GündemIŞİD Musul’u ele geçirdi

IŞİD Musul’u ele geçirdi

11.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaptığı katliamlar nedeniyle radikal İslamcı El Kaide örgütünden bile kovulan IŞİD, Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirdi. Halk bölgeden kaçmaya başladı. IŞİD’in Tuzhurmatu’yu da ele geçirdiği iddia edildi

IŞİD Musul’u ele geçirdi

Suriye’nin ardından Irak’ta giderek etkinliğini artıran cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’un bulunduğu Nivena eyaletini dört gün süren çatışmalar sonucunda ele geçirdi. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan ve merkezi hükümete bağlı petrol rezervlerini barındıran Musul’un kaybı, IŞİD’in bugüne kadar elde ettiği en büyük zafer oldu. Hükümetten yapılan açıklamaya göre çatışmalar sırasında 8’i sivil olmak üzere 38 kişi öldü. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, meclisten “olağanüstü hal” ilan edilmesi talebinde bulundu. Maliki, artık kendilerini savunmaları için halkı silahlandırmaya başlayacaklarını açıkladı; gönüllülere silah verilmesi için bir komite kurulacak.

‘Merhametlerine kaldı’
Dün sabah saatlerinde IŞİD militanlarının Musul Havaalanı, Nivena Valiliği, polis müdürlüğü ve ordunun kontrolündeki operasyon binasını ele geçirdiği haberi geldi.
Militanlar yüksek güvenlikli Musul’de iki hapisaneden toplan 1200 mahkûmu serbest bıraktı. Mahkûmların büyük çoğunluğunun El Kaide ve IŞİD üyesi olduğu belirtiliyor. IŞİD’ın hakimiyetini ilan etmesiyle bölge sakinleri aileleriyle kaçmaya başladı. AFP muhabiri de ailesini alarak kaçtığını aktardı.
İçişleri Bakanlığı’ndan AFP haber ajansına yapılan açıklamada, “Musul kendi devlet kontrolünden çıkmıştır ve militanların merhametine kalmıştır” denildi. Irak merkezi hükümeti sözcüsü Usame el-Nucayifi ise düzenlediği basın toplantısında “Nivena eyaletinin tamamı militanların eline düştü” dedi.
AFP ajansına adını açıklamadan konuşan bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi ise, eyaletin düşmesine askerlerin kaçmasının neden olduğunu anlattı. IŞİD militanları, nüfusunun büyük çoğunluğu Sünni olan Musul’a girdiklerinde megafonlarla “Sadece bize saldıranlarla savaşacağız” diye seslendi. Bunun üzerine Musul’u korumakla görevli askerler üniformalarını çıkarıp kaçmaya başladı. Bazı polis ve askerler ise kaçmadan önce cephanelik depolarını patlattı.

Tuzhurmatu da gitti
El Cezire’de yer alan habere göre IŞİD Musul’un ardından Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu’yu da ele geçirdi. IŞİD ayrıca Selahaddin eyaletinde yer alan Bici kentindeki silah depolarına el koyduğunu ve eyaletteki Siniyah ve Süleyman Bek ilçesine girdiklerini açıkladı. IŞİD ayrıca Bici ile Şarkat arasındaki ulaşımı sağlayan köprüyü de ele geçirdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Türk Dışişleri temas kurdu
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Musul’daki Türk tır şoförlerinin durumuna ilişkin dün bir açıklama yaptı. Bakan Davutoğlu, tır şoförlerinin kurtarılması için girişim başlatıldığını belirterek “Biz, onların bir an önce kurtarılması, en kısa zamanda ailelerine ve ülkelerine kavuşmaları için yoğun bir trafik içindeyiz. Onlarla ilgili bazı temaslar kuruldu. Kurduğumuz temaslarda durumlarının iyi olduğunu haber almış olmak şimdilik bizi teselli etti” dedi.

28 Türk şoför rehin alındı
Irak’ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çatışmalar sürerken, İskenderun’dan Musul’un Geyara İlçesi’ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığı belirtildi. Sabah saatlerinde arkadaşlarını arayan şoförler, IŞİD militanları tarafından tankerlerine el konulduğunu ve santralin ele geçirildiğini ve rehin alındıklarını söyledi. Arkadaşı olan şoförle konuşan Hüsnü Akbaş, arkadaşının rehin alınan 10 kişinin ellerinin ve gözlerinin bağlanarak iki araçla başka yere götürüldüğünü aktardığını ifade etti. Habertürk TV’ye bağlanan ve termik santralde rehin tutulduğunu anlatan Serdar Bayrak isimli şoför de “20’ye yakın şoför santralde tutuluyoruz” bilgisini verdi. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bazı şoförlerin kendisini de arayarak durumdan haberdar ettiğini ve hemen Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu söyledi.
Ferit ASLAN DHA,

Haberin Devamı

IŞİD militanları Kerkük’te ilerliyor
IŞİD militanları, Musul’u ele geçirmelerinin ardından Kerkük’e ilerlemeye başladı.
Yüzbaşı Ahmed Taha’nın yaptığı açıklamaya göre, cihatçı militanlar Kerkük eyaletinde de birçok noktanın kontrolünü ele geçirdi.
Taha, militanların Kerkük kentinin batısındaki Hawijah, Zab, Riyad and Abbasi bölgeleri ile Kerkük’ün güneyindeki Rashad and Yankaja’yı ele geçirdiklerini belirtti.

