20.10.2017 - 07:22 | Son Güncellenme:
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda “Helal Akreditasyon Kurumu” kurulmasını içeren Kanun Tasarısı görüşülmeye başladı. 15 maddelik tasarının görüşmelerinde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, helal ekonomisinin dünyada 3,9 trilyon dolar olduğunu kaydetti. Zeybekci, bunun 1,9 trilyon dolarının helal ürün ve hizmetleri içerdiğini, 1,17 trilyon dolarının da helal gıda ürünleri içerdiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde ‘helal belgelendirme’ konusunda çok gecikildiğini belirterek, “Müslüman ülkeler bizden böyle bir sistemin kurulmasını bekliyor” değerlendirmesi yaptı.
İLAVE MALİYET YÜKLÜYOR
Türkiye’nin 3,9 trilyon dolarlık helal ekonomisinden pay alması gerektiğine işaret eden Zeybekci, “Türkiye olarak sahip olduğumuz gelişmiş kalite altyapımız ve teknik düzenlemeler sistemimiz; ürünlerimizin güvenli, sağlıklı, hijyenik ve helal olmasını garanti ediyor. Dolayısıyla Türkiye’nin bu pazardaki payını artırarak ihracatımızın sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Halihazırda helal ile ilgili işleyen bir pazarın olduğunu ve bu pazarın yüzde 80’inin gayrimüslimlerin elinde olduğuna dikkat çeken Zeybekci, “Ancak İslam dünyasında helal alandaki çok parçalı yapı, helal belgeli ürün ve hizmetlerin ticaretinin önünde önemli bir engel oluşturuyor.” tespitlerini dile getirdi.
TÜRKİYE’NİN PAZAR PAYI ARTACAK
Bu durumun kabul edilemez vahim bir gerçek olduğunu dile getiren Zeybekci, “Bir an önce helal sistemini bir kalite altyapısı üzerinde yapılandırmak ve baştan sona tüm süreçleri kapsayan bir kalite algısı sunmak gerekiyor. Bunu da İslam dünyasında gerçekleştirebilecek az sayıdaki ülkelerden biriyiz. Türkiye olarak sahip olduğumuz gelişmiş kalite altyapımız; ürünlerimizin güvenli, sağlıklı, hijyenik ve helal olmasını garanti ediyor. Dolayısıyla Türkiye’nin bu pazardaki payını artırarak ihracatımızın gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
LİDER ÜLKE OLABİLİRİZ
Trilyonlarca dolarlık helal ürün ve hizmet ticaretinin yanı sıra bir de helal belgelendirme pazarı oluştuğunu anlatan Zeybekci, Helal Belgelendirmenin yıllık 6 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaştığının tahmin edildiğini söyledi. “Biz bu işe girsek de girmesek de dünyada bir helal pazarı var” diyen Zeybekci şöyle devam etti:
“Helal ürün standartlarını belirleyecek ve belge verecek kuruluşlar da var olacak. Tarihten gelen itibarımız, geniş kültür coğrafyamız ve kalite altyapımız ile küresel helal pazarında lider, kural koyucu ve yönlendirici ülke olabiliriz. Kuralları belirleyen ülkeler arasında da lider olmalıyız. Müslüman ülkeler de bizden böyle bir sistemin kurulmasını bekliyor.”
Yenişafak