11.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Gökhan Karakaş - İstanbul
Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde dünya genelinde alınacak önlemlerin duyurulmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin izleyeceği yolu açıkladı. Ülkelerin küresel iklim değişikliğine karşı izleyecekleri yolu göstermek için kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, son küresel ısınma raporunu geçtiğimiz gün açıklamıştı. Küresel ısınma artışının 2 derece yerine 1.5 derecede tutulmasının insanlık için çok önemli olduğunu dile getiren raporun ardından Türkiye Cumhuriyeti İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, bu konuda Türkiye’nin izleyeceği rotayı açıkladı.
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortak finanse edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi” kapsamında “Yeni Jenerasyon İklim Gazeteciliği” ve “İklim Değişikliği Trendleri” toplantısında konuşan Prof. Dr. Birpınar, iklim değişikliğinin 1800’lü yıllardaki sanayi devriminin ardından konuşulmaya başlandığını vurguladı. Birpınar şunları söyledi: “Fosil yakıt kullanımına bağlı olarak artan iklim değişikliğinin ilk sorumlusu genellikle batı ülkeleri ve ABD. Türkiye’nin küresel iklim değişikliğindeki katkısı binde 7. Yani çok az seviyede. Yüzde 28 oranı ile en büyük pay sahibi ağır sanayiye sahip ABD. Tüm AB ülkeleri ise yüzde 23, Rusya yüzde 11, Çin de yüzde 9 sorumlu. 2015 yılında Paris Antlaşması’na taraf olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu gösterdik.”
‘Alışkanlıkları değiştirme zamanı’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın küresel iklim değişikliğini topluma daha iyi anlatabilmek için hazırladığı “İklimin” adlı program da açıklandı. “İklim İçin Alışkanlıklarını Değiştirme Zamanı” sloganıyla hazırlanan “İklimin” programında toplumun her kesimi için eğitim çalışmaları yapılacağı öğrenildi.