaşam sürün: Her gün hareket etmeyi ihmal etmeyin. Özellikle karın kaslarının çalıştırılması da kabızlığın önlenmesinde önemlidir.
· Her gün aynı saatte ve düzenli tuvalete gitme, tuvalette belli bir süre bekleme barsakların belli bir düzen kazanması açısından çok önemlidir.