GündemHSYK, 4 savcı ve 1 hakimi meslekten ihraç etti

HSYK, 4 savcı ve 1 hakimi meslekten ihraç etti

12.05.2015 - 13:44 | Son Güncellenme:

HSYK 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi.HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcı Zekeriya Öz'ün, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun finanse ettiği Dubai tatili, Fatih Belediyesinde imar işlerinde aracı olması, yurtdışında bulunduğu dönemde kendisini işe başlayıp ayrılmış göstermesi nedeniyle ihraç edildiğini bildirdi. Savcı Zekeriya Öz'den ise karara çok sert tepki geldi.

HSYK, 4 savcı ve 1 hakimi meslekten ihraç etti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, oy çokluğuyla savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi. Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgli değerlendirme yapan HSYK 2'inci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, " Kurulda kararları bütün üyeler kendi vicdani kanaatlerine göre verir, kimseden etkilenmesi söz konu değildir" dedi

Süreç

HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu. HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

Yargıtayda yargılanacaklar
Bu kişiler hakkında yargılama izni de verildiğinden savcılar ile hakim Karaçöl hakkındaki dosya, iddianame hazırlanmak üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. Dosyanın gönderildiği Bakırköy Başsavcılığı, savcı Akkaş ve hakim Karaçöl ile ilgili iddianameyi tamamlamış, Başsavcılık da hazırladığı iddianameyi Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Bu kişiler, birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak.

Haberin Devamı

ZEKERİYA ÖZ'DEN İLK AÇIKLAMA

Savcı Zekeriya Öz, HSYK'nın ihraç kararını Twitter'dan değerlendirdi.

HSYK'nın anayasa ve yasaları çiğneyerek savunma dahi almadan yukarıdan aldığı talimatla bu kararı verdiğini belirterek, "Yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya" dedi. HSYK'nın yetki gaspı yaptığını vurgulayan Öz, "Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYKda CB nin atadığı türbanlı üye biz burada Siyasal yargılama yapıyoruz diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş." ifadelerini kullandı.

HSYK, 4 savcı ve 1 hakimi meslekten ihraç etti

İHRAÇ GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcı Zekeriya Öz'ün, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun finanse ettiği Dubai tatili, Fatih Belediyesinde imar işlerinde aracı olması, yurtdışında bulunduğu dönemde kendisini işe başlayıp ayrılmış göstermesi nedeniyle ihraç edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraç edilmesine ilişkin kararla ilgilibilgi verdi.

Bu kişilerin savunma dilekçelerini gönderdiklerini, müfettişlerle ilgili şikayette bulunduklarını ayrıca heyetin reddi, savunma için ek süre talepleri olduğunu aktaran Yılmaz, öncelikle bu meseleleri karara bağladıklarını anlattı. Bu taleplerin reddedildiğini belirten Yılmaz, Daire üyesi Mahmut Şen'in ek süre verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalif kaldığını aktardı. Yılmaz, üye Mustafa Kemal Özçelik'in ise Zekeriya Öz dışındaki isimlere süre verilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda muhalif kaldığını belirtti. Daha sonra esasa geçtiklerini dile getiren Yılmaz, Zekeriya Öz'e atılı eylemlerin, mesleğin şeref ve onuru, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak şekilde olması göz önünde tutularak, meslekte kalmasına olanak bulunmadığına karar verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

MUHALİF OYLAR

Yılmaz, Özçelik'in kınama cezası verilmesi gerektiğini, Şen'in ise eylem otel kayıtlarından ispatlanırsa kınama cezası verilmesi gerektiğini savunduğunu anlatarak, bu nedenlerle karara muhalif kaldıklarını aktardı. Mehmet Yılmaz, savcılar Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl hakkındaki kararın, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı şekilde usulsüz dinleme ve el koyma kararları alınması nedeniyle verildiğini anlattı.

Üye Mahmut Şen'in bu kişilere sözlü savunma hakkı verilmesi, adli kovuşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiğini savunarak karara muhalif kaldığını belirten Yılmaz, yasada, sözlü savunma hakkının sadece Genel Kurul'daki itiraz incelemesi için düzenlendiğini bildirdi.

Yılmaz, "Hakim Karaçöl, 20 dakikada el koyma kararı veriyor. Karara yapılan itiraz ise 5 günde karara bağlanamıyor. Ayrıca Anonim Şirketlerin tamamına el koymak mümkün değilken hiçbir araştırma yapmadan el koyma kararı veriyor" dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Yılmaz, ayrıca Zekeriya Öz ile Dubai tatiline giden savcı Ali Güngör'e yer değiştirme cezası verildiğini bildirdi.

Kararlara karşı 10 gün içinde yeniden inceleme istenebileceğini, dairenin kararının değişmemesi halinde Genel Kurul'da itiraz edilebileceğini belirten Yılmaz, ihraçla ilgili yargı yolunun açık olduğunu, Danıştay'da dava açılabileceğini söyledi.