Son dakika arkeoloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeoloji haber sayfamızda...
Bursa’nın kültürel mirasıBursa, kentteki ilk yerleşime ait izlerin sürülebildiği Aktopraklık Höyük’ten Osmanlı Kuruluş Dönemi’ne kadar zengin bir mirasa sahip. İznik’teki arkeolojik kazı çalışmaları da bu mirası gün geçtikçe zenginleştiriyor..
İznik Gölü’ndeki batık kiliseİznik Gölü’nde 2014 yılında keşfedilen kilisede kazı çalışmaları 2016 yılından bu yana sürüyor. Son araştırmalar, başlangıçta Aziz Neophtos’a adanmış olabileceği düşünülen kilisenin, Orta Çağ’dan beri kayıp olan Aziz Pederler Kilisesi olduğunu gösteriyor. Yani I. Konsil’in toplandığı yerin ölümsüzleştirmesi için inşa edilen kilise…
Kirazlı ManastırıBalıkesir Erdek’te 18. yüzyılda inşa edilen Kirazlı Manastırı, Mübadele’nin ardından kaderine terk edildi. Bugün yalnızca bazı duvarları ayakta olan manastırda 2015’ten bu yana yılda bir kez ayin düzenleniyor.
‘İnancı kalbi’ İznik Milliyet Arkeoloji’deMilliyet Arkeoloji, 20 Nisan Pazar günü yayımlanacak olan 48. sayısında Anadolu’nun dinler tarihi açısından önemini gösteren bir olayı kapağına taşıyor.
Bakan Ersoy İtalya'daki Göbeklitepe sergisinin kapanış törenine katıldıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'daki "Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi" sergisinin, açıldığı günden bu yana 6 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edildiğini ve küresel ölçekte geniş kitlelere ulaşarak, Göbeklitepe'nin tanınırlığını artırdığını söyledi.
Bilinenden 3000 yıl önce... Anadolu’da bakır işleme tarihi değiştiKocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arkeometri Çalışma Grubu, Anadolu’da M.Ö. 5 bin yılları olarak bilinen bakırın eritme ve dökme işleminin Gre Fılla Höyüğü kazılarıyla bilinenden 3 bin yıl daha önce olduğunu tespit etti.
Depremden sonra keşfedildiMyanmar’da geçtiğimiz ay meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, Konbaung Hanedanlığı dönemine ait bir su sarayının kalıntılarını gün yüzüne çıkardı.
Filistin’e hep aynı bakışANAMED’in yeni sergisi “Kuşbakışı Filistin” bolca bilgi ve dokümanla, tarihin ‘öteki’ coğrafyası Filistin’in mazisini hatırlatıyor
USKD'nin kadın istihdamı projesi Agora'dan başladıUluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği'nin (USKD), “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar” projesinin eğitimleri Sanat Tarihi Uzmanı Canan Çakmak önderliğinde başladı.
MAHİR POLAT KİMDİR? Mahir Polat kaç yaşında ve nereli, neden tutuklandı ve tahliye mi edildi?İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başlattığı soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu'yla birlikte tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Mahir Polat bilindiği son seçimlerde İstanbul Fatih İlçe Başkanı Adayı olmuştu. Geçtiğimiz hafta tutuklu olduğu cezaevinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Mahir Polat, ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Peki, Mahir Polat kimdir? İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat nereli, kaç yaşında?
Bayramda ‘tarihi’ ziyaretTürkiye dokuz günlük bayram tatilinde müze ve ören yerlerine akın etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre tatilde toplam 1 milyon 50 bin kişi tarihe yolculuk yaptı
Zeugma’dan Hatay’a 51 eserGaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde korunan 51 eser, Cumhuriyet’in 102’nci yılından ilhamla adlandırılan “100+2 Süreli Müze Sergileri Projesi” kapsamında Hatay’a gitti.
Bir kültür hezarfenini hatırlamakOktay Rifat’ın oğlu Samih Rifat’ın sanattaki çok yönlü üretim süreci Pera Müzesi’nde “Çok İş Var Yapacak” adlı sergide sanatseverlerle buluşuyor
Zeus Tapınağı görkemine kavuşacakMuğla’daki tarihi Euromos Antik Kenti’nde bulunan ve asırlara meydan okuyan Zeus Lepsynos Tapınağı, restorasyon çalışmasıyla yeniden doğuyor
16 bin yıl önce yaşadı, yüzü yeniden oluşturulduÇinli bilim insanları, üç boyutlu teknoloji kullanarak 16 bin yıl önce yaşamış bir insanın yüzünü yeniden oluşturdu. Yüzdeki, yuvarlak hatlar, dar göz çizgisi, düz burun yapısı dikkat çekti.
Slovakya’da Roma su kemeri bulunduSlovakya’nın başkenti Bratislava’daki Rusovce Konağı’nda yapılan kazı çalışmaları kapsamında bölgede ilk kez bir Roma su kemerinin kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı.
Demir ve Bronz Çağ nasıldı?Kuzey Fransa’daki Valenciennes yakınlarında yapılan arkeolojik kazılarda Bronz ve Demir Çağlar’ına ait üç bin yıllık bir yerleşim yeri keşfedildi.
Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.