Türk işçiler kaçtı
Musul’da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçi, önceki gece geç saatlerde firma yetkililerinin, ‘’Terk ediyoruz’’ talimatıyla kentten ayrılmak için yola çıktı. Uzun ve zahmetli yolculuğun ardından Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaşan işçiler, otobüslere bindirilerek Türkiye’ye gönderildi. Türk işçilerden Cumhur Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç aydır çalıştıkları şantiyeden, şirket yetkililerinin talimatıyla ayrıldıklarını söyledi. Musul sınırından çıktıktan sonra yer yer yürüdüklerini belirten Özen, su içemeden, yemek yiyemeden 25 kilometre yol yürüdüklerini kaydetti.
DHA, DIŞ HABERLER

Haberin Devamı

Kürtler savaşa hazırlanıyor
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’da kontrolü ele geçirdiğine ilişkin açıklamalar üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmerge güçlerini sınır bölgelerine sevk etmeye başladı.
Musul’da yaşayan Kürtlerin iki gündür ısrarlı talebi üzerine hazır bekletilen peşmerge güçlerinin araçlarla Musul-Erbil kent sınırına hareket ettikleri belirtildi. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Halgurd Hikmet, “Musul, kent sınırlarındaki peşmerge güçleri her zaman ki gibi hazırlar. Eğer çatışmalar o bölgelere sıçrarsa peşmerge elinden geleni yapacaktır” ifadelerini kullandı.
AA

Haberin Devamı

El Kaide’den bile atılan örgüt
Irak Savaşı’nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El Kaide’ye bağlılığını ilan eden cihatçı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), bir süre sonra Irak El Kaide’si adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşuyor. Örgüt, Irak ve Levant’ta Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurmayı amaçlıyor. Örgüt, Irak Savaşı’nda Irak’ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde etkinlik gösterdi. Bakuba’yı başkent ilan etti. Binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan IŞİD, Irak Savaşı’nın son evrelerine doğru gerilemeye başladı ancak 2012’de, üye sayısını iki katına çıkardı. IŞİD adı ile tanınması ise Suriye iç savaşıyla oldu. Suriye’de El Kaide’nin kolu olarak faaliyet gösterdi; El Nusra ve Irak El Kaidesi’nin birleşimiyle “Irak Şam İslam Devleti” adını aldı. El Kaide lideri Aymen el Zevahiri birçok kez IŞİD’i rejim karşıtlarına saldırmaması konusunda uyardı ve militanlara Irak’a geri dönmeleri emri verdi. Fakat IŞİD Emiri Ebu Bekir Bağdadi bunu reddetti. Zevahiri, IŞİD’i El Kaide’den attı. IŞİD, Suriye’nin kuzeyindeki en güçlü gruplardan biri oldu. Grup etkin olduğu bölgelerde şeriat kanunlarını icraya başladı ve askerleri, yabancı gazetecileri, yardım kuruluşlarına üye insanları sürgüne gönderdi veya hapsetti. Kontrolü ele gerçirdiği yerlerde gençlerin sakal tıraşı olması ve saçlarını model kesimlerle düzeltmesi yasaklayan, kadınların gittiği güzellik salonlarını kapatan IŞİD, müziği de yasaklamıştı.

Haberin Devamı

Mesud Barzani’den yardım istediler
Irak Parlamentosu Başkanı Usame el-Nuceyfi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yardım istediklerini açıkladı. Nuceyfi, “Musul, büyük bir terör saldırısıyla karşı karşıyadır. Şehrin terörden kurtarılması için IKBY Bölge Başkanı Mesut Barzani’den destek istedim. Terörün önüne geçilmediği durumunda bu sadece Musul ile sınırla kalmayacak. Saldırılar, ülkenin her bir yerine yayılacaktır. Musul Valisi Asil el-Nuceyfi, valilik binasında bulunmak ve güvenlik güçlerini toparlamaya çalışmaktadır” dedi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

İki tugay peşmerge gitti
Irak’ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şellal Abdul Ahmed, Peşmerge güçlerinden iki tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi. Kaymakam Ahmed, “Bu güçler ilçeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından korumak amacıyla geldi. Özellikle ilçenin Süleyman Beg bölgesi ve Yengice, Bastamlı ve Meftul köyleri IŞİD’nin eline geçtikten sonra geldiler” dedi. Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde dün meydana gelen saldırılarda 32 kişi ölmüş ve 191 kişi de yaralanmıştı.
DHA