Gündem HDP mitinginde art arda patlama

HDP mitinginde art arda patlama

06.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’nin seçim öncesi son mitingi olan Diyarbakır’da iki patlamada 2 kişi can verdi, 100’ü aşkın kişi yaralandı. İlk incelemede bir patlamanın bombayla gerçekleştirildiği öğrenildi

HDP mitinginde art arda patlama

HDP’nin Diyarbakır mitinginde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kürsüye çıkacağı sırada ardı ardına yaşanan iki patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 100’ü aşkın kişi de yaralandı. Ölenlerin isimlerinin Ramazan Yıldız ve Remzi İpek olduğu öğrenildi.
Güvenlik güçlerinin olay yerinde yaptığı ilk incelemede bombanın piknik tüpünün içine yerleştirilmiş bir düzenek ile patlatıldığı tespit edildi.
Yetkililer, patlayan tüpün içinde yüzlerce metal bilye bulunduğunu ve güçlendirilmiş bir patlayıcı madde kullanıldığını söyledi.
Halay çektiler
İstasyon Meydanı’nda yapılan mitinge saatler öncesinden insanlar gelmeye başladı. İnsanların, miting alanına yakın Sümer Parkı’nda piknik yapıp, halaylar çektikleri gözlendi. Miting alanında çok sayıda Türk bayrağının bulunması da dikkati çekti.
Alanda bulunan on binlerce kişi, platformdan yapılan konuşmaları coşkuyla takip etti. HDP’nin Diyarbakır milletvekili adayları sırayla konuşma yaparken, konuşma sırası İmralı heyeti üyesi İdris Baluken’e geldi.
Nursel Aydoğan’ın konuşmasının ardından Baluken’in konuşması sürerken saat 17.50 sıralarında Ofis semtine açılan İstasyon Caddesi’nin arka bölgesinde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Platformun hemen önünde anonslar yapılmaya devam ederken, ikinci ve çok şiddetli bir patlama daha yaşandı. Patlama platformun yaklaşık 20-30 metre önünde gerçekleşti.
Polis gaz kullandı
Patlamanın etkisiyle insanların havaya savrulduğu gözlendi. Patlamanın Demirtaş’ın konuşma yapmak üzere platforma çıkmaya hazırlandığı sırada yaşanması dikkat çekti. İnsanlar birbirine ezerek alandan çıkarken, yaralılara ulaşması için ambulanslar için koridorlar açıldı. Yaralılar eller üzerinde taşınarak ambulanslara ulaştırıldı.
Alana gelen ambulanslar yaralıları Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Selahattin Eyyübi Hastanesi’ne taşıdı. Alandaki bazı kişiler polise tepki gösterdi. Polis arama noktalarından geri çekildi. Polise tepki gösteren bazı kişiler yollara barikat kurdu. Polis bunun üzerine gaz bombalarıyla müdahale etti.
4 kişi öldü iddiası
Türk Tabipler Birliği Diyarbakır Şube Başkanı Cengiz Günay “Elimize ulaşan bilgilere göre patlamada 4 kişi hayatını kaybetti, 153 yaralı var” dedi. DTK Sağlık Meclisi ise 2 kişinin patlama sonucu, bir kişinin ise düşerek öldüğünü öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Barışa ihtiyacımız var’
Patlamanın ardından bir açıklama yapan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Tüm Diyarbakır halkına çağrı yapıyorum. Görkemli bir miting yapacaktık. Bu havayı provoke etmek isteyenler olabilir. Hiçbir provokasyona mahal vermeyin, hiçbir arkadaşım bu oyuna gelmesin. Kaos yaratmak istiyorlar” dedi. Demirtaş CNN Türk’e şunları kaydetti: “Coşkulu heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak isterken bu olayın olması düşündürücüdür. Biz hep şunun altını çiziyoruz: Bizim Türkiye’de barışa ihtiyacımız var. Bu patlama neden meydana gelirse gelsin tüm halkımızı sükunete davet ediyorum.” Patlama sonrası HDP İl binasında, toplanan kalabalığa da açıklama yapan Demirtaş, şöyle konuştu:
“Bunu her yerde yapmaya çalıştılar. Bizi vurmaya çalıştılar. Fakat bizim ihtiyacımız olan şey barıştır. İnadına o barış bu ülkeye gelecek. Patlamanın olduğu saatten bu yana Türkiye’nin her yerinden bizi arıyorlar. Duamız sizinle diyorlar. Bu provokasyonlara sakın gelmeyin, bu provokasyonlar HDP’yi engelleyemez.”
Liderler saldırıyı kınadı
Huzura yönelik provokasyon
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:Olayın seçimin 2 gün öncesinde olması seçime ciddi manada gölge düşürdü. Seçimi öyle ya da böyle yapacağız. Siyasi partiler tabanlarına suküneti telkin etmelidir. Televizyon yayını öncesi geçmiş olsun demek için Demirtaş’ı arkadaşlarıma 1 saat arattım ancak ulaşamadım. İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır’daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir. Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Kirli bir el var burada
Başbakan Ahmet Davutoğlu:Açık bir sabotaj, provokasyon, şiddet olayı, kirli bir el var burada. Kirli eli deşifre etmemiz lazım. Kirli elden hesap soracağız. Gün dayanışma günüdür. Seçimin sağduyu ile yapılması gerekir. Bunun arkasında Ak Parti vardır gibi tweetler var. Akıl var izan var. Seçime giden bir hükümet neden bunu yapsın. Böyle bir gelişme en fazla hükümeti etkiler.
Oylar tek bir can etmez
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Patlamadan sonra Demirtaş’ı arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Diyarbakır’da yaşanan menfur olayı kınıyor, üzüntülerimi bildiriyorum. Allah’tan yaralılar için acil şifalar diliyorum ve herkesi sükunete davet ediyorum. Unutulmasın ki milyonlarca oy bile tek bir canın karşılığı olamaz.
Amaçları etkilemek
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan:Olay aydınlatıldıktan sonra belki daha keskin cümleler kurabilirim. Ama provokasyondan medet ummak alçaklıktır. Tahrik edici, suçlayıcı açıklamalardan kaçınmak gerekir. Daha çok sükunet çağrısı yapmak daha fazla anlam taşır diye düşünüyorum. Provokatif eylem seçmen kanaatlerini etkilemeyi amaçlar.
Patlama trafodan değil
Enerji Bakanı Taner Yıldız:Trafoda yapılan incelemelerde bu patlamanın trafodan kaynaklanmadığı çok açık bir şekilde bana bildirildi. Aynı zamanda kök hücre dediğimiz trafonun içerisinde herhangi bir tahribatın oluşmadığını gördük. Kaldı ki patlama anında söz konusu trafo enerjili durumda. Orada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bana gönderilen 5’e yakın resimde trafoyla alakalı patlama görünmüyor.
Tüp neden oldu bilgisi var
Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: Patlama sonucunda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 100’ün üzerinde yaralı olduğunu biliyoruz. Bu saldırı demokrasiye yönelik bir saldırıdır, nefretle ve şiddetle telin ediyorum, kınıyorum. Ölenlerin isimlerinin Ramazan Yıldız ve Remzi İpek olduğu öğrenildi. Trafo binasının önünde bir patlama meydana geliyor, bunun bir tüpten kaynaklandığına dair ilk bilgiler var. 50 metre mesafede ikinci patlama meydana geliyor.