Gündem ABD’DEN TÜRKİYE RAPORU: GİZLİ DEĞİL AMA HASSAS

ABD’DEN TÜRKİYE RAPORU: GİZLİ DEĞİL AMA HASSAS

15.08.2010 - 00:36 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı “Genel Teftiş Bürosu”, Türkiye’deki Amerikan temsilciliklerinde incelemelerde bulunarak hem bu kurumlarla hem de genel olarak Türkiye’yle ilgili izlenimlerini 116 sayfalık bir raporda yayımladı

ABD’DEN TÜRKİYE RAPORU: GİZLİ DEĞİL AMA HASSAS

“Hassas ancak gizli değil” ibaresiyle yayımlanan raporda, “Türk hükümetinin, hem bölgesel hem de ülke içindeki meselelerde yeni bir hareketlilik sergilediği bir önemde Türkiye’deki Amerikan misyonları Türkiye ile ABD arasındaki karmaşık ve çok önemli ilişkileri iyi bir şekilde idare etmektedir” denildi.

İstanbul’daki Kürt nüfusu
Türkiye’deki eksen kayması tartışmalarının da yer aldığı raporda, “Temel soru, Türkiye’nin Batıdan uzaklaşıp uzaklaşmadığı ya da ne ölçüde uzaklaştığıdır. Türkiye yeni hareketliliğinin getirdiği mücadelelerle boğuşurken, Amerikan misyonları da bu soruyla boğuşuyor” ifadeleri yer aldı.
Raporun bir bölümünde ise “İstanbul’un, dünyanın en büyük Kürt nüfusunu barındıran şehri olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, “İslami kuruluşların, uzun yıllar boyunca hakim konumda olan laik elit kitleye başarılı bir şekilde meydan okuduğu” vurgulandı ve “Bu meydan okumanın demokratikleştirici bir etkisi olsa da Türkiye demokratik yönetimin doğasını tam olarak tanımlayabilmiş değil” ifadesi kullanıldı.
Türk hükümetinin hem kendi sınırları içinde hem de dışında istikrar sağlamak için çalıştığı belirtilen raporda, bu yolda atılan adımların ABD’yi “bazen memnun ettiği, bazende etmediği” kaydedildi.