Siyasetİstanbul yarın 3'lü zirveye ev sahipliği yapacak

İstanbul yarın 3'lü zirveye ev sahipliği yapacak

04.12.2008 - 13:09 | Son Güncellenme:

.

İstanbul yarın 3lü zirveye ev sahipliği yapacak

İstanbul, yarın Türkiye, Pakistan ile Afganistan arasındaki İkinci “Üçlü Zirveöye evsahipliğini yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine gerçekleşecek zirveye terör eylemine kurban giden Pakistan eski başbakanı Benazir Butto’nun eşi Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ile Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai katılacak.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in girişimiyle aralarındaki ciddi sorunların çözümlenmesine ve ilişkilerin iyileştirilmesine katkı amacıyla Nisan 2007 yılında ilk kez “Üçlü Zirveö formatı ile Türkiye’de bir araya gelen Pakistan ve Afganistan Cumhurbaşkanlarının katılacağı zirve toplantısında “üçlü ekonomik işbirliğiönin de ağırlıklı gündem maddesi olacağı belirtiliyor.

“Üçlü Zirveö de ortak ekonomik projeleri ile bölgesel ve üçlü ekonomik ve ticaret konuların ele alınacağı bildirilirken Zerdari ile Karzai’nin, ikili görüşmesinde ise, Pakistan ile Afganistan arasındaki sorunlar üzerinde durulacağı ifade ediliyor.

Pakistan ve Afganistan, birbirini, terör eylemlerine karşı gerekli önlem almamakla suçluyor. Taliban’ın, Afganistan’daki artan direnişi de, unsurlarına Pakistan’da sağlanan desteğe bağlanıyor. Her iki ülke de, bu tür savları reddediyor ancak karşılıklı suçlamaların ikili ilişkileri çok olumsuz etkilediğine dikkat çekiliyor.

Buna karşın, Zebari ile Karzai arasındaki kişisel ilişkilerin iyi olduğu da ifade ediliyor. Nitekim, Karzai’nin Zerdari’nin yemin etme töreninde hazır bulunan tek yabancı lider olduğu anımsatılıyor.
29-30 Nisan 2007 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen Birinci “Üçlü Zirveöye dönemin Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ile Hamit Karzai katılmıştı.

-TÜRKİYE’NİN RÖLÜ-

Bu arada, Pakistan ile Afganistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümlenmesi için tam destek ifade eden Türkiye’nin bu konudaki rolünü tam ne olduğu tartışılıyor.

Kimi yorumcular, “üçlüö formattaki görüşmelerde tam neler ele alındığı ya da Türkiye’nin ne gibi bir “arabuluculuk rolü veya yetkisiönin olduğunun şimdiye kadar netleşmediğini söylüyorlar.

İkinci “Üçlü Zirveönin ilk başta 17 Kasım’da yapılması öngörüldüğü ancak Zerdari’nin yoğun programı nedeniyle gerçekleşemediği belirtiliyor.

-İKİLİ TEMASLAR-

Öte yandan, “Üçlü Zirveö için İstanbul’a gelecek konuk liderler Zerdari ve Karzai, aralarında ikili görüşmeler de yapacak. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Gül ile ayrı ayrı görüşecek Zerdari ve Karzai, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün onurlarının vereceği öğle ve akşam yemeğine de katılacak.