EkonomiIsparta gülünün Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 40 milyon euro!

Isparta gülünün Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 40 milyon euro!

11.10.2017 - 12:04 | Son Güncellenme:

Gül çiçeği üretiminde, dünyada lider konumdaki Isparta yöresinde 2017 yılında yaklaşık 30 bin dekarda üretilen gül çiçeğinden elde edilen gül yağı ve gül konkretinin tamamına yakını ihraç edildi. Hava şartları ve dikim alanlarının genişlemesiyle birlikte gül rekoltesinde bu yıl artış yaşanırken Isparta gülünün Türkiye ekonomisine katkısının yıllık 40 milyon euro olduğu belirtildi.

Isparta gülünün Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 40 milyon euro

İHA muhabirine açıklamada bulunan Gübirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, Isparta bölgesinde 2017 yılı gül çiçeği hasat mevsiminin mayısın ikinci haftası başladığını 60 günlük bir gül çiçeği alım kampanyası yürütüldüğünü söyledi. 50’ye yakın alım merkezinde faaliyet gerçekleştiğini aktaran Çelik, "Geçen yıl gül çiçeği rekoltesi 7 bin ton civarındayken bu yıl hava şartlarının uygun gelişmesi ve bir de dikim alanlarının artmasından dolayı 8 bin 500 ila 9 bin ton civarında rekolte gerçekleşti. Bu hem gül yağı hem gül konkreti üretiminin artmasına neden oldu. Geçen yıllara oranla gül çiçeği dikim alanları arttı. Yaklaşık 30 bin dekar civarında gül çiçeği dikim alanın olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de hem gül çiçeği üretimi hem de gül çiçeğinden elde edilen gülyağı ve konkreti üretiminde hem de ihracatında yaklaşık yüzde 60’lık kısmı bu bölgeden karşılanıyor. Bu bizi ülke olarak lider konumda ve sektörün yönlendiricisi konumuna getiriyor. Bu bakımdan dikkate değer konumdayız" dedi.

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik vurgusu

Gülde liderliğin sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çeken Çelik, "Geçmiş yıllarda gül çiçeğinin alınması ve pazarlanması noktasında bazı sıkıntılar yaşadık. Ben bundan sonraki dönemde sürdürülebilir üretimin gerçekleştirilmesinden yanayım. Gerek Gülbirlik gerek özel sektör bu konuda tedbirli davranmak zorunda. Dünya ekonomisine, sektörün durumuna bakarak dikkatli olmak gerekiyor. Bugüne kadar bir sıkıntı olmadan getirdik. Bundan sonra da olacağını düşünmüyorum. Geçen yıla göre gül çiçeği fiyatında düşüş olmamasına karşın bu yıl mamullerde bir miktar düşüş oldu. Ancak dövizdeki kur artışındaki orana baktığımızda bu aradaki kaybı karşılayacak bir konuma geldi. Üretici firmaların mağduriyeti söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

"40 milyon euroluk katkı"

Haberin Devamı

Gül çiçeğinden elde edilen gül yağı ve konkretinin kampanya bitimiyle ihracatına başlandığını belirten Çelik, "Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda Japonya, ABD, Kanada ve Körfez ülkelerine ihracat yapılıyor. Hemen hemen üretilen ürünün tamamını ihraç edildi. 2018 kampanyasına kadar çok az da olsa kalan ürünler zaman içinde satılacaktır. Bölgemizdeki bin 500 kilo gül yağı, en az 15 ton gül konkreti imal edildi. Sadece gül çiçeğinden ede edilen gül yağı ve konkreti değil yan sektörü de dikkate aldığınızda 40 milyon euroluk bir girdi sağlanıyor. Coğrafi olarak çok geniş olmamasına rağmen katma değer olarak dikkate aldığımızda küçümsenmeyecek bir rakam. Bu bölgemizde özellikle kırsal kesimdeki nüfusun da kendi bölgelerinde kalmasına sağlıyoruz. Köylerden şehirlere olan göçün önüne geçmek gerekiyor" diye konuştu.

Gülde teşvik beklentisi

Güle teşvik beklentilerinin halen sürdüğünü ileten Çelik, güle yapılacak doğrudan destekle ilgili uzun süredir çalışma yürüttüklerini hatırlattı. Bununla ilgili bakanlığa ve ilgili bürokratlara, milletvekillerine raporları ulaştırdıklarını söyleyen Çelik, "Isparta’daki vekillerimizin yaptığı katkılar küçümsenmeyecek şekilde. Tabi her yıl bir beklenti içindeyiz. Bu yapılan çalışmaları sekteye uğratan bazı hususlar oldu. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yapılan soruşturmalar nedeniyle yaptığımız çalışmalar askıya alındı. 2018 yılı itibariyle yapılacak olan çalışmalarımızdan netice alacağımızı umut ediyorum. Çünkü yapılan raporlamada son noktaya gelmiştik. Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı nezdindeki çalışmalar belli bir yere kadar neticelendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, Isparta’ya davet edildi. Kampanyada bölgemizi ziyaret eder burada üreticilerle görüştükten sonra müjdeli bir haber verirse bu çok güzel olacaktır. Sektöre bir can suyu olacaktır. Üreticinin devlet tarafından sahiplenmesinin güzel bir örneği olacaktır. Biz de böylece dünyadaki liderliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Gül Konkreti

Fermantasyona uğramamış, rengi ve kendine has yapısını bozmamış son derece taze pembe güllerin extraction metodu ile işlenmesinden elde edilen krem kıvamında, koyu vişne çürüğü rengi görünümünde katı gül yağıdır. Parfüm ve kozmetik sanayinin ham maddelerinden biri olan absolüt üretiminde kullanılır.