Siyasetİsrail'le normalleşmede son adım

İsrail'le normalleşmede son adım

15.08.2016 - 12:58 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün sırasıyla CHP ve MHP'ye ziyarette bulundu. Ziyaretin nedeni İsrail ile ilişkilerin normelleşmesiyle ilgili mutabakat metni. Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki anlaşma metnini liderlere sundu.CHP lideriyle görüşmesi sonrası konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Münbiç  operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor" dedi.

İsraille normalleşmede son adım

Hükümet; Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin mutabakat metninin Meclis'ten siyasi tartışmalara neden olmadan geçmesi çerçevesinde muhalefet partilerine ziyaret turu başlattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün CHP ile MHP genel merkezlerine ziyarette bulundular. Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçal ile görüştü. Çavuşoğlu iki partiye İsrail ile varılan mutabakatla ilgili anlaşma konusunda bilgilendirdi. Bakan Çavuşoğlu, dış politaya yönelik sorulara da yanıt verdi.

Haberin Devamı

Mavi Marmara baskınının ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, ikinci katip seviyesine indirilmişti. Roma buluşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde mutabakat sağlandı. Mutabakatın metni 1 Temmuz'da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için varılan mutabakata Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail adına ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover imza attı. Normalleşme mutabakatının yaşama geçirilmesi için anlaşmanın parlamentonun onayından geçmesi gerekiyor. Meclis'in bu hafta sonu tatile girmesi bekleniyor. Mutabakata ilişkin anlaşma tasarısı, bugün akşam saatlerinde veya yarın sabah Meclis'e sunulacak. Tasarı, önce TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Ardından Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Meclis'teki oylamanın perşembe günü yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Bu onayın ardından Türkiye ile İsrail, Tel Aviv ve Ankara'ya atayacakları büyükelçilerin önce agremanlarını birbirlerine iletecek. Ardından da İsrail Ankara'ya, Türkiye'de Tel Aviv'e büyükelçi gönderecek. Böylece ilişkiler yeniden ikinci katip seviyesinden büyükelçi seviyesine çıkartılacak.

İLK GÖRÜŞME KILIÇDAROĞLU İLE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşüyorCHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Çavuşoğlu ve Elitaş ile saat 13.00'te parti genel merkezinde görüşeceği belirtildi. Mevlüt Çavuşoğlu saat tam 13:05'te CHP Genel Merkezi'ne geldi. Çavuşoğlu'na AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da eşlik etti. Görüşme, bir saat sürdü. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı.
GÖRÜŞME SONRASI BAKAN ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası açıklama yapan Dışişileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsraille normalleşme sürecine ilişkin CHP liderine bilgi verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, görüşmede İsrail ile anlaşmanın gündeme geldiğini ve bu konuda Kılıçdaroğlu’nun sorularını cevapladıklarını dile getirdi. Anlaşmanın gündeme ne zaman geleceğine Meclis Danışma Kurulunun karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, “Biz Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ile imzaladığımız anlaşmayı Başbakanlığa gönderdik. Tam bu sırada darbe girişimi oldu. Başkanımız bu anlaşmayı henüz Meclise göndermedi. Bundan sonra Meclis karar verecek. Biz bu konu gündeme geldiği zaman Dışişleri Bakanlığı olarak Meclise giderek bilgi vereceğiz. Ama karar Meclisindir.” diye konuştu.

Haberin Devamı

ESAD'IN GİTMESİ GEREKİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başta Menbiç olmak üzere Suriye'deki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu şunları söyledi: "Önümüzdeki süreçte ateşkesin sağlanması, ki bugüne kadar BM güvenlik konseyi kararına rağmen, maalesef ateşkes tam olarak sağlanamadı. Şu anda bir koridor var ama Halep de kuşatma altında. Rejim ve Rusya maalesef saldırılarını sürdürüyor.Tabii en önemli konu ve soru, siyasi dönüşüm nasıl sağlanacak? Geçiş yönetimi nasıl olacak? Mutlaka kapsayıcı olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Esad’ın kalması gitmesi konusunda değişik ülkelerin değişik tutumları var. Türkiye başından beri Esad’ın gitmesi gerektiğini söylüyor."

Haberin Devamı

OBAMA'NIN SÖZÜ VAR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin sözü olduğunu belirterek, "ABD’nin ve hatta bizzat Obama’nın Münbiç operasyonu bittikten sonra oradaki demokratik güçlerin içinde bulunan PYD’lilerin tekrar Fırat’ın doğusuna geçeceğine yönelik sözü var. Şimdi ABD'nin bu sözünü tutması gerekiyor. Beklentimiz de budur. Bu konudaki temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.

