30.07.2010 - 02:27 | Son Güncellenme:
ŞÜKRÜ ANDAÇ
Cep telefonu operatörü Turkcell, Türkiye’de 3G teknolojisinin kullanımının birinci yıldönümünde Diyarbakır-Paris arasında karşılaştırmalı bir hız testine imza attı. Mobil internet erişimiyle bilgisayardan dosya indirerek yapılan 3G hız testinin ilk ayağı Diyarbakır’daki Hasanpaşa Han’da yapıldı. Diyarbakır-İstanbul arasındaki ilk THY uçuşu sonrası Eyfel Kulesi önündeki ikinci etapla son buldu. Bu arada Diyarbakır’da, şirketin 650 kişiyi istihdam ettiği çağrı merkezi de ziyaret edildi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile tepe yönetim takımından Lale Saral Develioğlu (Pazarlama), İlter Terzioğlu (Altyapı) ve Koray Öztürkler’in (Kurumsal İletişim) katıldığı testlerde şirketin kurduğu altyapıyla Diyarbakır’da 13.8 Mbit internet hızına ulaşılırken, Paris’te ulaşılan hız 3.9 Mbit’te kaldı. Bunun ardından Süreyya Ciliv, Turkcell’in 3G’de Fransa’dan 4 kat daha hızlı teknolojiye sahip olduğunu açıkladı. Ciliv, “Hedefimiz dünyada lider şirket olmak” dedi.
Hızlı büyüme 2011’de
Türkiye’yle birlikte dünya çapında teknoloji alanında iddialı bir oyuncu olmak için çalıştıklarını belirten Ciliv, önümüzdeki yıllarda akıllı telefon olarak adlandırılan iPhone ve benzeri cihaz satışlarının toplam bilgisayar satışlarını geçeceğini belirterek, 3G teknolojisinin burada öne çıkacağını ifade etti. Ciliv, “Türkiye de hızlı bir şekilde bu değişime uyuyor. Haziran 2009’da satılan bütün telefonların sadece yüzde 13’ü akıllı telefonlardı. Nisan ayında bu rakam yüzde 33’e ulaştı” dedi.
Arabağlantı fiyatlarında 1 Nisan’da uygulanmaya başlanan yeni indirimli fiyatların Turkcell’in gelirlerinde 600 milyon liralık bir kayba yol açacağını belirten Ciliv, bu yıl yüzde 1-5 arası, gelecek yıldan itibaren de gelirde hızlı büyümenin yakalanacağını ifade etti.
HIZ FARKI VAR
Fransa’da faaliyet gösteren cep operatörlerinin 21 Mbit hızı destekleyen altyapıyı oluşturmadıklarını belirten Süreyya Ciliv, “Avrupa’da 3G, 2000’li yılların başında hayata geçti. O dönemde ekipman fiyatları daha yüksek, performansları daha düşüktü. Son 3 yılda data tüketimi inanılmaz hızlı artıyor ama kriz yılında operatörler nakit akışını sağlamak için yatırımları kısıyorlar” diye konuştu.
Rakamlarla Turkcell
- 34.3 milyon abone
- 6 milyon 3G abonesi
- 450 bin mobil 3G modem kullanıcısı
- 1 yılda 1.5 milyon saat görüntülü görüşme
* Türkiye’de 8.7 milyonu aşkın 3G abonesi var.
‘Fiyatların düşme potansiyeli var’
“Biz sadece Türkiye’de birinciliğe değil, dünyada en iyi olmaya, dünyada liderliğe oynuyoruz” diyen Süreyya Ciliv, “Kendimizi hiçbir şekilde ikinciliği kabul etmeyecek şekilde düşünüyoruz. Biz bir yerde, dijital otoyolları kuruyoruz. Hasanpaşa hanını dünyaya 13.8’lik bir hızla bağlıyoruz” dedi. Ciliv, Turkcell’in 1 yılda 6 milyon 3G abone sayısını yakaladığını hatırlattı.
Hızdaki artışa paralel olarak fiyatlarda bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağına yönelik bir soru üzerine Ciliv, mobil data trafiği bir yıl içinde 16 kat artarken, Turkcell’in gelirlerinde 2 katlık bir artış yaşandığını, birim fiyatın 8’de bir oranında azaldığı bilgisini aktardı.
Turkcell pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu da iletişim sektöründeki yüksek vergiler düşünüldüğünde, fiyatların daha da düşmesiyle ilgili Türkiye’de hala önemli potansiyel bulunduğunu ifade ederek, bu konuda önümüzdeki günlerde adımlar atılacağına inandıklarını söyledi.
Reklam amaçlı toplu mesaja ceza geliyor
Adalet Bakanlığı’nın Başbakanlık’a gönderdiği Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na göre, internet ve telefon üzerinden tüketicilere reklam amaçlı toplu mesaj gönderenlere, alıcının onayı yoksa 50 bin TL’ye kadar ceza verilecek. Taslaktaki diğer bazı düzenlemeler şöyle:
- İnternet üzerinden satılan mala ödenecek toplam bedel, alıcıyla bildirilmek zorunda olacak. Alıcının aldatılması halinde, hizmet sağlayıcıya 5 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.
- Siparişinin alındığı, alıcıya mutlaka bildirilmek zorunda olacak. Alıcıya bu bildirimi yapmayanlara da 10 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek.
- Tüketicilere reklam amaçlı ticari iletiler, alıcının önceden onayı alınarak gönderilebilecek. Onay almadan reklam amaçlı SMS veya e-posta gönderenlere 1000-5 bin TL arası para cezası verilecek.
Görüntülü görüşmede ‘Bağlar’ ilk 5’te yer alıyor
Turkcell bir yılda 450 bin mobil modem (Vınn) satışı yaptı. Burada kullanıcıların yüzde 15’i Vınn aldıkları için internet aboneliklerini sonlandırdı. En çok tercih edilen 3G paketi 3 GB’lık paket oldu. Görüntülü iletişimde 1.4 milyon abone 1.3 milyon saat görüşme yaptı. Turkcell 3G ile en çok görüntülü görüşme yapılan yerler listesinde ilk 5 şöyle sıralandı: Ankara (Çankaya), İstanbul (Fatih), Diyarbakır (Bağlar), İstanbul (Kadıköy), İstanbul (Bağcılar).
5.200’ü 3G toplam 17.000 baz istasyonu bulunuyor
Turkcell’in altyapı olarak standartların üzerinde yatırım yaptığını hatta o dönemde Ericsson’un “Gerçekten bu kadar yüksek teknoloji istiyor musunuz” sorusuyla karşılaştıklarını belirten Süreyya Ciliv, Türkiye’de 21 Mbit üzerine yatırım yaptıklarını anlattı. Ciliv, şöyle devam etti: “2G şebekesini kurarken 7.5 yılda 5 bin 200 baz istasyonuna ulaştık. 3G’de bu rakama bir yılda ulaştık. Bu yüzden Türkiye’de 1 yılda yüzde 80’e yakın kapsama alanına sahibiz. Hedefimiz kapsama alanımızın burada yılsonunda yüzde 90’a ulaşması. 5 bin 200 tane 3G’de, 17 bin tane de 2G’de olmak üzere 22 binden fazla baz istasyonuna sahibiz. Rakiplere bakarsanız en fazla üçte ikimiz veya yarımız seviyesindeler. 2G ve 3G şebekesine 12 milyar lira yatırım yapıldı. Geçen yıl dünyanın krize girdiği bir dönemde 3G’yle birlikte yatırımlarımızı ikiye katladık.”