Eğitimİngiltere'de dil okulu öğrencileri hükümete baskı yapıyor

İngiltere'de dil okulu öğrencileri hükümete baskı yapıyor

16.01.2013 - 09:27 | Son Güncellenme:

Binlerce öğrencinin mağdur edildiğini iddia eden üniversite ve özel dil okullarının yöneticileri değişikliğe gidilmesi için lobi çalışmaları başlattı.

İngilterede dil okulu öğrencileri hükümete baskı yapıyor

İngiltere Hükümeti’nin öğrenci vizelerinde suistimali önlemek için getirdiği kısıtlamaların İngiltere’nin eğitim dünyasındaki imajını sarstığı ve binlerce öğrencinin mağdur edildiğini iddia eden üniversite ve özel dil okullarının yöneticileri değişikliğe gidilmesi için lobi çalışmaları başlattı.

Haberin Devamı

Öğrenci vizelerinin suistimal edildiği ve yasa dışı göçe neden olduğu iddia edilerek, özellikle Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışından gelen öğrencilerin vize başvurularını sıkılaştıran İngiliz hükümeti, üniversite ve özel okul yöneticilerinden büyük tepki görüyor.

İngiltere’de 2010 yılında yapılan genel seçimle göreve gelen koalisyon hükümetinin, ülkeye gelen göçmenlerin sayısını azaltmak hedefiyle öğrencilere vize kısıtlaması getirmesinin yanlış bir adım olduğunu öne süren dünyadaki en büyük dil okulları zincirlerinden biri olan Inlingua Dil Okulları Cheltenham Bölge Yöneticisi David Arrowsmith, bu kararın hükümetin iyice araştırmadan aldığı yanlış bir karar olduğunu öne sürdü. Üniveriste ve dil okullarının kolay hedef olduğunu kaçak çalışanlar ve ülkede kaçak yaşayanları tespit etmek için daha organize bir yolun bulunmadığı için dil okulları ve üniversitelerin hedef aldığını belirten Arrowsmith, hükümetin koyduğu katı kuralları değiştirmesini beklediklerini söyledi. Hükümetin 2010 yılında aldığı ve yavaş yavaş uygulamaya başlanan kuralların ardından İngiltere’nin eğitim imajının büyük yara aldığını ifade eden David Arrowsmith, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Hükümet, ülkedeki kaçak işçileri saptamak ve kanuni olmayan yollarla gelip bir daha dönmeyen kişileri tespit edebilmek için daha ucuz başka bir yol bulamadığı için dil okulları ve üniversiteleri hedef aldı. İngiltere Kraliçe İngilizcesi öğreten, dünyada en kaliteli ve saygın dil okullarına sahiptir. Hükümet göreve geldiğinde 2015 yılına kadar ülkeye gelen göçmenlerin sayısını 100 binin altına çekmeye söz verdi ve bunu gerçekleştirmek için yanlış bir yol izliyor. Ülkeye gelen yabancı öğrenciler, hem eğitim masrafları için hem de günlük harcamaları için milyonlarca sterlin para harcıyor ve bugüne kadar ülkeye akan maddi kaynaklar arasında eğitim gelirleri 5. sırada yer aldı."

Böyle bir yöntemi daha önce Avusturalya hükmetinin de denediğini ancak ekonomik olarak büyük yara aldığı ve göçmenliği denetlemek için yanlış bir yöntem olduğunu anladıkları için daha sonra değişikliğe gittiklerini anlatan Arrowsmith, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Avusturalya hükümeti de bundan 4 yıl önce benzer uygulamalara gitti ve beklenen olumlu değişikliklerden çok ülkeyi ekonomik olarak zarara uğrattığı tesit edilice karar değiştirdiler. İngiltere hükümeti de yaptığı hatanın farkına varacak ve er ya da geç bu sert vize uygulamalarında değişikliğe gidecek. Biz ’English UK’ olarak güçlü bir lobi çalışması içindeyiz. Yurt dışından gelen öğrenciler İngiltere ekonomisinin 5’inci en büyük görünmez ekonomik kaynakları. Hükümet göçmenliği 2015 yılına kadar düşürme sözü verdi ve kolay bir hedef olarak öğrencileri seçti. Bu çok yanlış bir karar oldu. English UK’ye üye ülkede 400 dil okulu var ve biz yöneticiler olarak büyük bir lobi çalışması içerisindeyiz."

Son getirilen vize kısıtlamalarının, İngilizcelerini İngiltere’de geliştirmek isteyen iyi eğitim almış öğrencileri büyük ölçüde etkilediğini de dile getiren Arrowsmith, "İngiltere dünyada en iyi dil okullarına sahip bir ülke. Öğrenciler burada hem dillerini geliştirme hem de değişik bir kültürde yaşama şansını elde ediyorlardı. Okulumuzda daha önce Türk öğrenciler misafir ediyorduk ama atık sayıları çok az. Vizede kısıtlamalar gelmiş olmasına rağmen hala formlarını doğru dolduran öğrenciler biraz geç de olsa vizelerini alıyor. En büyük değişiklik öğrencilerin çalışma saatlerinin 20 saatten 10 saate düşürülmesi oldu. Ayrıca 6 aylık dil eğitimi için gelen öğrencilerin ise hiç çalışma izinleri yok ama bunlarda değişikliğe gidilmesi için yoğun çaba sarfediliyor. Çalışan öğrenciler hem dillerini geliştiriyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Hükümet er ya da geç bu uygulamalarda değişiklik yapacak" ifadelerini kullandı.