GÜLEN'İN İADESİ

Gülen'ini adesine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu: "Gülen’in iadesiyle ilgili süreci devam ettiriyoruz. Adalet Bakanlığımızın hazırladığı belgeleri ve tutuklama taleplerini ABD Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD Adalet Bakanlığı’na ulaştırdık. Şimdi elde edilen bilgiler belgeler deliller toplanıyor. Siyasi görüşmelerimizi devam ettiriyoruz ve Amerika’dan 23-24 Ağustos’ta bir heyet gelecek. 24 Ağustos'ta Biden geliyor. Daha önce Kerry de gelmek istediğini söylemişti. Kerry yerine Biden gelecek, Amerikalılar böyle bir karar verdi" diye konuştu.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’DAKİ PATLAMA

Diyarbakır'daki bombalı saldırı ile ilgili de konu konuşan Bakan Çavuşoğlu, "FETÖ’nün kan kardeşi, ikiz kardeşi PKK, PKK’ya bağlı PYD bunların hepsi aynıdır zaten. Son zamanlarda Türkiye’de saldırıları artırmaya başladılar. Güvenlik güçlerimiz onlara yönelik operasyonları sürdürüyor. Milletimiz hiç merak etmesin, bu hainlerin de hesabını hep birlikte göreceğiz. Bu ülkeyi Paralelci hainlere nasıl teslim etmediysek, bölücülere de bu ülkeyi teslim etmeyiz" dedi.

TELEFONLA GÖRÜŞÜP YÜZÜNE SÖYLEYECEĞİM: BU SÖZLERİ SKANDAL

İsveç Dışişileri Bakanı'nın Türkiye ile ilgili açıklamaları sert tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu şunları dile getirdi: "Her şeyden önce bir dışişleri bakanına yakışmayacak şekilde bir tweet attı ve yanlış bilgi üzerinde, yalan bir tweet attı. Biliyorsunuz çocuk istismarını engellemek için hükümetimiz son derece kararlıdır. 15 yaş altı çocukların istismarıyla ilgili verilecek cezayı artıran bir yasa Meclis tarafından kabul edildi. AYM bunu orantısız olarak iptal etti ve Meclis’e de süre verdi. Bu konuda Adalet Bakanlığı çalışıyor. Mevcut yasa zaten yürürlükte. Yani bu tür istismarların cezalandırması konusunda önemli adımlar atan Türkiye’yi, 15 yaş altı çocukların cinsel istismarına müsaade ediliyor denmesi iyi niyetle karşılanmaz. Bir dışişleri bakanının bu şekilde tweet atması skandal. Kendisiyle Büyükelçimiz görüşecek. Ben de görüşeceğim. Telefonda da bu yanlışını yüzüne söyleyeceğim. Eleştiri evet ama bu bir iftiradır yalandır. Esasen son zamanlarda da söylüyoruz. Avrupa’daki ırkçılığın, Türkiye karşıtlığının da bir yansımasıdır. Irkçılığın başkenti Avusturya’da başlayan bu kampanyanın, İsveç’e de sıçraması endişe vericidir."

İsraille normalleşmede son adım

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Meclis'te MHP Grubu'nu ziyaret etti. Çavuşoğlu ve Elitaş'ı MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal karşıladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP'nin ardından MHP yöneticileri ile bir araya geldiklerini, dış politikada atılan adımlar ve yaşanan gelişmelerle ilgili kendilerine bilgiler verip, sorularını yanıtladıklarını söyledi.Çavuşoğlu, görüşmenin son derece faydalı olduğunu, dış politika konusunda Meclis'i bilgilendirmeye hazır olduklarını her zaman ifade ettiklerini anımsatarak, "Şu oluşan yapıcı ortamda, uzlaşı kültürünün gerçekten yerleşmeye başladığı bir ortamda, bundan sonraki süreçte, dış politikayla ilgili konuları Meclis'teki muhalefet partileriyle de paylaşmayı düşünüyoruz. Ne zaman isterlerse ya da kritik meseleler olduğu zaman biz de talepte bulunuruz. Bu şekilde iş birliğini önümüzdeki süreçte de devam ettirmek istiyoruz." dedi. İsrail ile yapılan anlaşmanın Meclis gündemine bu hafta gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmanın ne zaman Meclis gündemine alınacağının Meclis'in işi olduğunu, siyasi parti gruplarının birlikte karar vereceğini söyledi.

Bir gazetecinin, "iki protokol olduğu ifade ediliyor." yönündeki sorusu üzerine Çavuşoğlu, "İsrail ile yaptığımız tek anlaşma var. Meclis'e de gönderilmesi için Başbakanlığa gönderdiğimiz bir tek anlaşma var. Biliyorsunuz, uluslararası, hükümetlerarası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Bu bizim yasamızda, Anayasa'mızda böyle." yanıtını verdi.

