EkonomiFaiz artışı yetmedi yeni önlemler yolda

Faiz artışı yetmedi yeni önlemler yolda

17.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik ambargo nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5’ten yüzde 17’ye yükseltti

Faiz artışı yetmedi yeni önlemler yolda

Ayrıca, bankalara repo ihaleleri yoluyla verdiği maksimum döviz miktarını da 1.5 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkardı. Ancak faiz ve repo artışı rublenin değer kaybını önleyemedi.
Ruble, Merkez Bankası’nın faiz kararına karşın, dolar ve euro karşısında tarihin en düşük seviyesine geriledi. Ruble bir günde yüzde 17 değer kaybetti.
Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov, faiz artırımının ardından piyasalara istikrar kazandırmak için yeni önlemler alınacağını söyledi. Shvetsov, Rus döviz ve hisse piyasalarındaki durumu ‘kritik’ olarak niteledi.

Sermaye kaçışı sürüyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, 3 hatfa önce yurtdışındaki oligarklara (Rus zenginleri) af çıkaracağını, açıklamıştı. Oligarklar dönmediği gibi Rusya’daki zenginlerin de servetlerini yurtdışına kaçırdıkları kaydediliyor.

Haberin Devamı

200 milyar dolarlık kayıp
Rusya ekonomisinin görünümü, sermaye çıkışlarının artması ve yaptırımlar nedeniyle Rus şirketlerinin uluslararası sermaye
piyasalarına erişiminin kısıtlanmasıyla yaz aylarından bu yana belirgin şekilde bozuldu. Ambargo ve petrolden Rusya’nın kaybı 200 milyar doları buldu.