07.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
ŞENİZ ERTEN
Neşe Sapmaz, çocukluğundan beri haber spikeri olmayı hayal etmiş. Gazetecilik okuyarak hayallerine giden yolu açmış ve ardından da Kanal D Haber Merkezi’nde çalışmaya başlamış. Sekiz ay muhabirlik yapan Sapmaz, şu anda, ATV’de pazar günleri yayınlanan “Uçuş Keyfi” programının sunucusu ve bizlere havacılık konusunda merak edilenleri aktarıyor.
Haberciliğe nasıl başladınız?
Ben daha ilkokul sıralarındayken, haber spikeri olmayı hayal ederdim ve bu hayalimi bugüne dek taşıdım. Habere ve siyasete hep ilgi duydum ve kendimi bu doğrultuda yetiştirdim. Bol bol kitap okudum, yazdım, düşündüm, güncel olaylara karşı yorumumu geliştirdim. Üniversiteye, hedefime altyapı oluşturacak bir bölüm seçerek başladım ve ilerleyen yıllarda haber alanında çalışma fırsatını yakaladım. Gazetecilik mezunuyum. Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde okurken, CNN Türk haber merkezinde stajımı yaptım. Son sınıfta, 17. Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda röportaj alanında ödül aldım. Üniversiteden mezun olunca da, Kanal D Haber Merkezi’nde, Mehmet Ali Birand ve ekibiyle çalışmaya başladım. Sekiz ay süren bir muhabirlik sürecinden sonra, yeni başlayan habercilik kariyerime ara verdim. Farklı işler için kolları sıvadım.
Haberciliğin çok zor yanları vardır...
Haberin içinde olmak için biraz erkendi. Çünkü haber öyle bir sektör ki, yemeye içmeye bile zamanınızın kalmadığı anlar oluyor. Özel ilgi anlarınıza zaman kalmıyor başlarda, o sebeple habere girmeden önce bütün işlerinizi tamamlayıp, mümkünse özel hayatınızdan da feragat edip kendinizi habere adamanız gerekiyor. Öte yandan bu tecrübem sayesinde, haberde yaşayan efsanelerden biri olan Ayşenur Arslan’ı, CNN Türk’teki şefim Cengiz Erdil’i, okuldaki televizyon gazeteciliği hocam Oğuz Haksever”i, onların çalışma şeklini, disiplinlerini, tecrübelerini gözlemleme şansım oldu... Bu gibi isimlerden bir şeyler öğrenmenin bana önemli katkıları oldu.
Kimleri örnek alıyordunuz?
Mehmet Ali Birand, öğrencilik yıllarımda, yanında çalışmayı hayal ettiğim isimlerin başındaydı. O zamanlar anchormanlik yapmıyordu henüz. “32. Gün” ve “Manşet” vardı sadece. Fakat haberci olarak örnek aldığım tüm isimler onun yanından yetişmişlerdi. Mithat Bereket, Can Dündar, Deniz Arman, Çiğdem Anad... Hayalimdi ve kısa bir dönem de olsa, Mehmet Ali Birand ve ekibiyle çalıştım, çok önemli kazançlarım oldu.
Okulda öğretilenle meslek hayatı ne kadar uyuyor?
Çok farklı. Okulda öğrenilenlerin, profesyonel hayatta etkisi neredeyse yüzde on oranında. Bu sebeple çalışma hayatına ne kadar erken başlanırsa o kadar uzun yol alınabilir. Bu sözleri, özellikle bu alana ilgi duyan gençler için söylüyorum. Meslekte başarı, sadece okul sıralarında oturup yüksek notlar almakla olmuyor, bunu zaten yapmalısınız ama bunun üstüne ne yapıyorsunuz? Farklı olarak ne üretiyorsunuz, bir işe başlarken bir adım sonrasını hesaplayabiliyor musunuz? Zaman, diplomaya güvenerek yerinde sayma zamanı değil, alternatiflerin çoktan seçmeli olduğu bir zaman.Tavşan- kaplumbağa masalında olduğu gibi bir sonla karşılaşmanız an meselesi.
Şu anda ATV’de pazar günleri yayınlanan “Uçuş Keyfi” isimli havacılık programının sunuculuğunu yapıyorsunuz. Havacılığa ilginiz nasıl başladı?
Her çocuk gibi ben de küçüklüğümde sokakta oynarken üzerimizden geçen uçaklara “Uçaaak babama selam söyle’’ diyerek uçaklarla tanıştım ve yine her çocuk gibi bulutların arasında uçmanın hayalini kurdum. İlerleyen yıllarda uçakla seyahatlerim oldu ve havacılık hep ilgimi çekti. Bu program sayesinde de profesyonel anlamda ilgilenmeye başladım.
Programda neleri anlatıyorsunuz?
Türkiye’de ve dünyada gelişen sivil havacılıkla ilgili her şey. Özellikle Türkiye’de, Türk Hava Yolları, Atlas Jet, Pegasus Airlines, TAV Havalimanları Holding , Havaş gibi havacılığın en önemli aktörleriyle ilgili haberler, gelişmeler, sohbetler... Programda ayrıca, RedbullAir Race World Series’in görüntülerini ekrana getiriyoruz, havaalanına geldiğinizde gerçekleştirmeniz gereken işlemlerle ilgili bilgiler veriyoruz. Uçakların bakımları, motorları, yeni nesil uçaklarla ilgili bilgiler, uçakların hızlı üretim turları, havacılık sporları, havalimanları, uçakla seyahat eden herkesin öğrenmesinde fayda olan havaalanı hizmetleriyle ilgili detaylar var: Mesela hamile birinin uçma şartlarının neler olduğu, küçük yaşta refakatsiz seyahat eden çocuklarınıza havaalanında kimleri yardımcı olabileceği gibi... Aynı zamanda uçak maketi yapımı gibi küçük izleyicilerin de ilgisini çekecek unsurları bulmak mümkün programımızda.
Seyahat edilen ülkeleri de tanıtıyorsunuz...
Evet, seyahatlerini yurtdışında geçirmek isteyen izleyicilerimize rehber niteliği taşıyan, “Uçuş Noktası” bölümümüzde, her hafta başka bir ülkeyi tanıtıyoruz. Yine her hafta ayrı bir sanatçı konuğumuzla, uçmak üzerine keyifli sohbetler yapıyoruz. Ayrıca her hafta kazandırıyoruz, havaalanında yaptığımız çekimlerde, yolculara sorular soruyoruz, doğru cevabı verenlere çeşitli hediyeler dağıtıyoruz.
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.