MECLİS'İN ÇALIŞMA TAKVİMİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Meclis'in çalışma takviminin sorulması üzerine MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iki yasanın gündemlerinde olduğunu söylediklerini bildirdi. Bu yasaların, 80 maddelik torba kanun tasarısı ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen varlık fonuyla ilgili teklif olduğunu belirten Elitaş, "Bu konuda arkadaşlarımızın tavırlarını ve yasayla ilgili endişeli oldukları maddelerde bir değerlendirme yapıp tekrar gözden geçireceğiz. Daha sonra çalışmalara ara vereceğiz. Onu da grup başkanvekillerimizle görüştük." dedi. Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasıyla ilgili muhalefet partilerinin çekincelerinin sorulması üzerine Elitaş, "Yarın görüşmelerine başlıyoruz. Her şeyi yarın Genel Kurulda, her zaman yaptığımız gibi siyasi partilerden konuyla ilgili yetkili birer arkadaşın olacağı ve ilgili bakanların da bulunacağı ortamda değerlendireceğiz." ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Akçay da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'a, ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Akçay, son dönemde bölgede yaşanan bazı hadiseler ile Türkiye'nin başta Rusya ve İsrail olmak üzer, çeşitli ülkelerle ilişkiler hakkında kendilerine bilgi verildiğini söyledi. Akçay, Çavuşoğlu ve Elitaş'a MHP'nin dış politikayla ilgili bazı görüşlerini aktardıklarını, ayrıca Meclis çalışmalarına yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. MHP'nin görüşmede ne tür önerilerde bulunduğuna yönelik bir soru üzerine da Akçay, şunları kaydetti: "Öncelikle Türkiye'nin çeşitli ülkelerle yaşamış olduğu sorunların mümkün olduğunca giderilerek, ilişkilerin geliştirilmesinin ülkenin çıkarları, milli dış politika bakımından yarar getireceğini, bu çalışmaları desteklediğimizi ve destekleyeceğimizi ifade ettik. Akabinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba tasarıdaki bazı maddeler, örneğin Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması hususu, sonra Varlık Fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifine ilişkin görüşlerimizi ifade ettik."

Akçay, bir gazetecinin "Başbakan Suriye konusunda 6 ay içinde önemli gelişmeler olacağını söylemişti. Bu görüşmede ona ilişkin bir ipucu var mı?" sorusuna ise "Sayın Başbakan'ın bahsettiği çerçevede değil ancak Suriye ile olan ilişkiler, Suriye'nin içinde bulunduğu hususlar da gündemimizde oldu." karşılığını verdi. Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmaya ilişkin tasarının gündeme gelip gelmediği sorusuna "Evet" yanıtını veren Akçay, anlaşmanın içeriğine yönelik soruları ise Hükümetin henüz Meclis'e sunmadığı bir tasarının içeriğini açıklamasının şık olmayacağı gerekçesiyle yanıtlamadı.

Akçay, "Sizin MHP olarak duruşunuz ne olacak?" sorusunu yanıtlarken, MHP'nin dış politikayı her zaman milli politika olarak ele aldığının altını çizdi. Ülke çıkarlarının kendileri için öncelikli olduğunu belirten Akçay, her tür konuyu da bu çerçevede ele aldıklarını kaydetti.

'VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OYLACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "15 Temmuz öncesi gibi olmayacağız" yönünde değerlendirme yaptığının ve bunun bir uzlaşı olarak algılandığının ifade edilmesi üzerine de Akçay, şunları söyledi: "Olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiririz. Fakat bunların söylemde değil fiiliyata da geçmesi gerekir. Önümüzdeki günlerde Hükümetin atacağı adımların, Sayın Cumhurbaşkanı'nın atacağı adımların, konuşmaların devamı bu sözü inşallah teyit edecektir. Bunu ümit etmek isteriz. 15 Temmuz öncesinde farklı bir tablo vardı. 15 Temmuz'dan sonra da önemli ölçüde farklı bir tablo olmasını her şeyden evvel millet arzu ediyor. Biz de bir uzlaşma kültürü içinde Türkiye'nin kurumlarıyla, kurallarıyla iyi yönetilmesini esas alıyoruz. Şahsi ve keyfi yönetim anlayışından uzak, işin ehline verildiği devlet yönetimini arzu ediyoruz. Sayın Başbakan da Sayın Numan Kurtulmuş da bu yönde açıklama yaptı. Bunun somut adımlarını da görmek isteriz. Siyasi kaygılarla veya geçmişte yapıldığı gibi 'O cematten, bu tarikattan' anlayışıyla devlette istihdam yapılmasının ne kadar mahsurlu olduğunun sonucu 15 Temmuz'da çok acı bir şekilde ortaya çıktı. Önemli olan hataları tekrarlamamak. Önümüzdeki günlerde MHP olarak bu verilen sözlerin takipçisi olacağız."

KEŞFETYENİ
Pınar Deniz anne oldu! İşte ünlü çiftin bebeklerine verdikleri isim
Pınar Deniz anne oldu! İşte ünlü çiftin bebeklerine verdikleri isim

Cadde | 03.04.2025 - 11:41

Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım, ilk kez anne baba olmanın mutluluğunu yaşamıştı. Ünlü çiftin bebeklerine verdikleri isim belli oldu.

Yazarlar