Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Zaman zaman kilo verip geri aldığınız bir döngünüz mü var? Kışın kilo alan, yaza doğru vermeye çalışan ve her sene sabit kilosuna 1- 2 kilo eklenenlerin sayısı hiç de az değil. Kilo döngüsü, vücudun belirli aralıklarla kilo verip almasıdır. Bu döngü diyet yapmanın sonucunda oluşuyorsa, buna Yo-Yo Sendromu denir.
Yo-yo, hepimizin bildiği bir oyuncak. İpin bir ucundan tutularak, oyuncağın yukarı aşağı hareket edecek şekilde sallanmasıyla oynanıyor. Kilolarımızın da böyle hareket etmesine Yo-Yo Sendromu deniyor.

Haberin Devamı

Sönmüş balon etkisi
Kilo döngüsü 2 - 4 kg.’dan 25 kg. ve fazlasını alıp vermeye kadar değişebilir. Kiloları geri aldığınızda, vermek daha zor olur. Bir balonu durmaksızın şişirip söndürdüğünüzde balon pörsümeye başlar. Sürekli kilo alıp veren insanların metabolizması yorulduğu için, kilolarını yeniden vermesi, ilk defaya göre daha zor olur. Bu durum obeziteye davetiye çıkartabilir.
Sağlıksız diyetlerle hızlı verilen kilolar, kas ve sudan kayıp
oluşturur. Vücut her bir kilo kas kaybında yaklaşık üç kilo kadar su kaybeder. Yani sağlıksız ve size uygun olmayan bir diyetle bir kilo kas kaybettiğinizde tartıda dört kilo eksik görünürsünüz. Bu durum, uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.

Fazlalıklar mı, Yo-Yo mu?
Bazı çalışmalar Yo-Yo Sendromu’nun yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, safra kesesi ve diyabet gibi hastalıkların risklerini artırabileceğini gösteriyor.
Vücudunuzda, yağın fazla olduğu yer ve miktarıyla genetik yatkınlığınız, hastalığa yakalanma riskinizde rol oynar. Ancak uzmanlar vücut ağırlığının sadece yüzde 10’u gibi bir kiloyu altı aylık süreçte vermenin bile, aşırı kilolu veya obez birinin sağlığını geliştireceğini söylüyor.
Yo-Yo Sendromu’nun nedeni, yanlış diyettir. Bir diyetin yanlış olmasınınsa birçok nedeni vardır:
- Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek yerine, kısa zamanda bilinçsizce kilo vermeye çalışmak.
- Yaşam tarzına uymayan beslenme programını uygulamaya çalışıp, bir süre sonra eski beslenme alışkanlıklarına ve kilosuna geri dönecek.
- Zayıflama hapları kullanmak. Bilinçsiz ilaç kullanımı sırasında; metabolizma hızlanır, kalp ritminde artış olur, sık dışkılama oluşur, terleme artar, kan basıncı yükselir, adet düzensizliği ve psikolojik durum bozuklukları oluşur.
- Diyet kampları ve sonrasında devam ettirilemeyen beslenme düzeni ve fiziksel aktiviteler.
- Düşük kalorili diyet sonunda oluşan yeme krizleri.
Sizlere önerim, bir beslenme uzmanıyla görüşüp, koruyabileceğiniz ideal kilonuzu bulmanız ve onu hedef edinmenizdir. Egzersizi de unutmamak gerekir.