DünyaHerkesi karşısına aldı

Herkesi karşısına aldı

18.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir kişinin hayatını kaybettiği, ırkçı ve ırkçılık karşıtı grupların karşı karşıya geldiği Charlottesville gösterileri sonrası ABD’de başlayan huzursuzluk sürüyor. “Her iki tarafı da suçlu bulduğunu” söylediği açıklamaların ardından Başkan Donald Trump’a tepki gösterenler artıyor. İş adamlarından oluşturduğu iki danışma konseyini, istifalar nedeniyle “iptal etmek zorunda kalan” Trump’a, bu kez de Amerikan devlerinin üst düzeyinden ve partisinden tepkiler geldi.

Herkesi karşısına aldı

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Charlottesville’deki olayları, çalışanlarına gönderdiği maille kınarken, Başkan Trump’ın tutumunu da eleştirdi. Cook, “Ülkemizdeki bu nefret ve bağnazlığa izin vermemeliyiz, şahit olmamalıyız ve bu konuda açık olmalıyız. Bunun sağ ve solla, muhafazakar ve liberalle alakası yok. Bunun insanın terbiyesi ve ahlakıyla alakası var. Beyaz üstünlüğünü savunan naziler ile, karşıt grubun arasında denklik olduğunu düşünmüyorum ve bu konuda ABD Başkanı’na ve böyle olduğunu düşünen diğer insanlara katılmıyorum. İki görüşü denk saymak, Amerikalılar olarak ideallerimize ters düşer” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise, kişisel hesabından yaptığı bir paylaşımla ABD’nin Charlottesville’de başlayan şiddet olaylarına değindi ve ırkçılığın hala var olduğunu görmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Mesajında Yahudi kökenli olmasına değinen Zuckerberg, dünyadaki nefretin kaynağını anlayamadığını söyledi ve “(…) Hala neo-Nazilerin ve beyazların üstünlüğünü savunanların yanlış yolda olduğunu, gün gibi ortadayken savunmak zorunda kalmak utanç verici” dedi. ABD ordusundaki kuvvet komutanları da, bugüne kadar rastlanmayan bir adım atıp, siyasi tepkilerini açıkladı.

Komutanlar, Charlottesville’de yaşananların ardından, beyazların üstünlüğünü savunan ırkçılara karşı ortak tepki gösterdi. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Donanma Komutanı Oramiral John Richardson, “Charlottesville’deki olaylar kabul edilemez ve hoşgörü gösterilmemeli. ABD Donanması hoşgörüsüzlüğe ve nefrete daima karşıdır” derken, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mark Milley de “Kara Kuvvetleri, rütbelerimizde ırkçılığa, aşırıcılığa ya da nefrete müsamaha göstermez. Bu, değerlerimize ve 1775’ten beri savunduğumuz her şeye aykırıdır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Herkesi karşısına aldı

Başkan Trump’a, Cumhuriyetçiler’den de tepki geldi. Trump’a ismini vererek tepki gösteren Cumhuriyetçi senatörler arasında John McCain, Marco Rubio, Jeff Flake, Jerry Moran, Ohio Valisi John Kasich, Temsilciler Meclisi üyeleri Ed Royce ve eski Florida Valisi Jeb Bush gibi isimler bulunuyor. Bu kişiler, Trump’tan beyaz ırkçılara hiçbir şekilde hoşgörü göstermemesi, onlara açık tavır alması ve halkı birleştirici mesajlar vermesini isterken, Temsilciler Meclisi üyesi Hurd, Başkan Trump’ı özür dilemeye çağırdı. Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney ve eski başkanlar George W. Bush ile babası George H.W. Bush, isim vermeden eleştirenlerden.

Öte yandan Beyaz Saray’dan ayrılma hesapları yapanlar olduğu da belirtiliyor. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Gary Cohn’un istifa edebileceği söylentileri çıkarken, Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Ulaştırma Bakanı Elaine Chao’nun da, Trump’ın demeçlerinden huzursuz oldukları konuşuluyor.

Haberin Devamı

Şaşırtan bir çıkış

Donald Trump’ın önde gelen danışmanlarından, Beyaz Saray Başstratejisti Steve Bannon, şaşırtıcı bir çıkış yaptı, Charlottesville kentinde bir kişinin öldüğü şiddet olaylarına karışan ve beyazların üstünlüğünü savunan grupları “soytarılar” olarak nitelendirdi. Bannon, Trump’ın başkanlık seçimini kazanmasında önemli payı olduğu düşünülen ve aşırı sağcıların ana haber kaynaklarından biri olarak görülen Breitbart haber sitesinin editörlüğünü yapmıştı. Bannon, “The American Prospect” dergisine verdiği röportajda, ekonomik milliyetçilik ile beyazların üstünlüğünü savunanlar arasında bir bağ olup olmadığı şeklindeki soru üzerine, “Etnik milliyeçilik, zavallılar” ifadesini kullandı.